Hlavní obsah

Průšvihář Andrew. O princi a jeho exmanželce Fergie se i po rozvodu hovoří jako o přátelích s výhodami

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říkali mu princ Playboy nebo také princ Party. Nejoblíbenější syn královny Alžběty II. právě slaví 64. narozeniny. „Proslavil“ se četnými aférami, které ho nakonec zcela vyčlenily z oficiálních řad královské rodiny. Přišel dokonce i o titul Jeho královská Výsost.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Narodil se jako třetí dítě královny Alžběty II. a vždy byl považován za maminčina oblíbence. Na rozdíl od jeho dvou starších sourozenců, prince Charlese a princezny Anny, na něj měla panovnice víc času a také ho prý trochu rozmazlila. „Vrátil“ jí to svým rozpustilým životem a později mnoha aférami, které ho nakonec stály opravdu dost.

Nezdárný synek před soudem

V roce 2019 propukla velmi ošklivá kauza, která zaskočila veřejnost i celou královskou rodinu. Syn britské panovnice začal být spojován s americkým finančníkem a miliardářem Jeffreym Epsteinem a jeho pedofilními skandály. Princ Andrew se opakovaně distancoval od podezření, že se jakkoli podílel na sexuálních deliktech, a v prohlášení zveřejněném Buckinghamským palácem uvedl, že nikdy nepojal jakékoliv podezření, že by se Jeffrey Epstein dopouštěl sexuálního zneužívání.

Později však bylo prokázáno, že se bujarých večírků v luxusních nočních klubech i miliardářových sídlech po celém světě zúčastňoval a dokazují to i mnohé zveřejněné snímky, kde jsou oba prominenti zachyceni bok po boku. Následně princ Andrew čelil obvinění, které proti němu vznesla Virginia Giuffre: jako 17letou ji měl sexuálně zneužít. Skutek vytrvale popíral a vyrovnal se s ní mimosoudně.

Foto: Profimedia.cz

Královna svého druhorozeného syna velmi milovala a její zklamání bylo pravděpodobně bolestnéFoto: Profimedia.cz

Zaplatil vysokou cenu

Jeho matka takový skandál nenechala bez odezvy. Nezdárný syn přišel o možnost podílet se na oficiálních akcích královské rodiny, musel se stáhnout do ústraní a později byl zbaven čestných vojenských hodností a také titulu Jeho královská Výsost.

Hodně se mluví i o tom, že se princ Andrew bude muset vystěhovat ze sídla Royal Lodge (kde stále žije se svou exmanželkou Sarah) do Frogmore Cottage, bývalého domova Harryho a Meghan. Stěhování bylo již víckrát odloženo – i kvůli onemocnění rakovinou, jímž si vévodkyně Sarah nedávno prošla. Letos v lednu se ale v britském tisku objevila zpráva, že králi Karlovi III. došla s mladším bratrem trpělivost a hodlá mu odebrat veškeré prostředky, které na údržbu velkého sídla dostává. Což by de facto znamenalo, že ač má nájemní smlouvu až do roku 2078, bude muset odejít, protože udržovat tak nákladné bydlení by bylo nad jeho možnosti.

Bouřlivé manželství

Hodně mediálně propíraný byl v minulosti také vztah prince Andrewa s vévodkyní Sarah, zvanou Fergie. Ty dva kdysi seznámila princezna Diana, kamarádka Fergie. Připadalo jí, že by si mohli rozumět – a měla naprostou pravdu. Jiskřilo to mezi nimi od prvního okamžiku.

Co ale netušila, bylo, že tohle manželství, ze kterého vzešly dvě sympatické dcery – princezny Beatrice a Eugenie - bude také plné skandálů a vzájemných nevěr a že se nakonec po deseti letech rozpadne úplně. Nicméně ti dva spolu stále bydlí v jednom domě a často se o nich hovoří jako o přátelích s výhodami. Když Fergie loni vážně onemocněla, byl jí kromě dcer velkou oporou právě i bývalý manžel.

Foto: Profimedia.cz

Šťastní manželé při křtinách prvorozené dcery princezny Beatrice Foto: Profimedia.cz

Návrat na výsluní? Už asi ne

V loňském roce – po korunovaci Karla III. – si novináři všimli, že se princ Andrew začíná pomaličku vracet k veřejnému životu. Četnost jeho vystoupení se zvýšila, což vedlo některé komentátory k úvahám, zda nad nezdárným bratrem nepřimhouří panovník oko a třeba mu dovolí vrátit se mezi pracující členy královské rodiny. Zdálo by se to rozumné – jeden odpadlík, tedy princ Harry, stačí.

Ale po lednovém zveřejnění soudních spisů souvisejících s Epsteinovou kauzou, v nichž na několika místech figuruje princovo jméno, se to zdá již nemožné. Skandál se znovu začal podrobněji propírat a nevypadá to dobře. „Spisy zahrnují i části o Johanně Sjoberg, která tvrdí, že ji princ Andrew osahával na prsou, když spolu v roce 2001 seděli v Epsteinově manhattanském bytě,“ uvedl na začátku ledna například web BBC. Na dárek k narozeninám v podobě usmíření v rodině to tedy moc nevypadá.

Načítám