Hlavní obsah

Tipy, jak pomoci otěhotnění: Jak často mít sex, co (ne)dělat po aktu a co začít jíst a kdy

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutí padlo. Chcete dítě a chcete ho co nejdřív. Ženy v takové situaci bývají smutné, když se místo čárky na testu dostaví další menstruace, přitom to může trvat až rok, kdy není třeba se podle lékařů jakkoli znepokojovat. Ale co dělat, když chcete jít početí napřed?

Článek

Nechodíte na preventivní prohlídky ke gynekologovi? Pak má smysl s tím právě teď začít. Je dobré vědět, že je všechno v pořádku. Lékař může doporučit vhodné prenatální vitaminy, zejména kyselinu listovou, která chrání před vrozenými vadami, jako je rozštěp páteře. Má smysl ji brát nejméně měsíc, lépe tři, před plánovaným početím a pak v tom pokračovat.

Ženy užívající hormonální antikoncepci také často řeší, zda mají s pokusy o početí počkat nějaký čas poté, co ji vysadí. Dříve se to doporučovalo, ale dnes už pro to odborníci nevidí důvod.

Jak poznáte ovulaci a plodné dny

Šikovné je vědět, kdy máte ovulaci, tedy kdy se uvolní zralé vajíčko, protože právě v této době je pravděpodobnost otěhotnění nejvyšší. Poznat ji lze podle typických příznaků: nevýraznější je změna struktury hlenu v děložním hrdle.

  • V době ovulace poševní hlen často zřídne a projeví se jako vazký výtok, který může být i mírně narůžovělý. Některé ženy pociťují bolest v podbřišku na straně, kde se vajíčko uvolnilo.
  • Ovulace obvykle trvá 15 až 30 hodin, ale plodných dní bývá víc.
  • Vajíčko sice žije jen jeden den, ale spermie mohou v těle ženy přežít tři až pět dní, výjimečně déle. Plodné dny tedy začínají ještě před ovulací a končí nejvýše 30 hodin po uvolnění vajíčka.
  • K ovulaci dochází obvykle v polovině cyklu. Žena s pravidelným, 28 dní trvajícím menstruačním cyklem bude mít ovulaci nejspíš 12.–16. den od prvního dne poslední menstruace. Je-li cyklus kratší, bývá to v druhé půli cyklu.
  • Napovědět mohou ovulační testy z lékárny.

Jakou zvolit polohu po sexu

Nevěřte mýtům, které tvrdí, že existují polohy, v nichž zaručeně otěhotníte a naopak: vědecké výzkumy nikdy nic takového nepotvrdily. Děložní hrdlo je jen zcela výjimečně tak natočené, že by mohla sexuální poloha ovlivnit směrování spermií do dělohy. Je jistě pravda, že pokud při styku například stojíte, ejakulát může vytéct a pravděpodobnost, že otěhotníte, je o něco nižší. Nicméně ani zdaleka se to nemusí týkat všech spermií, navíc je-li muž zdravý, jsou skutečně rychlé.

Rozhodně ale není potřeba dělat po sexu svíčku, jak se někdy traduje, ale když po něm zůstanete 10 až 15 minut ležet, můžete to spermatu usnadnit, stejně jako když nepůjdete hned po styku na malou.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Chcete otěhotnět? Sexuální poloha přitom nehraje roliFoto: fizkes, Shutterstock.com

Nejlepší frekvence sexu kvůli početí

Každodenní sex během ovulace nemusí zvýšit šance na otěhotnění – stačí jednou za dva dny. Obecně se dá říct, že nejlepší cestou k početí je pravidelný sex jednou za několik dní bez ohledu na to, zda žena zrovna ovuluje či ne (minimalizuje to riziko z frustrace, že máte výkonový sex pouze v době ovulace). Oplodnění může bránit i stres, proto má smysl netlačit zbytečně na pilu, případně se snažit míru napětí snížit, třeba pomocí dostatečného spánku, odpočinku nebo meditace.

Záleží i na životním stylu

V každém případě má smysl upravit stravu: omezte konzumaci cukru a živočišných tuků, vynechejte alkohol, přidejte vlákninu a bílkoviny. A také se přiměřeně hýbejte. Pokud však žena sportuje extrémně anebo hladoví, může na to tělo reagovat zastavením ovulace, případně zkrácením cyklu. Ovulaci a celkovou plodnost negativně ovlivňuje také kouření.

Muži se rovněž mohou zaměřit na to, aby nenosili příliš těsné oblečení, protože to snižuje kvalitu spermií, stejně jako kouření. Problémy mohou mít i milovníci sóji a produktů z nich – podle výzkumu zveřejněného v časopise Human Reproduction mohou mít nižší počet spermií ve srovnání s muži, kteří této luštěnině neholdují.

Odborná spolupráce porodní asistentka Marie Vnoučková, členka Unie porodních asistentek

Reklama

Načítám