Hlavní obsah

Dětství bez matky, skandály s milenci, myšlenky na sebevraždu a teď rakovina: příběh Sarah Ferguson

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vévodkyně Sarah Ferguson zvaná Fergie, bývalá manželka prince Andrewa, nezbedného bratra britského krále Karla III., neměla zrovna klidný život. Byl plný kotrmelců, afér a nečekaných zvratů. A nedávno si vyslechla krutou diagnózu: rakovina prsu.

Článek

Na začátku května při rutinní prohlídce na mamografu objevili lékaři u vévodkyně Sarah Ferguson stín, který nevěstil nic dobrého. Podezření na rakovinu se později bohužel potvrdilo, i když vévodkyně podle svých slov neměla žádné příznaky a ani si nenahmatala bulku v prsu. „Pro každého je taková zpráva děsivá, jednoduše začnete přemýšlet o své smrtelnosti. Zároveň je to ale i jakási výzva a vy si řeknete: Tak jak se s tím vypořádám?“ svěřila se vzápětí v médiích.

Rychlá reakce lékařů

Vévodkyně měla štěstí, že u ní lékaři objevili nemoc včas, šance na vyléčení je tak poměrně vysoká. Téměř ihned poté, co biopsie diagnózu potvrdila, jí byla doporučena jako jediné možné řešení mastektomie neboli chirurgické odebrání prsu. Operace proběhla v londýnské nemocnici krále Edwarda VII. v Marylebonu, trvala osm hodin a podíleli se na ní dva špičkoví britští chirurgové.

Pomáhá jí celá rodina

Po čtyřech dnech na JIP byla vévodkyně propuštěna do domácího ošetřování a podle svých slov ví, že ji čeká dlouhá cesta k uzdravení, ale je odhodlána nemoc porazit. V médiích i na sociálních sítích veřejně děkovala lékařům i celé rodině za péči, pomoc a lásku, které se jí dostalo. Celá rodina, včetně bývalého manžela, jí při uzdravení velmi pomáhá a princezna Eugenie se nastěhovala k rodičům. Podle zdrojů z Buckinghamského paláce své bývalé švagrové napsal i král Karel III. a poslal jí upřímné přání brzkého uzdravení.

Kvůli její nemoci bylo i v tichosti odloženo plánované stěhování z paláce z Royal Lodge do Frogmore Cottage, bývalého domova Harryho a Meghan, kam se měl Andrew tak trochu za trest, kvůli svým dřívějším provaleným skandálům, i se Sarah přesunout. Manželé totiž spolu navzdory tomu, že jsou už tolik let rozvedení, stále bydlí v jednom sídle a mají spolu velmi nadstandardní vztahy. Dokonce se o nich mluví jako o přátelích s výhodami, brát se prý ale znovu určitě nebudou.

Foto: Profimedia.cz

Mívala bouřlivý život, dnes je Fergie především milující babičkou a věnuje se psaní knih a natáčení podcastůFoto: Profimedia.cz

Nelehké dětství

Sarah, vévodkyně z Yorku rozená Sarah Margaret Ferguson, se narodila 15. října 1959 v Londýně a po vzdálených předcích má prý i kapku modré krve. Během dospívání se její rodiče rozvedli a matka se odstěhovala do Argentiny za novým partnerem, což jí dcera měla za zlé. Nedokázala pochopit, proč ji opustila, a přičítala tomu i své následné psychické problémy. Otce, který zemřel v roce 2003 na infarkt, milovala.

Bouřlivé manželství

S budoucím manželem ji seznámila její celoživotní kamarádka princezna Diana, přišlo jí, že by se k ní princ Andrew hodil, a měla pravdu. Jiskřilo to mezi nimi od první chvíle, ale manželství, ve kterém se narodily princezny Beatrice a Eugenie, bylo od začátku velmi bouřlivé, plné skandálů a vzájemných nevěr. Po deseti letech, v roce 1996, se definitivně rozpadlo.

Vévodkyně se během svazku potýkala i s výraznou nadváhou a po rozvodu prý zcela vážně pomýšlela na sebevraždu. Nedokázala ani vycházet z domu. Se svými psychickými problémy ale bojovala statečně, léta docházela na terapie a laskavou pomoc i útěchu našla u královny Alžběty II., kterou nazývala svou náhradní matkou.

Aféry Andrewa a Sarah

O jejich dobrých vztazích svědčí i to, že jí královna dovolila se po její smrti starat o její milované psy. Princ Philip jí ale její milostné aférky (šuškalo se, že byla milenkou i Sylvestera Stallona), tak často propírané v tisku, i následné nehorázné utrácení a celkově neuspořádaný život, prý nikdy neprominul a odmítal s ní zůstávat v jedné místnosti.

Foto: Profimedia.cz

Princ Andrew a Sarah, to byla od začátku láska jako trám. Slabost pro sebe mají dodnes, i když jsou rozvedeníFoto: Profimedia.cz

Vévodkyně Sarah jako babička

Dnes je 64letá vévodkyně Sarah především milující babičkou tří vnoučat (nejmladší vnuk se narodil letos na jaře krátce po korunovaci krále Karla III.), o životě v královské rodině napsala knihu A Most Intriguing Lady  (Nejzajímavější dáma). Na rozdíl od pamětí prince Harryho se ale nejedná o pikantní memoáry, ale historický román s detektivní a romantickou zápletkou.

Na začátku června, tedy jen krátce po vážné operaci, se pustila do natáčení podcastů Tea Talk (Povídání u čaje), v kterých je momentálně jejím hlavním tématem léčba a prevence rakoviny. Nabádá v nich ženy, aby chodily včas na preventivní prohlídky, a ty, co se s nemocí potýkají, se snaží co nejvíce podpořit a povzbudit. A podle ohlasů ji posluchačky za její vlídnost a laskavost, kterou jim projevuje, milují.

Načítám