Hlavní obsah

Chrápání může ničit nejen partnera, ale i vás. Kdy zbystřit?

Foto: Veres Production, Shutterstock.com

Foto: Veres Production, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Syndrom spánkové apnoe je onemocnění, při kterém dochází během spánku k zástavě dechu. Nekvalitní spánek pak vede k nadměrnému zatěžování srdce a následné únavě přes den, poruchám koncentrace a myšlení a dalším zdravotním potížím. Projevuje se hlavně chrápáním.

Článek

Odhaduje se, že syndromem spánkové apnoe trpí až polovina mužů ve věku nad 50 let. Postihuje zhruba 10 procent populace, nejčastěji se objevuje u pacientů po čtyřicítce a u mužů je až třikrát častěji než u žen.

Příznaky

Nejpatrnějším příznakem je dýchání ústy a chrápání, které je velmi hlasité a nepravidelné. Během spánku dochází u pacienta k úplnému uzávěru hltanu a do plic vůbec neproudí vzduch. Nastává deset sekund i déle trvající apnoická pauza, při které nemocný vůbec nedýchá. To se opakuje i desetkrát za hodinu, a to v průběhu celé noci.

V oběhové soustavě pak chybí kyslík, což vede k tomu, že tělo hlásí poplach. Člověk se probere, aniž by si toho ale všiml, nadechne se a zase usne. Ráno si nic nepamatuje. Při nedostatku kyslíku se mu ale zvyšuje tep i tlak. To všechno vede k přílišnému zatěžování srdce a trpí celý organismus.

Nemocný se cítí unavený, může během dne usínat, bolí ho hlava, nemá energii, mění se mu nálada a v krajním případě nastupuje deprese.

Zátěž pro oběhový systém zhoršuje ucpávání tepen čili aterosklerózu a může vést až ke vzniku infarktu myokardumozkové mrtvice. Proto se chrápání nesmí podceňovat a je třeba zjistit jeho příčinu.

Příčiny onemocnění mohou být anatomické, kdy se mechanicky zúží nebo uzavřou během spánku dýchací cesty, mohou mít původ i v centrálním nervovém systému. Potíže zhoršuje obezita, kouření a také uvolňování svalstva vlivem alkoholu nebo častého užívání tlumících léků.

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

I když spí člověk dlouho, kvůli častému probouzení v důsledku zástavy dechu je přes den unavený Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Inkubační doba

Potíže nastupují pozvolna v řádu let.

Léčba

Pokud je chrápání způsobeno jen překážkami v dýchacích cestách – na nosní přepážce, měkkém patře nebo krčních mandlích, mohou se pomocí chirurgického zákroku odstranit. Využít je možné laserové metody, které se používají i v případě, kdy jde jen o chrápání bez apnoe.

Nejefektivnějším řešením apnoe je použití takzvané nazální přetlakové ventilace (CPAP), což je přístroj, který pomocí nosní masky zabraňuje selhání ochablých stěn hltanu. Do těla pak pravidelně dostává kyslík a odstraňuje zdravotní rizika spojená se spánkovou apnoe.

Vyšetření

Je třeba zjistit, zda chrápání skutečně souvisí se syndromem spánkové apnoe. K tomu se využívá vyšetření ve spánkové laboratoři, kdy se změří frekvence dýchání a to, jak je oběhový systém ohrožen nedostatečným přísunem kyslíku. Takové vyšetření lze udělat i doma pomocí přístrojů, které vám nasadí na specializovaném pracovišti.

Foto: riopatuca, Shutterstock.com

Apnoe se odhalí ve spánkové laboratořiFoto: riopatuca, Shutterstock.com

Komplikace

Neléčená spánková apnoe zvyšuje riziko srdečně cévních onemocnění a způsobuje i případnou náhlou smrt.

Prevence

Doporučuje se zhubnout, nekouřit, vyvarovat se alkoholu před spaním a spát na boku, kdy jsou dýchací cesty průchodnější. Dobré je také spát v chladnější místnosti.

Syndrom spánkové apnoe

  • Popis onemocnění - Porucha spánku projevující se krátkodobým přerušením dýchání
  • Příznaky - Chrápání, únava, potíže se soustředěním, cévní potíže
  • Inkubační doba - Potíže nastupují postupně.
  • Léčba - Chirurgická léčba, přístroj pro nazální přetlakovou ventilaci
  • Smrtnost - Na nemoc se neumírá, ale zvyšuje riziko infarktu a mozkové mrtvice.
  • Prevence - Snížení hmotnosti, spaní na břiše či na boku, nekouřit, vyhýbání se alkoholu

Načítám