Hlavní obsah

Kontroverzní výrok vs. odborníci. Je opravdu nutné nosit sluneční brýle, nebo si prostě zvykat na UV?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důležitá ochrana očí proti UV záření, nebo zbytečnost, bez které byste se mohli klidně obejít? Otázku vyvolal příspěvek jednoho známého lékaře na sociálních sítích.

Článek

Měli bychom změnit přístup k ochraně proti slunci a naučit se s ním žít bez ochranných brýlí, nebo je to nebezpečné hazardování se zdravím? To je téma, které se rozvířilo kvůli alternativnímu příspěvku známého funkčního lékaře Jana Vojáčka na Instagramu.

Náš biorytmus ovlivňuje světlo

Stále častěji se v posledních letech mluví o přirozených biorytmech těla (jinak také cirkadiánní rytmy). Pomocí vnitřních hodin nás synchronizují s denní dobou. Problém je, že nám je narušuje moderní způsob života. Měli bychom je začít znovu ctít a umožnit jim normálně fungovat, nabádá nejeden odborník.

Aby tělo vědělo, kdy spustit výrobu jakých hormonů, jakou nastavit teplotu nebo jaký zvolit rytmus spánku, reaguje mozek na vjemy z okolí. Tím hlavním je světlo. Jenže lidé jsou už málokdy vystaveni přirozenému světlu - většinu času tráví pod tím umělým a vystavují se modrému záření z monitorů a obrazovek. Tělo může být zmateno a odrazí se to třeba na spánku. Podle některých ale ovlivňuje narušení cirkadiánních rytmů zdraví člověka daleko víc. Tento názor zastává i funkční lékař Jan Vojáček, který nedávno způsobil pozdvižení svou odpovědí na otázku, proč nenosí sluneční brýle.

Sluneční brýle: ano, či ne

Na Instagramu zveřejnil tento komentář: „Nenosím je, protože je pro mě důležité mít zdravý vztah se sluncem a přirozeným světlem, a tak udržovat ve zdravém chodu cirkadiánní rytmy. Zároveň s vystavováním se slunci zacházím vnímavě, citlivě, moudře. Postupně zvykám svůj typ kůže na intenzitu slunce… Chápu, že někdo má citlivější oči na světlo, chápu, že když se jede autem a pálí slunce do obličeje, že se použijí brýle. Chápu, že každý má jiný typ kůže, včetně citlivější kůže malých dětí… Neberte to dogmaticky a na 100 %, ale principiálně, receptory v oku potřebují nezkreslené informace.“

Tento názor vzbudil pohoršení a až na pár lidí, kteří s tímto přístupem souzní, mu většina psala, že jako lékař nemá navádět k podceňování nebezpečí UV záření. Ozvali se i lékaři, kteří léčí pacienty s melanomy kůže, jeho prohlášení jim přišlo nebezpečné, protože jde o odborníka.

Vojáček proto vzkaz po chvíli smazal a vysvětlil: „Zvedla se vlna hněvu a obav z příspěvku, který jsem napsal. Chápu to obzvláště od lékařů, kteří se denně potýkají s vážně nemocnými. Chápu, že z jejich pohledu je viník a příčina nemocí kůže jasná - slunce. Smazal jsem to proto, že chápu, že má slova mohou být uchopena jinak, než to ve skutečnosti je míněno. Spoustu věcí vnímám jinak, protože o životě, zdraví, nemoci a jejím kontextu mám zcela jiné přesvědčení, než je klasické.“

Foto: Olesya Kuprina, Shutterstock.com

Proč jsou sluneční brýle důležité pro ochranu očí proti UV záření? Bez nich riskujete šedý zákal, varuje WHO.Foto: Olesya Kuprina, Shutterstock.com

Babičky také nenosily sluneční brýle

Lidé, kteří s jeho názorem souhlasili, argumentovali, že naše babičky sluneční brýle také nenosily a byly v pohodě. Na to lze namítnout, že od dob našich babiček došlo k tomu, že se významně ztenčila ozónová vrstva, která nás má proti UV záření chránit, a projde ho tedy mnohem víc. Žily ale ve větším souladu s přírodou - v tom má Jan Vojáček do jisté míry pravdu - byly častěji venku, jejich tělo si na UV zvykalo odmalička a postupně a lépe se přizpůsobilo. Pár posledních generací, hlavně ve městech, žije a pracuje převážně v domech a sluní se nárazově a většinou hned velmi intenzivně.

Šedý zákal kvůli UV záření

Jestli chcete mít jistotu, že své oči a pokožku nevystavujete zbytečně riziku záření, měli byste sluneční brýle nosit, samozřejmě ty s UV filtrem. „Paprsky a UV záření při dopadu na oko poškozují vnější vrstvu rohovky. Preventivně bychom proto měli používat ochranné brýle s kvalitním filtrem. Ale i třeba pokrývky hlavy, jako jsou klobouky nebo kšiltovky,“ říká primářka oční kliniky Lexum v Brně Věra Kalandrová.

Poškození UV paprsky se týká i citlivé kůže kolem očí, která se velmi snadno spálí, ale může způsobit i pigmentové skvrny. Klinické studie naznačují, že určité typy rakoviny kůže vyskytující se v očním víčku, např. bazaliom a spinocelulární karcinom, souvisí s dlouhodobým vystavování se slunečnímu záření. „Při používání ochranných krémů bychom na víčka neměli zapomínat a používat krém s vysokým faktorem,“ dodává Věra Kalandrová.

UV záření se dává i do souvislosti s šedým zákalem, který brání ostrému a barevnému vidění. Statistické údaje Světové zdravotnické organizace WHO naznačují, že nadměrná expozice UV zářením přispívá až k 20 % případů šedého zákalu (jinak také katarakty).

Jakou barvu brýlí a proč UV filtr

Odborníci doporučují, aby barva skel slunečních brýlí co nejméně zkreslovala základní barvy. Ideální je hnědá a šedá. Hnědá zvyšuje kontrast, blokuje modré světlo a je teplejší. Šedá má nejvyšší tlumící efekt a minimálně zkresluje ostatní barvy. Vyhněte se naopak fialové nebo růžové, které reálné barvy hodně zkreslují. „Vhodnou volbou jsou polarizované brýle, které redukují například odlesky z hladiny vody nebo u řidičů světla protijedoucích aut, takže snižují únavu očí a zlepšují vidění,“ radí optik Petr Hornych. Vždy se vyplatí kupovat takové brýle, které mají kvalitní UV filtr, což lze zjistit také přeměřením v oční optice.

I sluneční brýle kontrolujte

Aby brýle opravdu plnily svou funkci, potřebují péči. „Málokdo ví, že UV filtr se postupem času znehodnocuje. Nechejte si je tedy přeměřit v některé z očních optik. Překontrolují i to, jestli jejich funkčnost nesnižují škrábance a oděrky,“ radí Martin Slaný, odborný oční garant optik Fokus.

Reklama

Načítám