Hlavní obsah

Zátěžová deka: Odplaví stres a zlepší spánek i náladu

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lepší koncentrace, kvalitnější spánek, zmírnění úzkostí a celkové uvolnění. To jsou jen některé výhody, které nabízí zátěžová deka. S čím dalším vám může pomoci?

Článek

Cítíte se ve stresu, jste unavení nebo se vám špatně spí? Popřemýšlejte o pořízení zátěžové přikrývky, někdy se jí říká i gravitační či antistresová. Její pozitivní účinky obhajují mnohé zahraniční studie. Třebaže většina pracovala s úzkým vzorkem populace po poměrně krátký čas, podle tuzemských výrobců má o tyto pomůcky zájem stále více terapeutů, speciálních zařízení i mateřských školek. V čem mohou pomoci?

Komu pomůže zátěžová deka

Zátěžová přikrývka je pomůcka, která se využívá při zvládání některých nepříjemných problémů. Pozitivně má působit na děti i dospělé s hyperaktivitou a ADHD, poruchami autistického spektra a fetálním alkoholovým syndromem a také na lidi trpící na úzkostné poruchy, nespavost a chronickou bolest. Z jejích benefitů ovšem mohou těžit i ti, kdo cítí „jen“ emoční či svalové vypětí, jsou ve stresu nebo mají problém s usínáním či neklidným spánkem.

Co je to zátěžová deka a jak působí

Do speciální přikrývky jsou rovnoměrně všité polypropylenové kuličky o celkové hmotnosti přibližně 2 až 13 kilogramů. Deka pak svou vahou vytváří na tělo stálý jemný tlak a navozuje tím pocit klidu a bezpečí, což by mělo podpořit uvolňování hned několika důležitých hormonů, především pak hormonu štěstí serotoninuspánkového hormonu melatoninu, který kromě zajišťování kvalitního odpočinku chrání mozek před záněty, pomáhá organismu bojovat s infekcemi, potlačuje růst nádorů a zlepšuje reprodukční zdraví.

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Pravidelné zatěžování těla podporuje vyplavování hormonů, které zlepšují náladu, spánek i obranyschopnostFoto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Pro lepší spánek i pozornost

Jemná a rovnoměrná zátěž snižuje vyplavování stresových hormonů a díky tlaku, který vyvíjí na svaly, šlachy a klouby, dochází k postupnému a příjemnému uvolnění celého těla. Zatížení také navozuje dojem bezpečí a může simulovat pocit objetí, kterého se mnoha lidem z různých důvodů nedostává. Zátěžová přikrývka tak přirozeně uklidňuje při úzkostných stavech a emočním vypětí, podporuje kvalitu spánku, pomáhá k relaxaci a uvolnění, regeneraci po zátěži a zlepšuje náladu. Tím také přispívá k lepšímu soustředění a pozornosti.

Jak vybrat zátěžovou deku a kolik stojí

Přikrývky jsou k dostání ve více hmotnostních kategoriích. Obecně platí, že váha zátěžové deky by měla odpovídat zhruba 10 % tělesné hmotnosti uživatele: pro 70kilogramového člověka je tak optimální sedmikilogramová deka. Preference jsou ovšem individuální a zatímco někomu vyhovují spíše lehčí, jiné lépe uklidní těžší kousky. Někteří výrobci proto nabízejí výrobu na zakázku a případné hmotnostní úpravy.

Koupě zátěžové přikrývky není zrovna levná záležitost: cena začíná přibližně na dvou tisících korunách, ale většinou se vyšplhá mnohem výš. Odvíjí se od hmotnosti a materiálu použitém na výrobu povlaku – bývá z přírodní bavlny nebo jiné pevné tkaniny, k sehnání jsou i kousky z mikroplyše, flísu či jejich kombinací.

Pro koho není vhodná

Zátěžovou deku nesmějí používat děti mladší dvou let. Nedoporučují se pro děti s vývojovými vadami a potížemi, použití vždy proberte s pediatrem. Na zdravotní stav berte ohled i v dospělosti. Těžká deka není vhodná pro astmatiky a lidi s CHOPN a spánkovou apnoe. Pořízení by měli zvážit i diabetici a lidé s křečovými žilami. Pokud si nejste s koupí jistí, promluvte si s ošetřujícím lékařem, třeba i na dálku.

Foto: Dario Pena, Shutterstock.com

Cena zátěžové deky se odvíjí od její hmotnosti a použitého materiáluFoto: Dario Pena, Shutterstock.com

Jak používat zátěžovou deku

Specifika má i způsob přikrývání. Přikrytí až po krk nemusí být každému příjemné a někomu může zatížený hrudník ztěžovat dýchání a vyvolávat paniku, například u klaustrofobiků. V takovém případě se doporučuje přikrývání pouze od nohou k úrovni srdce nebo níž.

Deku je vhodné používat pravidelně. Nejčastěji se začíná na půlhodině denně a v případě potřeby a dobrého snášení se délka působení prodlužuje. Podle mnohých odborníků není dobré pod přikrývkou spát celou noc: může to totiž vést k tomu, že si tělo na zátěž zvykne a její účinky se mohou vytratit.

Reklama

Související témata:

Načítám