Hlavní obsah

Sdílení dětí na sociálních sítích aneb Sharenting a jeho úskalí

Foto: Matva, Shutterstock.com

Foto: Matva, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z fenoménů, který je spojený se světem sociálních sítí, je tzv. sharenting - rodičovské (nad)užívání sociálních sítí a přílišné sdílení fotek či jiného obsahu spojeného s dětmi. Češi v této oblasti vynikají. Není to v pořádku, ale na druhou stranu není třeba se hned děsit a mazat online alba. Jen platí všeho s mírou. Ať jste slavní, nebo vás sleduje jen rodina.

Článek

Výzkum Sharenting u českých rodičů z roku 2022, který společně zrealizovaly Centrum prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a Microsoft ČR, ukázal, že informace o svých dětech sdílí v online prostředí více než dvě třetiny rodičů (a jen pětina se ptá na potomkův souhlas).

Je to logické, málokdo je na sítích čistě sám za sebe. Na výlety chodíte s partnerem nebo partou, narozeniny slavíte s rodinou, dovolené trávíte s dětmi. A právě sdílení posledně zmíněných je ožehavé téma a něco, co by se mělo dobře promyslet. Zvlášť jste-li rodič hodně malého dítěte. To ještě nemá svůj profil, ale od raného věku o něm na sítích kolují informace. A ty jsou později snadno zneužitelné.

Jak se v otázce, zda radostné okamžiky s dětmi sdílet, rozhodnout? Správná odpověď neexistuje. Nechcete-li děti vystavit riziku zneužití nebo šikany, je samozřejmě nejsnazší cesta nesdílet je vůbec. Na druhou stranu jsou sítě a existence na nich čím dál větší a přirozenější součástí našich životů. Jak tuto problematiku vnímají slavní a influenceři, jak mediální odborníci a jak Policie ČR?

Lze sdílet bezpečně?

Tiskový mluvčí policejního prezidia ČR kapitán Jakub Vinčálek uvedl, že z hlediska policie není sdílení vhodné, ale je to na posouzení každého rodiče. Speciálně varuje před zveřejňováním letních fotek, kde se koupou spoře oděné či nahé děti. „Na samotném sdílení nic závadného není, ale v online prostředí může být fotka velmi snadno zneužita například pedofily,“ varuje. Rodiče sdílí často „za každou cenu“ a dítě nemá možnost to ovlivnit. Obecně platí, že pokud chcete sdílet bezpečně a minimalizovat rizika, mělo by se tak dít na soukromých profilech a v zaheslovaných albech.

Mediální guru a odborník na sociální sítě Daniel Dočekal k tomu dodává: „Pokud chce rodič dávat fotografie svých dětí na sociální sítě, mělo by to být s jejich souhlasem a po vzájemné dohodě. Měl by myslet na možné následky a nedělit se o choulostivé fotky či videa, která by dítě zesměšňovala. Je třeba myslet na to, že internet je veřejný prostor a každá sociální síť je na internetu, takže cokoliv tam dáváte, dáváte do veřejného prostoru. Bezpečné není ani to, co si posíláte v přímých zprávách, a je třeba počítat s tím, že se fotky umístěné na internet mohou dostat někam, kam nemají a můžou být zneužity.“

Foto: zeljkodan, Shutterstock.com

Chcete sdílet radost z pokroků vašeho dítěte? Proč ne, ale mějte na paměti i rizika.Foto: zeljkodan, Shutterstock.com

Když slavní rodiče sdílí své děti

Protože jsme magazín, který se zajímá o slavné a celebrity, podívali jsme se na to i z pohledu slavného rodiče. Řeč je o umělcích z oblasti hudby či filmu nebo tzv. influencerech, tedy lidech s vlivem (v Česku se počty jejich sledujících pohybují od tisíců po statisíce).

Podle Daniela Dočekala jsou děti slavných rodičů v rizikovějším postavení, protože útoky na onu osobnost se snadno přenesou na její děti a v online prostoru to umí být tvrdé, navíc posléze obtížně řešitelné. „Bulvár fotky ze sociálních sítí klidně využije a ne vždy způsobem, za který jsou slavní rádi. Dospělý to ustojí, ale děti tak psychicky odolné nebývají.“

Slavné osobnosti se v přístupu ke sdílení soukromí výrazně liší a podobné je to i u fotek dětí. Například Tereza Ramba se snaží udržet děti v anonymitě a jejich obličeje neukazuje, Nikol Leitgeb se o akční zážitky se svými dvěma syny dělí pravidelně a sledující to milují.

Zeptali jsme se influencerky @lucie_thehubs (35 tisíc sledujících), jak vnímá sdílení svých třech dětí na online platformách. „Děti do svého působení na sociálních sítích zapojuji čím dál méně. Nikdy bych nezveřejnila nic, co by jim mohlo ublížit, soukromé informace, dehonestující fotky a podobně. O mém online působení si hodně povídáme a například nejstarší si už sama rozhoduje, jestli chce být součástí fotky nebo kampaně. Když nechce, plně to respektuji, jindy se naopak zapojí ráda. Je vidět, že dnešní děti vnímají online svět úplně jinak, vždyť v něm vyrůstají. A já vidím hlavní úkol především v edukaci, jak se v tomto prostoru bezpečně chovat.“

Foto: fizkes, Shutterstock.com

U nejmenších dětí je to na vás, s většími se ale bavte o výhodách i nevýhodách sdílení a ptejte se na svolení (fotografie je ilustrační).Foto: fizkes, Shutterstock.com

Jak se vyhnout sharentingu a co nesdílet?

Odborníci se shodují, že definovat vhodný a „neškodný“ obsah lze jen obtížně a je to individuální. Ale určitě se lze řídit poučkou, že byste neměli děti sdílet v situacích a vyobrazené tak, jak by vám samotným nebylo příjemné. Na nočníku, naštvané či smutné, nemocné a podobně. Kromě toho, že jsou to chvíle, kdy by neměl ve vaší ruce být foťák, zachycujete je v intimních situacích, potenciálně zneužitelné. Děti by asi neuvítaly, kdyby je v takové situaci viděli třeba spolužáci, hrozila by jim šikana.

I když se fotka může zdát neškodná, vždy zkontrolujte, zda skrz ni neprozrazujete informace, které by mohly sloužit k dohledání dítěte - kam chodí do školy nebo na kroužky.

Načítám