Hlavní obsah

Novorozence není třeba mýt každý den, místo mýdla je lepší trocha oleje

Foto: Marko Poplasen, Shutterstock.com

Foto: Marko Poplasen, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V některých porodnicích ještě pořád novopečeným matkám ukazují, jak důkladně je třeba koupat novorozence. A to denně. Reklamy na dětskou kosmetiku zase ukazují kojence namydlené od hlavy až k patě. Přitom nic z toho není potřeba.

Článek

Novorozenci bohatě stačí koupel dvakrát až třikrát týdně. Platí to i pro kojence do doby, než se stanou pohyblivějšími a skutečně se mohou umazat nebo z námahy více zapotit. Příliš časté koupání může nejmenším dětem zbytečně vysušovat kůži, navíc se jim vůbec nemusí líbit. První týden či dva by se děti neměly koupat i kvůli tomu, že se jim teprve hojí pupeční pahýl.

Samozřejmě, hygiena potřeba je a vy můžete dítěti klidně i víckrát za den opláchnout genitálie a zadek vodou – je to nakonec lepší než používání neekologických vlhčených ubrousků. Pokud se například v horku zpotí i novorozenec, můžete ho otřít houbičkou nebo žínkou, pak je ovšem dobře vymáchejte a nechte uschnout.

Zaměřte se hlavně na záhyby kůže, otřete dítěti i podpaží a třísla, nezapomeňte na zátylek a na záhyby pod bradou. Máte-li doma chladno, odhalujte pouze ty části těla dítěte, které zrovna myjete.

Žádnou pěnu, možná jen trošku oleje

Voda na koupání novorozence by měla být teplá stejně jako vzduch v místnosti. Nemusíte kupovat teploměr, dobře funguje, když teplotu vody zkontrolujete ponořením vlastního lokte. Voda by vás neměla ani pálit, ani studit. Nepoužívejte žádné pěny do koupele, mycí gely ani mýdlo, i když je výrobci doporučují pro děti už od narození.

Zvláště první měsíc úplně postačí obyčejná voda. Pokud má vaše dítě sklony k suché pokožce, lze použít neparfemovaný dětský olej do koupele, stačí troška. Naopak nepoužívejte pleťová mléka po koupeli. Suchou pokožku můžete opět promastit vhodným olejíčkem.

Při koupání ve vaničce nebo umyvadle postupujte jinak, než kdybyste napouštěli koupel sami sobě – novorozencům stačí jen pár centimetrů vody. Koupel by neměla trvat déle než pět minut.

Foto: Luca Lorenzelli, Shutterstock.com

Někteří novorozenci si koupel užívají.Foto: Luca Lorenzelli, Shutterstock.com

Jak navyknout dítě na koupání

Samozřejmě, i několik týdnů starý kojenec si může koupání užívat a krátký pobyt v teplé vodě se může stát jeho pravidelným podvečerním rituálem, který mu pomůže lépe chápat, jaká část dne zrovna je. A díky níž lépe usne.

Pokud se naopak dítěti koupání nelíbí a vy jej na něj chcete navyknout, koupejte ho vždy ve stejnou dobu, postupujte vždy stejně, vysvětlujte dítěti, co a proč děláte, i když tomu zatím nerozumí. Váš hlas na něj má uklidňující vliv.

Někteří rodiče preferují koupání miminka v jinou část dne, třeba po ránu, ale to se jen obtížně ladí s harmonogramem rodiny, kde je více dětí. Jinak na tom není nic špatného. Každopádně nekoupejte dítě hned po krmení ani když je naopak hladové či unavené.

Stejně jako bylo v minulosti populární každodenní koupání dětí a jejich mydlení, doporučovalo se jim čistit nos a uši. I od toho se ale ustupuje – nos i uši mají velkou samočisticí schopnost a rozhodně není potřeba do nich něco strkat. Nikdy například nepoužívejte vatové tyčinky k čištění vnitřku uší vašeho potomka.

Reklama

Související témata:

Načítám