Hlavní obsah

Prázdninové výlety za tajemnem: Vydejte se na 5 magických míst na Moravě, kde ucítíte zvláštní mrazení

Foto: Pecold, Shutterstock.com

Foto: Pecold, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milujete místa spojená s pověstmi a záhadami? Sice někdy děsí, ale zároveň také přitahují a jsou prosycena tajemstvím i zvláštní energií. Mnohá nabízejí hádanky a vyvolávají pocity, které si návštěvníci neumějí vysvětlit. Ale (nebo právě proto) rozhodně stojí za návštěvu.

Článek

Tato krásná místa rozhodně stojí za vidění, a navíc vám tam možná naskočí husí kůže. Mnozí lidé mívají chuť objasnit atmosféru tajemna a zjistit, zda jsou pověsti, které se k nim pojí, pravdivé. Přitahují i vás nevysvětlená tajemství, máte rádi záhady a strašidelné příběhy, chcete nechat pracovat svou fantazii a zároveň se rádi trochu bojíte? Vydejte se na následující výlety.

Jeskyně Býčí skála: Děsivé pravěké obřady

Jeskyni Býčí skálu najdete v dolní části Křtinského údolí v Moravském krasu a skrývá se tu veliké tajemství moravského pravěku. Dodnes se vedou spory, co se tady skutečně událo, stejně jako o tom, kdy vznikl název: prý se tak jeskyni říkávalo dlouhá léta před vzácným nálezem bronzového býčka v roce 1869. Koncem 19. století tu archeologové objevili velké množství kosterních pozůstatků, šperků a dalších předmětů, které napovídají, že místo pravděpodobně kdysi sloužilo jako významná pohřební svatyně. Ale jak to bylo doopravdy, nikdo neví…

A jeskyně stále nevydala všechna tajemství. Historky o řevu a dusotu, který se odtud ozývá, se tradují už od středověku. Další pověstí spojenou s Býčí skálou je ta o ukrytém pokladu nebo o světle, které v noci ozařuje mohutné skály nad vchodem. V temných chodbách prý lze také potkat ducha německého vojáka, který se tu měl na konci druhé světové války oběsit. A řada lidí, kteří místo navštívili, připouští, že je zde cítit negativní energie.

  • Dostat se sem ale není jen tak! Jeskyně je přístupná jen několikrát do roka: termíny prohlídek najdete na stránkách byciskala.cz.
Foto: Martin Peterka, Shutterstock.com

Býčí skála prý dodnes ukrývá volání o pomoc… Její záhadný prostor a tajuplná energie přitahují lidi už od pravěkuFoto: Martin Peterka, Shutterstock.com

Zřícenina Templštejn: Místo ukrytých pokladů

Zřícenina Templštejn se vypíná nad údolím řeky Jihlavy nedaleko Ivančic. Hrad vybudovali ve 13. století templáři a po nich dostal také jméno. Pojí se s ním hned několik pověstí. Jedna vypráví o družině mnichů, kteří hledali nocleh a šli lesem za světlem. Došli až k hradu – brána se před nimi sama otevřela, na nádvoří se objevily bílé postavy s červenými kříži na pláštích, postaraly se o koně a uvedly unavené pocestné k štědře prostřené večeři. Když se hosté ráno probudili, byly tajuplné postavy ty tam. Další pověst je o tajemném rytíři, který se prý na hradě zjevuje. A tak při návštěvě této památky můžete pocítit zvláštní energii či mít neobvyklé dojmy.

Foto: Jaroslav Machacek, Shutterstock.com

K hradu Templštejn se pojí pověsti o ukrytých pokladech i tajuplných hostitelíchFoto: Jaroslav Machacek, Shutterstock.com

Svatý kopeček: Léčivá energie krajiny

Svatý kopeček u Mikulova patří do Pavlovských vrchů, je vysoký 363 metrů, stojí na něm zvonice a kaple sv. Šebestiána a patří k významným poutním místům. V minulosti tudy vedla slavná obchodní cesta – jantarová stezka, traduje se, že staroslovanské kněžky využívaly místní energii k ozdravným obřadům a poutníci tady odpočívali během svých cest. Když vystoupali na místní výrazný kopec a podívali se do okolní krajiny, mohli vnímat její až nadpřirozenou moc.

Svatý kopeček je považován za místo, které vás nabije pozitivní energií a načerpáte tu novou sílu a chuť do života. V polovině 17. století olomoucký biskup dal vystavět na vrchu kapli a zvonici a založil křížovou cestu.

Foto: mareksaroch.cz, Shutterstock.com

Svatý kopeček vyzařuje pozitivní energii a jeho síla spolu s výhledem do krásné krajiny návštěvníka osvěží a naplní optimismemFoto: mareksaroch.cz, Shutterstock.com

Hrad Buchlov: Tajemná černá paní

Jeden z nejstarších moravských hradů ukrývá řadu záhad a tajemných jevů. Provázejí jej legendy o přízracích černé paní a černého rytíře. V roce 1582 byl nedaleko buchlovského hradu nalezen mrtvý hradní pán. Jindřich Prakšický ze Zástřizl ležel probodnutý vlastní zbraní a dodnes není jasné, kdo ho má na svědomí. Podle jedné pověsti to však byla jeho žena Kateřina, která se proto na hradě zjevuje každou noc jako černá paní. O půlnoci projde zdí pokoje, kde byli dříve vystavováni zesnulí, a pohybuje se chodbami. Dávný zločin připomíná pomník U Kamenného kříže. A pokud se na hrad Buchlov vypravíte, můžete nahlédnout i do vzácné barokní černé kuchyně. Možná i ona ukrývá nějaké tajemství…

Foto: Pecold, Shutterstock.com

Na hradě Buchlov se zjevuje černá paní a na nádvoří roste tajemná lípa nevinyFoto: Pecold, Shutterstock.com

Obří skály: Souboj obrů

Zajímavý kousek přírody najdete jen pár kilometrů od Jeseníku. O tento mimořádný skalní útvar se údajně přičinil jistý obr Amík, když se vsadil s jiným obrem, kdo dál dohodí velikánské skalisko. Jenže Amík prohrál, rozzlobil se a skálu vzteky rozpůlil. Novější příběh zase říká, že Obří skály jsou ve skutečnosti dračí hřbet a z draka, který se tu usídlil, se stal vegetarián. Která pověst je pravdivá, těžko říct, ale prý je tu možné cítit zvláštní mrazení a občas i mírné chvění půdy. Někteří návštěvníci zase mluví o pocitu, jako by tu nebyli sami. Že by tu opravdu číhal obr nebo drak?

Obří skály byly dlouhá léta schovány v hustém porostu, ale na konci 70. let minulého století zničila les silná vichřice a nádherné skály odkryla a ukázala v celé jejich kráse. Mohou tak do dáli vyzařovat svoji silnou energii.

Foto: Martin Minarik, Shutterstock.com

Okolo Obřích skal je prý cítit chvění půdy. Hýbe se tu drak, nebo kolem obcházejí obři?Foto: Martin Minarik, Shutterstock.com

Načítám