Hlavní obsah

Srdeční selhání: Plíživé onemocnění, které odhalí oteklé nohy i potíže s dechem

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příznaky srdečního selhání se obvykle projevují nenápadně, takže je můžete snadno přehlédnout. Dost často začínají potížemi s dýcháním, protože srdce nezvládá okysličovat krev.

Článek

Srdeční selhání patří u nás mezi nejčastější důvody, proč se lidé starší 65 let ocitnou v nemocnici. Podle statistik se to týká asi 280 tisíc lidí v České republice a většina z nich před odhalením tohoto problému prodělala infarkt.

Srdeční selhání má plíživý nástup

Na rozdíl od obávaného infarktu má srdeční selhání plíživý nástup, kterého si nemusíte včas všimnout. Co to je srdeční selhání? Jde o stav, kdy srdce nedokáže plnit svoji funkci, tedy není schopno pumpovat krev do všech částí těla. Ročně lékaři odhalí asi 60 tisíc nových případů.

Nejčastější příčinou srdečního selhání je infarkt myokardu nebo srdeční arytmie. Zásadní je, aby se na to, že srdce selhává, přišlo včas, protože vhodná léčba prodlouží a zlepší život.

Léčba probíhá s pomocí vhodných přípravků, které zlepšují činnost srdečního svalu, zmírní dušnost i otoky. Součástí léčby je přiměřená pohybová aktivita a také úprava hmotnosti, pokud to je zapotřebí.

Aby byla léčba co nejúspěšnější, je zásadní potíže odhalit a diagnostikovat včas. Proto je dobré vědět, jaké příznaky srdeční selhání ohlašují. Přinášíme přehled těch nejčastějších.

Zadýcháváte se i v klidu

Zadýchat se při sportovním výkonu nebo po „výběhu“ do pátého patra je přirozené. Varovným signálem ale je, pokud se to stane například na procházce v mírném tempu, během luxování nebo při pomalé chůzi do schodů. Zvlášť pokud se vám nic z toho dřív nestávalo.

Proč se to děje? „Při srdečním selhání může dojít k hromadění krve v plicích. Nadbytečná krev proniká do plicních sklípků, kde vzniká plicní otok. Proto se pacientům hůř dýchá i ve chvíli, kdy jsou v klidu. Někdy je dušnost provází zejména v noci, kdy leží. Musejí proto spát vpolosedě nebo s několika polštáři nebo se během noci pro dušnost posazovat,“ vysvětluje profesor MUDr. Jan Václavík, přednosta Interní a kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava.

Foto: voronaman, Shutterstock.com

Příznakem srdečního selhání může být i to, že nemůžete popadnout dech, nebo se často zadýcháváte.Foto: voronaman, Shutterstock.com

Jste často unavení

Nemocné srdce nedokáže krev rozvádět do všech částí těla, a proto krev někde přebývá a jinde naopak chybí. Její nedostatek ve svalech se pak projeví větší únavou, a to i v situaci, kdy jste v klidu. „Zvýšená únava při běžné denní činnosti, nebo například když lidé nezvládnou donést tašky z obchodu, může být jedním z příznaků srdečního selhání,“ doplňuje Jan Václavík.

Otékají vám nohy

Nejtypičtějším příznakem srdečního selhání jsou otoky dolních končetin. Nejprve si můžete všimnout stop po zaříznutém lemu ponožek, otok pak může postoupit na bérce a následně nad kolena až do oblasti stehen. Můžete mít problém vejít se do bot nebo úzkých kalhot. Otoky se objevují bez ohledu na to, jestli sedíte dlouho, nebo jen krátce, i bez ohledu na teplé počasí – což bývají také příčiny otoků nohou.

Na vině je to, že srdce už nestačí udržet tělesné tekutiny v oběhu a ty se kvůli gravitaci začnou hromadit v dolních končetinách. Otoky se dají zmírnit podáním diuretik, tedy močopudných léků. Mohou se využít i moderní léčivé přípravky – glifloziny, které kromě zmírnění otoků pomáhají zlepšit práci srdečního svalu.

Foto: Yavdat, Shutterstock.com

Otoky nohou jsou častým příznakem toho, že srdce nestíhá rozvádět tekutiny po těle.Foto: Yavdat, Shutterstock.com

Tloustnete skokově

Máte pocit, že jste během pár dní najednou ztloustli? „Nárůst hmotnosti bývá u srdečního selhání často poměrně skokový. V těle se totiž hromadí tekutiny, v orgánech břišní dutiny navíc zůstává větší množství krve, což může zhoršit funkci jater nebo ledvin. Někdy mohou pacienti cítit tlak pod žebry,“ dodává Jan Václavík. Současně s narůstající hmotností vás můžou trápit také zažívací potíže a nevolnost.

Máte naběhlé žíly na krku

Krční žíly nebývají za běžných okolností viditelné ani vystouplé. Pokud to máte jinak, zbystřete. Vyšší tlak, který srdeční selhání provází, může způsobit zvýšenou náplň krčních žil a ty viditelně naběhnou. Nejlépe je to patrné vpolosedě nebo vsedě. Kromě srdečního selhání mohou viditelné krční žíly způsobit i chlopenní vady.

Pociťujete zrychlený srdeční tep

Cítíte občas nepravidelné a rychlé bušení srdce? „Závažnou komplikací srdečního selhání se sníženou ejekční frakcí levé komory mohou být komorové arytmie, jako například fibrilace komor. V takových případech pak často musíme pacientům aplikovat defibrilátor, který pak tyto život ohrožující arytmie kontroluje,“ uvádí profesor Václavík.

Foto: Aria sandi hasim, Shutterstock.com

Zrychlený srdeční tep a pocit bušení srdce jsou také varovným signálemFoto: Aria sandi hasim, Shutterstock.com

Jste zmatení a zapomínáte

Při selhání nedokáže srdce dostatečně rozvést krev po těle do všech orgánů, a tedy ani do mozku. Proto můžete pociťovat zmatenost a všimnout si poruch myšlení nebo mít deprese. Tyto příznaky svědčí o tom, že nemoc už výrazně pokročila a je nutné jít k lékaři. Ten vás vyšetří a určí, zda jde o srdeční selhání, nebo tyto potíže souvisejí s jiným onemocněním.

Jak udržet srdce zdravé

Jak si udržet srdce co nejdéle zdravé a v kondici? „Nezapomínejte nejen na životosprávu, dostatek pohybu i spánku a minimum stresu, ale nezapomínejte ani na pravidelné návštěvy lékaře. A to i když se cítíte zdraví a nemáte žádné zdravotní obtíže. Nemoci kardiovaskulárního systému často nebolí a ani o nich mnohdy nevíte. Praktický lékař vám zkontroluje krevní tlak, cholesterol a hladinu cukru v krvi. Pohovoříte si také o zdravotní anamnéze a životním stylu. Tyto informace pak využijete k posouzení rizika srdečního onemocnění,“ radí profesor MUDr. Miroslav Souček, garant projektu Srdce v hlavě.

Reklama

Načítám