Hlavní obsah

Navštivte moravské Novoměstsko: Šampionát v biatlonu, super trail trasy i lidová muzea a betonové sochy

Foto: Štěpán Dvořák, Mapy.cz

Foto: Štěpán Dvořák, Mapy.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové Město na Moravě dobře znají milovníci zimních sportů. I letos se zde od 5. do 18. února odehraje tradiční závod mistrovství světa v biatlonu. Malebné město na Vysočině má ale co nabídnout nejen nadšencům do sportu.

Článek

Tradiční dějiště závodů v biatlonu a běžeckém lyžování je pevně zapsáno na sportovní mapě Česka, Novoměstsko ale má co nabídnout i milovníkům historie, adrenalinu, výletů nebo umění. Co v tomto malebném koutu Vysočiny rozhodně neminout?

Nové Město a šampionát v biatlonu

Zavítáte-li do Nového Města od 5. do 18. února, tedy v čase konání světového šampionátu v biatlonu, můžete si užít nejen sportovní podívanou, ale i bohatý doprovodný program. Vstupenky seženete na jednotlivé dny, k trati i na divácké tribuny, ceny začínají na dvou stech korunách. Permanentka na celou dobu závodu stojí od 1 800 do 9 800 Kč, připlatíte si víc, pokud chcete vidět dobře na střelnici, start i na cílovou rovinku. Zážitky na vás ale čekají i mimo závodní trasu. Během šampionátu si užijete řadu hudebních vystoupení, do města zavítá například Janek Ledecký, Anna K., Ewa Farna nebo kapela Buty.

Trailové trasy na Novoměstsku

Až své sportovní náčiní sklidí milovníci lyžování, přijdou si na Novoměstsku na své vášniví cyklisté, které láká náročnější terén. Cyklo Aréna Vysočina otevírá své brány milovníkům adrenalinového ježdění 15. dubna, letos už v jubilejní desáté sezoně své existence. Najdete tu trailové trasy pro malé děti či handicapované jezdce, ale i trasy pro nejodvážnější fajnšmekry. Od 24. do 26. května prověří schopnosti i současných nejlepších světových jezdců cross-country a short tracku, které zde uvítá Světový pohár horských kol. Prestižní závod světové cyklistiky Nové Město hostí již od roku 2011.

Tři kříže, Obrázková cesta, Pasecká skála

K návštěvě Novoměstska ale samozřejmě nepotřebujete ani lyže, ani kolo, postačí dobrá turistická obuv. V té doporučujeme vyšlápnout si po tříkilometrové naučné stezce Tři kříže na Kalvárii, otevře se vám krásný pohled nejen na město, ale i krajinu Vysočiny plnou kopců, skal a lesů. Za ohroženými živočichy a chráněnou květenou se můžete vydat na přírodní památku U Bezděkova, v druhé půli března tu vykvétají vzácné šafrány. S historií města, ale i místními legendami vás zase seznámí desetikilometrový okruh Obrázková cesta. Chcete-li ještě delší výlet, vyrazte na dvacetikilometrovou trasu na vyhlídkové místo Pasecká skála, cestou se projdete i kolem místních rybníků, malebných kapliček či křížovou cestou.

Betonové sochy - Žďár nad Sázavou

Co byste během výletů Novoměstskem neměli opominout, jsou velké betonové sochy. V celém regionu Žďáru nad Sázavou je jich asi třicet a na svědomí je má žďárský rodák, sochař Michal Olšiak. Přímo v Novém Městě zapátrejte po soše svatého Floriana, v okolí města na vás čeká Hejkal Pepin, sousoší Houby nebo socha Káněte. V centru města ale najdete i historicky hodnotnější díla zdejších slavných rodáků Jana Štursy a Vincence Makovského. Jejich sochy a plastiky zdobí místní náměstí, parky i významné městské budovy. Do konce dubna se můžete v ulicích města pokochat i figurální tvorbou současného autora Jana Hendrycha. Na šesti zastaveních můžete spatřit celkem šestnáct jeho plastik.

Horácké muzeum a Pernštejnské ženy

Zastihne-li vás ve městě nepříznivé počasí, rozhodně si nemusíte zoufat. Ukrýt se tu dá například v Horáckém muzeu, jehož expozice vás seznámí s místní lidovou kulturou a bohatou historií sklářství, poutavá je rovněž expozice o dějinách lyžování. 2. února se otevírá nová výstava Pernštejnské ženy a Evropa, která vás seznámí s významnými dámami slavného šlechtického rodu. V honosném renesančním zámku zas zve k návštěvě Horácká galerie, kde můžete obdivovat současný komix, něžnou grafiku, sklářská i sochařská díla.

Načítám