Hlavní obsah

Řízkové kóma aneb Proč jsme po jídle unavení? Na vině může být velká porce i problémy se střevní mikroflórou

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před chvílí jste poobědvali a teď máte co dělat, abyste udrželi otevřené oči, a kdybyste nemuseli zas do práce, nejraději byste se natáhli a dali si „šlofíčka“? Proč po jídle následuje únava a jak ji překonat?

Článek

Řízkové kóma. Tak se říká únavě, která nastupuje hlavně po vydatném a většinou tučném jídle. Proč vůbec nastává a jak mu předejít nebo ho rychle překonat?

Proč jsme po jídle ospalí?

Únava a ospalost po jídle je způsobena hlavně tím, že tělo veškerou svou energii soustředí na trávení a mozek musí „ustoupit“. Únava může být tím větší, čím tučnější a větší porci jste spořádali, protože tím větší déletrvající práci tělo s trávením má.

Po jakém jídle budete unavení?

Únava se může dostavit po jakémkoli jídle, kterého bylo hodně, ale po těch potravinách, jež dají při trávení zabrat, to je pravděpodobnější, i když porce nebyla tak velká. Platí to v případě masa, vajec, tučných sýrů nebo luštěnin. Ospalost se dostaví i po sladkém, ale to je důsledek toho, že v těle díky vyšší hladině inzulinu, jenž snižuje hladinu cukru v krvi, se tvoří serotonin a melatonin, tedy hormony, které tělo zklidňují a utlumují.

Stoprocentním uspávadlem jsou tučná jídla klasické české kuchyně, smetanové omáčky i smažená jídla z fast foodu. Lepší v tomto případně není ani konzumace pizzy. Spíš budete unaveni, pokud budete jíst stylem „pejsek a kočička vařili dort“, tedy míchat vše dohromady.

Foto: Profimedia.cz

Co dělat, pokud jste unavení po jídle? Pomůže procházka, voda i pořádně dýchatFoto: Profimedia.cz

Co vám pomůže zvládnout únavu po jídle?

Potřebujete se dostat z únavy po jídle co nejrychleji? Pomoci vám může hned několik zaručených triků:

  • Pijte - například vodu s mátou, fenyklem, kardamomem a skořicí. Jde o látky, které pomohou s trávením, ale také rozproudí krev. Tělu dodáte i potřebné tekutiny, protože bez nich se cítí unavené pořád, natož po jídle. Nepijte během jídla, protože zředíte žaludeční šťávy, ale tak hodinu před jídlem nebo po něm je dobré doplnit tekutiny.
  • Dopřejte si bílkoviny - pokud jsou v jídle bílkoviny, tvoří se ve vašem těle víc látek, které vás drží v bdělém stavu.
  • Zmenšete porce - nejezte moc velké porce, ale jezte jen tak, abyste se zasytili, ale nepřecpávali se.
  • Jezte pomalu a kousejte - abyste ulehčili tělu proces trávení, je dobré rozmělnit jídlo už v ústech tak, aby sliny měly čas nastartovat proces trávení.
  • Projděte se - udělejte si po obědě alespoň krátkou procházku, která rozproudí krev a zrychlí pochody v těle, tedy i trávení. Nesnažte se ale o nějaké velké sportovní výkony - a pokud jste se najedli opravdu hodně, pak si dejte nejméně 10-15 minut na slehnutí.
  • Osvěžte se vodou - pokud se vám chce opravdu hodně spát, pak si opláchněte buď obličej, nebo alespoň zápěstí studenou vodou. Probere vás to spolehlivě - jen pozor na make-up.
  • Dopřejte si siestu - jestli to jde, tak si dovolte kratičký spánek, ale ne delší než dvacet minut. Nehodí se ale ve chvíli, kdy jste se přejedli, to je lepší jen si na chvíli sednout a odpočívat.
  • Pořádně dýchejte - tělo potřebuje hodně kyslíku pro trávení, tak mu ho dopřejte. Přísun kyslíku rozproudí krev a spolehlivě se zbavíte únavy.

Na co pozor?

Jestliže vás po jídle trápí nejen únava, ale přidává se ještě časté pálení žáhy, nadýmání nebo plynatost či střevní potíže, mohlo by to značit i to, že některý z orgánů trávicí soustavy není v kondici - ať žaludek, slinivka břišní, játra či slezina. Hodí se to konzultovat s ošetřujícím lékařem a například játrům prospět díky bylinkám. „Z prostředků příznivě působících na jaterní tkáň je nejznámější ostropestřec mariánský. Podporuje regeneraci jater a žlučníku a zlepšuje látkovou výměnu,“ radí bylinkářka a naturopatka Jarmila Podhorná.

Může to signalizovat i problémy se střevní mikroflórou, která ale není zásadní jen pro trávení. „Jde o vysoce dynamický soubor zdraví prospěšných i patogenních mikroorganismů, především bakterií, ale také virů, hub a prvoků, jež se podílí nejen na trávení a vstřebávání živin z potravy, ale i na metabolismu léčiv, ovlivňují imunitní systém a chrání před infekcemi,“ vysvětluje Veronika Seidlová, ředitelka Genetify, která se výzkumem a analýzou mikrobiomu zabývá.

Načítám