Hlavní obsah

Proč chodit spát v ponožkách?

Foto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Foto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Reklama

Abyste se lépe vyspali, nemusíte se s pomocí deky proměnit v lidské burrito. Ke klidnému snění vám totiž úplně stejně dopomůže obyčejný pár ponožek. Jak to dokáže?

Článek

Možná se na vás partner dívá pobaveně, když lezete do postele v teplých vlněných ponožkách. To ale ještě netuší, že významně zvyšují pravděpodobnost dosažení orgasmu! A lepší sex je jen jednou z výhod, které spaní v ponožkách přináší. Vedle něj je to i rychlejší usínání, kvalitnější spánek a mírnější průběh menopauzy. To vše díky teplu, které navodí proces vazodilatace, kdy se vám rozšíří žíly, a tím se zlepší průtok krve a sníží tlak. Podobně působí třeba i zamotání se do peřiny. Proberme to podrobněji.

1. Díky termoregulaci rychleji usnete

Když se uložíte do postele a máte teplé nohy, je to jasný signál pro mozek. Ten pochopí, že je čas jít spát. „Různé výzkumy ukazují, že ponožky pomáhají s usínáním především lidem trpícím na studené končetiny, a studie v časopise Nature ukazuje, že lidé v ponožkách usínají až o 15 minut dříve,“ potvrzuje David Frej, lékař z pražského centra funkční a holistické medicíny.

Ponožky v posteli totiž pomáhají termoregulaci, tedy schopnosti organismu kontrolovat a upravovat svou tělesnou teplotu tak, aby byla ideální. Důsledek? Jste v limbu raz dva, každopádně rychleji než bez ponožek.

Foto: ESB Basic, Shutterstock.com

Ponožky v posteli zlepšují cirkulaci krve, podporují termoregulaci a mírní projevy menopauzyFoto: ESB Basic, Shutterstock.com

2. Mírnění příznaků menopauzy

Spánek s ponožkami ocení zejména ženy, které se potýkají s návaly horka souvisejícími s menopauzou. Ty mohou do značné míry narušit spánek a dobrým prostředkem v boji s tímto nepříjemným symptomem se mohou stát právě ponožky. Ty totiž pomáhají snižovat celkovou tělesnou teplotu, a tím zklidnit rozbouřené hormony působící návaly horka v horní části těla.

Foto: TORWAISTUDIO, Shutterstock.com

Máte problém dosáhnout orgasmu? Může to být tím, že spíte bez ponožek Foto: TORWAISTUDIO, Shutterstock.com

3. Lepší sex

Přestože ponožky v posteli možná nevypadají příliš atraktivně, podle zprávy BBC z roku 2005 zvyšuje sex s ponožkami šance na dosažení orgasmu až o 30 procent. Důvod je jednoduchý: teplo, které ponožky dodávají, zlepšuje cirkulaci krve. A vy víte, jak je při sexu prokrvení důležité…

Jaké ponožky vybrat

Aby ponožky odvedly svou práci dobře a splnily všechny slibované účinky, je nutné vybrat ten správný typ. Abyste předešli jakýmkoli nepřímým vedlejším důsledkům, ujistěte se, že nejsou příliš pevné. V tomto ohledu mohou být nebezpečné kompresní ponožky, protože způsobují zúžení krevního oběhu. Podobně, jen v menší míře, působí v podstatě jakékoliv těsné ponožky, které vás škrtí. Proto volte prodyšný, měkčí a volnější materiál, který udrží nohy v teple a zlepší prokrvení. Ideálně tedy sáhněte po ponožkách z přírodních vláken, jako je kašmír nebo merino vlna.

Pod ponožky natřete krém

Příliš těsné ponožky mohou benefity spánku v ponožkách narušit, jiné opatření je ale dokáže naopak vylepšit. Pokud chcete ze spánku v ponožkách vytěžit maximum, sáhněte po krému. „Vhodné je namazat nohy zjemňujícím a vyživujícím krémem, který pomůže odstranit ztvrdlou kůži na chodidlech, nebo krémem pro zlepšení cirkulace krve. V ponožkách se mazání lépe absorbuje do pokožky,“ radí Radka Pamětická, koučka zdravého životního stylu.

Reklama

Načítám