Hlavní obsah

Na dětskou pokožku patří jen dětská kosmetika. Je totiž až 5× tenčí než dospělá

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rodiče miminek, batolat i větších dětí by měli vědět, že kosmetika pro děti je jiná než pro dospělé. Jak se od sebe liší a jaké složení krémů a olejů je pro naše nejmenší nejlepší? Ptali jsme se odborníků.

Článek

Spousta maminek řeší výběr kosmetiky pro své nejmenší. Má svá specifika, protože dospělá pokožka se od dětské hodně liší, ta je totiž 5× tenčí. Kvůli tomu je extrémně citlivá vůči vnějším vlivům a více náchylná k vysušení a podráždění. „Dětská kosmetika je vyvinutá s vědomím toho, že kůže dětí je velmi tenká, její hydrolipidová vrstva má jinou strukturu a neposkytuje dostatečnou ochranu proti škodlivým látkám, které se mohou dostat krevním oběhem do těla,“ vysvětluje MUDr. Radka Středová z La Pharmacie Française.

Dětská kosmetika má svoje předpisy a ve vývojových týmech je celá řada odborníků, kteří se ke složení jednotlivých produktů vyjadřují. Následuje její testování dermatology nebo pediatry. „Při hodnocení dětské kosmetiky jsou kladeny velmi vysoké požadavky na její bezpečnost, zejména u produktů pro děti do 3 let,“ říká Jitka Kučerová z české značky přírodní kosmetiky Nobilis Tilia.

Parfemace a konzervanty mají zákaz

Jakou kosmetiku vybírat pro ty nejmenší? Především tu, která je výhradně určená dětem, proto čtěte pečlivě etikety. Vhodná je ta bez přidaných barviv, umělé a silné parfemace, esenciálních olejů nebo konzervantů. „Na citlivou dětskou pokožku bychom měli vybírat nejlépe produkty s co nejjednodušším složením a na bázi kvalitních rostlinných olejů. Ty podporují přirozenou funkci a vývoj dětské pokožky a umožňují jí dýchat a vyvíjet se,“ popisuje Jitka Kučerová.

Také je v pořádku 100% přírodní dětská kosmetika, ale pozor - rozhodně neplatí, že všechna přírodní kosmetika je automaticky vhodná pro dítě. „Celá řada přípravků přírodní kosmetiky může obsahovat látky, které dětskou kůži dráždí. Z tohoto důvodu bychom byli s používáním přírodních přípravků u dětí opatrní a v případě, že k přírodní kosmetice tíhnete, je lepší se předem informovat, jaké látky přípravek obsahuje a zda jsou pro děti vhodné,“ říká Radka Středová.

TIP:

  • Pokud máte pochybnosti, můžete zkusit test snášenlivosti na malé ploše kůže vašeho dítěte. Naneste trochu produktu a počkejte 24 hodin, zda se náhodou neprojeví alergická reakce.

Dětská vs. citlivá pokožka dospělých

Pokožka dětí je citlivá, o tom není pochyb. Platí, že i dospělí s citlivou pletí mohou použít dětskou kosmetiku? Ano, ale naopak to nefunguje automaticky. „Některou běžnou kosmetiku lze ale použít i dříve než v 15 letech, kdy se dítě stává z lékařského hlediska adolescentem, nicméně vždy je lepší se o použití poradit s odborníky - dermatology, pediatry či lékárníky,“ uzavírá téma Radka Středová.

Kosmetika pro nejmenší

Související témata:
Dětská kosmetika

Načítám