Hlavní obsah

Kmín uleví kůži, žaludku i nervům: zkuste oblíbené kuchyňské koření také jako čaj

Foto: anna.q, Shutterstock.com

Foto: anna.q, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kmín patří k nejčastěji používaným druhům koření, neobejde se bez něj maso, pečivo ani brambory. Svědčí nejen mlsnému jazýčku, ale klidní i trávení a nápomocný může být i v boji s dalšími zdravotními neduhy.

Článek

I když nejspíše pochází z Malé Asie, rychle se rozšířil a stal se součástí většiny světových kuchyní. Na rozdíl od řady exotického a vzácného koření byl dostupný všem, i v Čechách rostl kmín běžně na loukách. Brzy se tak lidé naučili využívat jeho chuti v kuchyni a účinků v lidovém léčitelství. Bylo by škoda, aby lety prověřené metody zapadly.

Uleví trávení

K jídlu se přidává nejen pro své aroma, ale i pro blahodárné účinky na trávení. „Velice dobře působí jako prostředek proti nadýmání. Ve střevech působí protikřečově,“ vysvětluje bylinkářka Jarmila Podhorná. Kmín zvyšuje produkci žluči i žaludečních šťáv a usnadňuje trávení i těžších jídel, jako je maso, zelí nebo luštěniny.

Pomůže po flámu i těhotným

Zrníčka kmínu platí na zažívací potíže všeho druhu. Klidní rozbouřený žaludek po večírku plném alkoholu, ale i nevolnosti, které dokážou potrápit v těhotenství. Uleví při menstruačních křečích i kolikách malých dětí. Ideální je v takovém případě vyzkoušet kmínový čaj. Do hrnku vsypte čajovou lžičku drceného nebo mletého kmínu, zalijte vroucí vodou a nechte deset minut odstát. Poté sceďte, dle chuti doslaďte medem a pijte až třikrát denně. Dětem stačí třetina lžičky a jeden šálek čaje denně.

Zbaví kil navíc

Toužíte-li zhubnout, i vám může být kmín nápomocný. Před lety v jedné studii zkoumali jeho účinky na spalování tuků. Dáte-li si ráno ke snídani jogurt s lžičkou mletého kmínu, metabolismus by měl fungovat lépe. Ulevit by vám měl i v případě zadržování vody, patří totiž mezi močopudné byliny.

Foto: Nungning20, Shutterstock.com

Kmínový čaj mohou popíjet těhotné i dětiFoto: Nungning20, Shutterstock.com

Pomáhá při rýmě i kašli

Kmín se pyšní antiseptickými a protiplísňovými účinky, může být řešením při zápachu z úst, povlaku na jazyku, ulevuje ale i při bolestech zubů. Může pomoci při respiračních onemocněních i astmatu, usnadňuje vykašlávání a zlepšuje dýchání. „Účinkuje rovněž jako přírodní antibiotikum, výrazně omezuje kvasné a hnilobné procesy ve střevech,“ vysvětluje bylinkářka Jarmila Podhorná.

Proti bolestem hlavy i při menstruaci 

Blahodárné účinky má údajně kmín i na nervovou soustavu, před spaním klidní a pomáhá usnout. Zkuste ho i jako obklad při bolestech hlavy, čaj z něj zlepšuje krevní oběh a snižuje tlak a může bolest rychle odplavit. Pomáhá potlačovat křeče hladkého svalstva, i proto je čaj z kmínu skvělým tišícím nápojem při bolestivé menstruaci.

Foto: MasterQ, Shutterstock.com

Kmínový čaj mohou pít i kojící maminky, jejichž děti trpí na bolesti bříškaFoto: MasterQ, Shutterstock.com

Olej na inhalaci i kožní potíže

Kmín pomáhá doplnit důležité minerály jako vápník, draslík a fosfor, nachází s v něm i kyselina listová a beta-karoten. Za jeho vůni a chuť odpovídají tzv. terpeny. „To jsou těkavé organické sloučeniny rostlinného původu, které v přírodě slouží ke komunikaci s okolím. Rostliny jimi lákají hmyz nebo odrazují škůdce. Díky procesu parní destilace se dají izolovat z rostlin tak, že výsledkem jsou čisté esenciální oleje, které mají široké využití v medicíně, přírodním léčitelství, kosmetice či drogerii,“ vysvětluje odbornice na přírodní kosmetiku Lenka Špaldová z Ťuli A Ťuli.

Kmínový olej se používá na kopřivku, ekzémy i kůži podrážděnou sluníčkem nebo požaháním rostlinami. Využívá se jak kmín kořenný, tak i kmín římský, který má podobné účinky. Olej můžete inhalovat, tím také podpoříte dýchací cesty a trávící ústrojí.

Koření seniorů

V jídelníčku by neměl chybět především seniorům. S věkem se může schopnost trávit potravu zhoršovat a vhodně zvolené koření přetíženému zažívání pomůže. Kmín je ale prospěšný i v prevenci civilizačních chorob. Údajně napomáhá předcházet cukrovce i osteoporóze, posiluje žlučník i játra. Posiluje i po prodělané nemoci či při dlouhodobém stresu. Mimo jiné za tuto schopnost vděčí tzv. flavonoidům, sloučeninám s antioxidačními účinky.

Načítám