Hlavní obsah

Došly vám léky, máte recept, ale v lékárně je nemají. Jaká jsou řešení?

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Reklama

Dostali jste předpis na lék, který na trhu právě chybí, anebo nutně potřebujete volně prodejný přípravek, ale zjistíte, že je výpadek a není šance ho sehnat. Jak se v takové chvíli zachovat?

Článek

V poslední době není výjimečné, že léky mívají výpadky a nelze je sehnat. Lékárník se pak snaží předepsaný přípravek nahradit: podmínkou je, že s tím souhlasí lékař i pacient. Jak se v takovém případě postupuje?

Generika

Náhradou za nedostupný lék mohou být generika, tedy přípravky, které mají stejnou účinnou látku a i jinak jsou shodné s předpisem, jen se jmenují jinak. Souhlas lékaře je v tomto případě automatický, pokud není na receptu poznámka „Nezaměňovat“.

Lékárníci jsou odborníci a náhradu vyberou fundovaně. Mnohdy se v nabídce orientují spíš než lékaři, proto v případě potřeby upraví dávkování náhradního léku, aby odpovídalo receptu. „Léčivý přípravek musí být stejně účinný a bezpečný. Je to řešení ve stále častějších případech výpadků předepsaného léčivého přípravku. A často také proto, že generika mají nižší doplatek,“ vysvětluje prezident České lékárnické komory Aleš Krebs.

Jak správně užívat léky? Poslechněte si podcast MUDr.ování, kde byl hostem Aleš Krebs:

Záměna

Jestliže se na trhu nenajde srovnatelný, jen jinak pojmenovaný lék, musí se hledat takový, který obsahuje stejnou účinnou látku, ale místo v tabletách je třeba ve formě roztoku. Pokud ani takový není, pak se volí přípravek s jinou léčivou látkou, která má podobný účinek. To však už musí odsouhlasit lékař, který vydal recept. Většinou se s ním lékárník spojí telefonicky, a jestliže se neshodnou, musí si pacient dojít pro recept na jiný přípravek.

Foto: Atstock Productions, Shutterstock.com

Někdy je opravdu náročné najít náhradu za nedostupný lékFoto: Atstock Productions, Shutterstock.com

Volně prodejné přípravky

Na trhu je také nedostatek léků, které jsou volně prodejné. Odpadá sice konzultace s lékařem, ale další postup je podobný: lékárníkovi vysvětlete, pro koho a na jaké potíže je přípravek určený, a on se vám bude snažit nabídnout co nejvhodnější náhradu. Případně navrhne i jiné možnosti, o kterých jako laici nemusíte vědět.

Jaké léky chybí v lékárnách?

Jak zjistíte, zda je váš lék aktuálně nedostupný? Obtížně, protože se to velmi rychle mění. Jistou představu můžete získat na stránkách SÚKL v databázi léků či pod záložkou Výpadky léků. „Dostupnost léčiv monitorujeme každý den. Komunikujeme s dodavateli, ověřujeme situaci v zahraničí, identifikujeme rizika a pracujeme s nimi. Jsme v úzké spolupráci s ministerstvem zdravotnictví a snažíme se společně omezit dopady nedostupnosti léčiv na pacienty,“ říká ředitelka SÚKL Irena Storová.

Pro léky do zahraničí

Pro lék se lze vypravit i do zahraničí – aktuální situace tam může být jiná než u nás. Musíte ovšem počítat s tím, že se tam přípravek může vyskytovat pod jiným obchodním názvem, liší se ceny a prodej se řídí pravidly daného státu. Léky volně prodejné u nás nemusejí být volně prodejné v jiné zemi – a naopak. Chcete v cizině uplatnit recept od svého lékaře? Pak vždy ten papírový, s e-receptem v zahraničí neuspějete. Jestli víte, že to budete v některé zemi EU zkoušet, pak požádejte lékaře o přeshraniční předpis.

Reklama

Související témata:
Výpadek

Načítám