Hlavní obsah

Nej deskovky? Máme tipy pro stratégy, obchodníky i ty, co se chtějí jen smát

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Reklama

Kdo si hraje, nezlobí. To platí nejen pro děti, ale i pro dospělé. A ideální je, když si všichni hrají společně. To je důvod, proč jsou deskové hry od nepaměti v oblibě. Tyhle rozhodně stojí za to mít doma, s nimi si na vás nuda nepřijde!

Článek

Je to jen pár dnů, co ve věku 70 let zemřel Klaus Teuber. Že vám to jméno nic neříká? A co Osadníci z Katanu? Ano, původní profesí zubní technik Klaus Teuber je autorem téhle legendární strategické deskovky, která se na trhu objevila v roce 1995 a dnes už patří k naprosté klasice. Stejně jako řada dalších.

Když chcete zkusit svůj obchodní talent

Foto: Archiv firem

Zleva: Dino (prodává Alza), 409 Kč, Hasbro (prodává Mall.cz), 699 KčFoto: Archiv firem

Dostihy a sázky a Monopoly

Už malé děti si s nadšením hrají na obchod a prodavače. Není snad nic kouzelnějšího než nakupovat a prodávat, byť za falešné penízky. A na to vsadili i tvůrci dnes už tak trochu retro deskovek Dostihy a sázky a Monopoly.

Princip obou her je v podstatě stejný, koneckonců Dostihy a sázky jsou vlastně jakousi českou reakcí na úspěch světových Monopolů (jejich počátek sahá až k roku 1902, ale dnešní podoba byla patentována v roce 1934). Nakupujete v nich nejrůznější nemovitosti a od soupeřů pak vybíráte nájemné. V Dostizích a sázkách, které se na trh dostaly v roce 1983, si zase pořizujete koně a ostatní hráči vám platí za prohlídku jejich stájí.

Ať už zvolíte českou variantu, nebo tu světovou, jedním si buďte jistí – jsou to hry na opravdu dlouhá odpoledne a večery. A protože byznys není obor pro slečinky, budete potřebovat i ostré lokty, tvrdé vyjednávací taktiky a na jednu věc vás musíme upozornit – devět z deseti manželských poradců varuje, že ožebračení partnera či partnerky může skončit několikadenní tichou domácností!

Dostihy a sázky jsou určeny dětem od 10 let (ale hru zvládnou i o pár let mladší děti), nicméně k dostání je i junior verze pro děti od pěti let. U Monopolů je uveden minimální věk osm let, ale i tady jsme přesvědčeni, že minimálně za dohledu rodičů si je užijí i mladší hráči. A i v tomto případě se dá koupit juniorská varianta pro pětileté obchodníky.

Něco pro stratégy

Foto: Archiv firem

Zleva: Základní hra bez rozšíření, Albi (prodává Mironet), 779 Kč, základní hra, Mindok (prodávají Megaknihy), 463 KčFoto: Archiv firem

Osadníci z Katanu a Carcassone

V Osadnících z Katanu se snažíte osídlit ostrov, využít jeho nerostné bohatství i veškeré přírodní zdroje. Budujete vesnice a silnice, a především se snažíte stát se vládcem Katanu. Klíčem k tomu je obchodování s nejrůznějšími komoditami, jako je vlna, kamení, dřevo či obilí. A jak už to tak v obchodě bývá, něčeho máte hodně, něčeho zas málo a je jen na vašem strategickém a obchodním umění, jak vše směníte, prodáte a nakoupíte. Hra je určena pro děti od 10 let, ale i pro ty menší existuje junior verze, díky níž vám z malých osadníků vyrostou ti velcí.

Ve společenské hře Carcassone se ocitnete v okolí stejnojmenného jihofrancouzského města, kde se snažíte vybudovat nové vesnice, cesty, města nebo kláštery. K tomu musíte buď najít „společnou řeč“ s ostatními hráči, nebo si naopak jejich sídla podmanit silou. Hra přišla na trh v roce 2001 a okamžitě se stala obrovským hitem. Carcassone je určeno dětem od osmi let, ale s dopomocí rodičů ji rozhodně zvládnou i mladší.

Zábavné hry se slovy

Foto: Archiv firem

Zleva: Piatnik (prodává Luxor), 667 Kč, Mattel hry (prodává Bambule), 699 KčFoto: Archiv firem

Activity a Scrabble

Activity, to je naprostá klasika, která více než právem spadá do kategorie takzvaných party her. Existuje hned několik variant této hry (včetně juniorské pro děti od osmi let), ale ta základní (je určená pro hráče od 12 let, ale buďte si jistí, že částečně lze zapojit i menší děti) je už v podstatě legendární.

Popis slov, pantomima a kreslení – to jsou tři disciplíny, s jejichž pomocí vysvětlujete záludné a zábavné výrazy či slovní spojení. A tak musíte třeba pantomimicky svým spoluhráčům předvést pletenou šálu, skákací gumu či kočičí hlavy. A jak byste nakreslili sponky do sešívačky? To je samozřejmě na vás, každopádně hra zábavnou formou rozvíjí slovní zásobu a myšlení.

A pokud jde o slova a slovní zásobu, rozhodně by vám doma neměl chybět Scrabble. Minimální doporučený věk je 10 let, ale existuje junior verze pro mladší hráče. Ve hře pomocí stovky kamenů vytváříte nejrůznější slova, za něž dostáváte body. Ano, přesně při téhle hře vznikají legendární hádky typu, jestli je xu slovo, nebo není. Tak raději jednou provždy, ano, xu JE slovo, jde o vietnamskou měnovou jednotku a každý správný scrabblista to ví!

Foto: Archiv firem

Zleva: Hasbro (prodává Hračkárna.cz), 509 Kč, Albi, 629 KčFoto: Archiv firem

Tabu a Párty Alias

Když je řeč o party hrách zaměřených na slova, rozhodně by vaší pozornosti neměl ujít titul Tabu (určená hráčům od 12 let), v němž slovně opisujete nejrůznější výrazy, ale aby to nebylo tak jednoduché, máte také vždy několik slov, která použít nesmíte.

A super záležitostí, která se ale hodí spíš pro dospělé či starší děti, jsou také hry Párty Alias a její nejrůznější modifikace. Třeba Párty Alias muži versus ženy, s níž se proti sobě postaví tým žen a tým mužů a každý opisuje výrazy typické pro svět opačného pohlaví. Nebo Párty Alias souboj generací, kde mohou své síly porovnat starší generace s generací teenagerů.

Pro přemýšlivé hráče

Foto: Archiv firem

Zleva: Mindok (prodávají Knihy Dobrovský), 536 Kč, Albi (prodává Heureka), 785 KčFoto: Archiv firem

Krycí jména a Ubongo

Co se nejen pobavit, ale potrápit i mozkové závity? Samozřejmě vaše i vašich dětí! Tak na to máme dva super tipy. Desková hra Krycí jména od českého autora Vladimíra Chvátila vyšla v roce 2015 a od té doby sbírá jen samé pochvalné ódy. Byla nominována na desítky nejrůznějších cen, velkou část z nich proměnila ve vítězství, navíc byla přeložena do několika desítek jazyků a po celém světě se jí prodaly miliony. A rozhodně jde o úspěch oprávněný.

Ve hře proti sobě stojí dva týmy a vše je založeno na slovních asociacích. V původní hře se na stole objeví několik kartiček s různými slovy, z nichž některé patří vašemu týmu, jiné druhému a některé nikomu. Čí které kartičky jsou, ví ale jen jeden hráč z každého týmu, jehož úkolem je najít jedno slovo, které bude společné pro co nejvíc vašich kartiček. Tato verze je určena pro děti od deseti let.

K dostání je i obrázková verze, která má naprosto stejný princip, jen místo slov jsou na kartičkách tak trochu podivné obrázky. Prostor tady dostává fantazie, grafická představivost, a i když je doporučený věk deset let, věřte, že hru zvládnou o hodně menší děti, klidně i ty, které ještě neumí číst.

Jestli chcete svůj mozek opravdu potrápit a potrénovat si prostorové vnímání, hledejte v obchodech hru Ubongo. Existuje jí hned několik verzí (2D i 3D), ale věřte, že už střední obtížnost Ubongo Family 3D dá pořádně zabrat i dospělým. Vaším úkolem v ní je co nejrychleji poskládat kostičky různých tvarů a barev do určitého tvaru a nečekejte, že to půjde lehce!

Pro šikovné ručičky

Foto: Archiv firem

Zleva: Hasbro (prodává Mall), 371 Kč, Chemoplast (prodává Pompo), 109 KčFoto: Archiv firem

Mikádo a Jenga

Šikovnost, jemné a koordinované pohyby, opatrnost a rozvaha. To vše potřebujete k naprosté retro klasice, která ale ani po desetiletích neztrácí nic na své zábavnosti. Mikádo je navíc skladné, takže ho snadno přibalíte na každou dovolenou. A pak už jen můžete soutěžit o to, kdo nasbírá co nejvíc barevných plastových špejlí, aniž by se mu pohnula jiná než ta, kterou se snaží ulovit.

Podobně funguje i hra Jenga. Začíná postavením věže z 54 dřevěných kvádrů, které pak hráči střídavě vytahují a staví pak zpět na vrchol věže. To vše za použití jen jedné ruky. Komu věž spadne, prohrává.

Deskovky zahání nudu, ale také formou hry rozvíjejí nejrůznější dovednosti u vašich ratolestí. Ale nezapomínejte ani na pohyb, protože děti nám děsivě tloustnou! Jak zastavit jejich obezitu, radí pediatr Bohuslav Procházka

Reklama

Související témata:

Načítám