Hlavní obsah

Na co nemáte nárok, pokud má váš lékař dovolenou? Potvrzení o bezinfekčnosti i výpis z dokumentace

Foto: Miriam Doerr Martin Frommherz, Shutterstock.com

Foto: Miriam Doerr Martin Frommherz, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdná čekárna i ordinace? Pokud je lékař na dovolené, je jeho povinností sehnat za sebe záskok a dát vám vědět, kde a kdy ho najdete.

Článek

Léto začalo, a tak se může stát, že dorazíte do čekárny svého doktora a zjistíte, že je na dovolené. I když vás to může zaskočit, neměli byste zůstat bez možnosti si nechat předepsat léky nebo konzultovat svůj zdravotní stav.

Povinnosti lékaře

Pokud lékař ví, že z důvodu dovolené nebude nějakou dobu ordinovat, má povinnost informovat své pacienty o tom, kdo ho v tomto čase bude zastupovat. Tuto povinnost mu předepisuje zákon o zdravotních službách. Většina lékařů to řeší vývěskou na dveřích ordinace či internetových stránkách, a to většinou s velkým předstihem, aby se na to pacienti mohli připravit. Například tím, že si nechají předepsat dostatek léků, které pravidelně užívají.

Právě informace pověšená na dveřích splňuje povinnost dát o své nepřítomnosti vědět pacientům formou veřejně dostupnou a viditelnou. Za vhodné se považuje také zveřejnění této informace třeba na webu, sociálních sítích, vývěsce obecního úřadu a podobných místech, kde by se s nimi pacienti mohli seznámit. Ordinace to také mívají namluvené na záznamníku telefonu pro případ, že pacienti volají.

V informaci byste se měli dočíst jméno a působiště zastupujícího lékaře. Ten vám pak akutní péči poskytne ve své ordinaci a v době svých ordinačních hodin, které by měly být uvedeny také.

Zastupující lékař by měl mít ordinaci v přijatelné dojezdové době - ta se liší podle odbornosti, ale neměla by být delší než 120 minut. Někdy se stává, že zastupující lékař dochází do ordinace vašeho lékaře, ale jen na omezenou dobu - pak byste se ji měli dozvědět.

Foto: fotodrobik, Shutterstock.com

O dovolené vás může informovat třeba vývěska na dveřích ordinace. Na té byste měli najít i jméno a sídlo zastupujícího lékařeFoto: fotodrobik, Shutterstock.com

Kdo napíše léky?

Pacienty, kteří užívají léky dlouhodobě, často lékaři upozorní dopředu a zohlední předepisované množství. Jestliže to není možné, pak je vždy lepší nechat si od lékaře napsat zprávu o zdravotním stavu, na základě které by mohl léky předepsat i takový zastupující lékař, jenž nemá přístup do zdravotnické dokumentace pacienta.

„V akutních případech (např. zhoršení zdravotního stavu) se může pacient obrátit na zastupujícího lékaře, který by měl stanovit diagnózu a na jejím základě předepsat vhodné léky. Samozřejmě může předepsat i léky pro chronické pacienty,“ uvádí Mgr. Viktorie Plívová, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí VZP.

Potvrzení na tábor

V létě, kdy děti odjíždějí na tábory a jiné aktivity, potřebují potvrzení o bezinfekčnosti a potvrzení o zdravotní způsobilosti. „Potvrzení o bezinfekčnosti může vystavit i sám rodič, ale pokud organizátor tábora vyžaduje lékařské potvrzení, měl by ho být schopen vystavit i zastupující lékař. Ale vše, k čemu je zapotřebí výpis z dokumentace, vystavuje jen ošetřující lékař,“ sdělil Jan Mates, vedoucí oddělení marketingu Vojenské zdravotní pojišťovny ČR. To znamená, že byste si ho měli zajistit dostatečně dopředu.

To potvrzuje i tiskový mluvčí České lékařské komory MUDr. Michal Sojka: „Zástup za vašeho lékaře je primárně určen pro případ akutních obtíží, takže úkony, jakými jsou například potvrzení pro zaměstnavatele nebo to o bezinfekčnosti, je korektní zařídit dopředu nebo s tím počkat, až bude k dispozici váš lékař.“

Co když lékař nepřítomnost neohlásil?

To, že lékař o své nepřítomnosti pacienty neinformuje, lze hodnotit jako přestupek stejně jako to, že po dobu své nepřítomnosti nezveřejní informaci o svém zástupu. To platí následně i pro jeho zástupce – jestliže by odmítl vyšetřit pacienty ve své ordinační době (či její části). V takových případech byste mohli podat stížnost.

Pokud nikde nenajdete informace o záskoku a ordinace je prázdná, můžete se ještě zkusit informovat u své pojišťovny. Lékař ji musí totiž o nepřítomnosti informovat (všeobecný praktický lékař nebo lékař pro děti a dorost v případě, že bude trvat déle než 3 dny, gynekolog v případě, že to bude déle než 7 dní). Pojišťovně musí nahlásit i údaje zastupujícího lékaře.

Související témata:
Ordinační hodiny
Praktičtí lékaři

Načítám