Hlavní obsah

Kvíz: Zeměpisná nej Česka. Nejzápadnější město, nejvýše položená vesnice i nejdelší název obce

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trávit prázdniny v Česku rozhodně není nuda. Přijdou si na své milovníci hor i nenáročných rovinek, vášniví cyklisté i nadšenci do historie. V Česku najdete ale i řadu unikátů a kuriozit, i ty se mohou stát cílem vašich výletů. Znáte dobře vlastní zemi?

Článek

Tušíte, kde se v Česku ocitnete nejvýš, kde bývá nejchladněji a kam dojdete, pokud se vydáte do nejzápadnějšího bodu republiky? Znáte česká nej, která vás nejspíš ve škole neučili, a tak prověří, jak dobrý turista po vlastech českých jste?

1. V České republice existuje přes šest tisíc obcí. Víte, jak zní jméno té s nejdelším názvem?
2. Za místo s nejkratším názvem v ČR většina lidí považuje západočeské město Aš. O prvenství se ale dělí ještě s jednou obcí, která má také pouze dvoupísmenný název. O kterou jde?
3. Ve stejném regionu jako Aš leží i nejzápadněji položené město. Které to je?
4. Nejdelší řekou na území Česka je Vltava. Existuje ale vodní tok, který má sice na našem území o něco kratší délku a je až pomyslnou dvojkou, svou celkovou délkou ale délku Vltavy téměř trojnásobně přesahuje. Jde o:
5. Čím proslula obec Číhošť v Kraji Vysočina?
6. Historicky nejnižší teplota, kterou se na Zemi podařilo změřit, byla naměřena na polární stanici Vostok v Antarktidě a dosáhla úctyhodných -89,2 °C. V Česku byl rekordní mráz -42,2 °C, naměřil ho amatérský meteorolog v:
7. Nejvýše položeným městem je u nás Boží Dar. Ještě výš, téměř o padesát metrů, leží jedna šumavská obec. O kterou jde?
8. Zdálo by se, že v Česku je nejvíc nejrůznějších Lhot. Jedno jméno je ale dvojnásobně převyšuje. Co se v názvu českých obcí objevuje ještě častěji?
9. Pokud nechcete, aby vám o dovolené pršelo, tomuto místu je lepší se vyhnout, jde totiž o lokalitu s nejvyšším ročním úhrnem srážek. Prší zde až trojnásobně víc než kdekoli jinde u nás. Tímto deštivým místem je:
10. S jakým sousedním státem máme nejkratší státní hranici?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám