Hlavní obsah

Speciální přístroj zachránil život pětileté holčičky. Dokázal bijící srdce udržet mimo tělo několik hodin

Foto: Nadační fond Kapka naděje

Foto: Nadační fond Kapka naděje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měla pět let a nebylo vůbec jisté, že se dožije šestých narozenin. Čekala totiž na srdce od dárce. Ten se sice našel, ale vyhráno nebylo. Byl až ze Slovenska a všem bylo jasné, že šestihodinový transport orgánu může představovat problém. Srdce se nakonec podařilo převézt díky speciálnímu přístroji, který pražský IKEM získal prostřednictvím Nadačního fondu Kapka naděje.

Článek

Mottem Nadačního fondu Kapka naděje a její zakladatelky Venduly Pizingerové je: Kdyby naše činnost pomohla zachránit jen jediný lidský život, tak to stojí za to. Pravda ale je, že jejich činnost zachraňuje mnohem víc lidských životů. Jednou z těch, která by se bez Kapky naděje dost možná nedočkala nového srdce a nedožila by se svých šestých narozenin, je i malá holčička, jejíž jméno se vzhledem k citlivosti tématu neuvádí.

Šestihodinový převoz? Bez šance!

Když loni pětiletá dívenka čekala v nemocnici na nové srdce, nikdo si netroufal odhadnout, kdy a zda vůbec se vhodného dárce podaří najít. Nakonec se to povedlo, jenže až na Slovensku. Všem bylo jasné, že převoz orgánu klasickou pozemní cestou v sanitce nepřichází v úvahu. Cesta by byla příliš dlouhá a srdce by s velkou pravděpodobností selhalo už při ní. „Standardní uchování orgánu pomocí kardioplegického roztoku a lokálního chlazení ledovou tříští by představovalo významné riziko z pohledu následné funkce převáženého srdce. V případě využití konvenčního přístupu jsme limitováni časem, respektive délkou studené ischemie orgánu. Ta nesmí překročit čtyři hodiny, protože s každou další hodinou stoupá riziko selhání o 50 %,“ vysvětluje MUDr. Miroslav Koňařík, vedoucí programu ex vivo perfuze srdce v IKEM.

Jenže právě v tomto případě byla vzdálenost odběrového centra velká a ani počasí lékařům nehrálo do karet. Cesta byla odhadována na zhruba šest hodin, což představovalo téměř stoprocentní jistotu, že se srdce nepodaří dovézt funkční.

Foto: Nadační fond Kapka naděje

S převozem srdce pomáhala i Armáda ČRFoto: Nadační fond Kapka naděje

Pomohl zázračný přístroj

Na podzim roku 2019 se ale Nadačnímu fondu Kapka naděje podařilo díky podpoře společnosti Shell Czech Republic a.s. pro IKEM za 7,5 milionu korun zakoupit speciální přístroj, který zvládne udržet srdce mimo tělo funkční až deset hodin.

A právě tento přístroj loni zachránil život malé holčičce. Transport se uskutečnil kombinací letecké a pozemní dopravy, již zajistila Armáda ČR a složky IZS České a Slovenské republiky. Přístroj, na který je napojen darovaný orgán a následně je směsí krve dárce a dalších roztoků promýván, se postaral o udržení srdce ve funkčním stavu. A pak už bylo vše jen v rukách lékařů z Dětského kardiocentra pražské FN Motol. Ti dovezené srdce dívence úspěšně transplantovali.

Foto: Nadační fond Kapka naděje

Zázračný přístroj, který prodlužuje dobu, kdy může být srdce mimo těloFoto: Nadační fond Kapka naděje

Pomáhá dvojnásobně

Kouzlo přístroje nespočívá ale jen v tom, že dokáže prodloužit čas na transport srdce. Jeho využití je dvojí. Zvládá totiž i takzvanou rekondici orgánů, kdy umí během několika hodin laicky řečeno „rozchodit“ i dárcovská srdce, která by jinak k transplantaci využít nešlo. „V žádném případě se ale nejedná o ‚druhořadá‘ srdce, nýbrž o orgány od dárců, kteří prodělali negativní epizodu v důsledku mozkové smrti. Taková srdce jsou bičována hormonálními i jinými působky, což může přechodně snižovat jejich funkci. Tehdy srdce vyjmeme z toxického prostředí dárce, napojíme na okruh bijícího srdce a po několika hodinách jsme schopni kvalifikovaně posoudit míru zotavení jeho funkce a metabolické kondice. Právě to nám umožňuje použít i orgány, které by donedávna pomocí standardních postupů nemohly čekatelům na transplantaci zachránit život,“ vysvětluje prof. MUDr. Ivan Netuka, Ph.D., přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM.

Foto: Nadační fond Kapka naděje

Bez tohoto přístroje by se holčička nového srdce nejspíš nedočkalaFoto: Nadační fond Kapka naděje

Načítám