Hlavní obsah

Špatně spíte? Zkuste místo prášku potraviny, které fungují jako uspávadlo

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Převalujete se v posteli do noci a nemůžete spát? Než se začnete shánět po pilulce, vyzkoušejte přírodní uspávače. Pár zaručených vám poradíme!

Článek

Mléko, ano, starý dobrý uspávač, který jistě i na vás používala babička. Teplé mléko s troškou medu zklidní nejen jako vzpomínka na dětství, ale i díky obsahu aminokyseliny tryptofan. Ta pomůže k tvorbě melatoninu, hormonu, který uklidní.

O tom, zda, kdy a kolik jíst před spaním, se vedou dlouhé diskuze. Ať patříte k zastáncům jakéhokoli proudu, je neoddiskutovatelné, že existují potraviny, které jsou pro obsah vitaminů a minerálů nejen vhodné ke konzumaci před spaním, ale dokonce doporučované!

Potraviny, které přivolají spánek

„Některé potraviny umí zlepšit kvalitu spánku, některé navozují lepší usnutí. Například bílkoviny obsahující kasein, jako je třeba tvaroh, prohlubují a zlepšují kvalitu spánku. Potraviny s obsahem hořčíku a draslíku zase dokážou podpořit tvorbu a zvýšit koncentraci melatoninu, hormonu zodpovědného za navození spánku,“ upřesňuje RNDr. Pavel Suchánek, odborník na výživu. Proč tedy místo pilulky na spaní nevyužít některé potraviny? Tady je pár příkladů:

Mandle – jsou vhodné pro obsah hořčíku, který mimo jiné uvolní svaly. Obsažené bílkoviny zas pomohou udržet hladinu cukru v krvi. Obsahují riboflavin a L-carnitin, což ocení právě mozek. Mandle jsou lehce stravitelné a látky v nich tělo dovedou zklidnit, čili i přivodit lépe spánek. Podobně jako mandle fungují i ostatní ořechy. Dopřejte si je ideálně v přírodní formě, nepražené, nesolené.

Čaj – tedy bylinkový bez obsahu kofeinu. „Můžete zvolit čaje a přípravky, které obsahují např. meduňku, kozlík, mátu, chmel, třezalku, mučenku. I v případě bylinných čajů se poraďte s lékárníkem o jejich užití, též mohou vykazovat četné interakce s užívanými léky,“ radí PharmDr. Ivana Lánová, vedoucí lékárník Lékárny Benu v Mladé Boleslavi.

Foto: VP Photo Studio, Shutterstock.com

Teplé mléko, ideálně s trochou medu, je na nespavost klasický lékFoto: VP Photo Studio, Shutterstock.com

Tvaroh – podobně jako mléko podporuje, prohlubuje a zlepšuje kvalitu spánku. Obsahuje velké množství bílkovin, vitaminů a minerálních látek.

Banán – můžete ho použít místo pilulky na spaní proto, že obsahuje draslík, hořčík – oba uvolňují svaly. Stejně jako mléko obsahuje i tryptofan. Jestliže tedy nevyhledáváte kombinaci mléka a medu, dejte si banánový koktejl.

Ovesné vločky – ideálně v podobě horké ovesné kaše. Ta pak obsahuje vápník, hořčík, křemík, draslík a fosfor, tedy minerály, které jsou pro kvalitní spánek velmi důležité. Kaši uvařte s mlékem a místo cukru ji doslaďte ovocem.

Třešně – obsahují melatonin, který vás začne pomalu uspávat.

Želatina – ideálně bez cukru a barviv nebo s těmi přírodními. Obsahuje aminokyseliny prolin a glycin, které nejen prospívají zdraví pokožky, vlasů a nehtů, ale zlepšují i imunitu, urychlují hojení ran a v neposlední řadě i kvalitu spánku.

Hroznové víno – je na tom podobně jako třešně. I to obsahuje melatonin, zaručené uspávadlo. Jestli vás ale napadá, že stejnou službu by tedy mohla vykonat i sklenička vína, pak pozor, alkohol patří spíš do skupiny povzbuzovadel…

Cizrna – obsahuje vitamin B6, který podporuje produkci melatoninu, spánkového hormonu.

Vejce – pokud na vás před spaním přijde hlad, je ideální si udělat jedno vajíčko natvrdo. Vejce obsahuje tryptofan a tato jeho úprava nezatíží ani trávení. Jestliže ho doplníte třeba zeleninovým salátem, je to přímo ideální lehká večeře a vstupenka do klidného spánku zároveň.

Hlávkový salát, kapusta – patří mezi listovou zeleninu, která obsahuje velké množství vápníku.

Jak bojujete s nespavostí vy? Napište nám!

Související témata:

Načítám