Hlavní obsah

Holky jsou dobrý… Jeho tři ženy spolu chodí na kafe: Herec a lezec Martin Sitta v Intimní zpovědi

Foto: Televize Seznam

Foto: Televize Seznam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Martin Sitta je herec známý z mnoha seriálů i filmů a také je řadu let členem souboru Divadla Na Jezerce. Divadlo začal hrát trochu nedobrovolně, když musel jako kluk doprovázet starší sestru do Šrámkova studia v Sobotce. To proto, aby byl po dohledem a neprováděl tolik lumpáren. A víte, že je to nadšený horolezec?

Článek

Jaké lumpárny má herec Martin Sitta na svědomí, odkud ho museli sundávat hasiči, co si v pubertě schoval do náruče sochy na náměstí a jak propojil vášeň pro horolezectví s opravou kostelů… To vše se dozvíte v pořadu Moje místa, který bude mít premiéru v Televizi Seznam ve středu 1. listopadu od 21:20 hod.

Už teď ale můžete s předstihem sledovat Martinovy Intimní zpovědi. Natočil je na hradě Valdštejn, ke kterému má blízký vztah. Mluvilo se o rodině i o tom, co z jeho povahy zdědily jeho čtyři děti, kdy lituje, že rychleji mluví, než přemýšlí… A část jeho zajímavé i zábavné intimní zpovědi si právě teď můžete přečíst:

Martine, když jsme si volali kvůli natáčení, přesně jsi věděl, kde bude každé z tvých dětí, včetně dospělých. To u tatínků není běžné.

Mám o nich přehled, to je dobře, ne? Kde jsou, co dělají, jak jim je. Voláme si a vídáme se, jak to jde.

Máš třetí vztah, čtyři děti…

A na všechny jsem pyšný. S první manželkou mám syna Martina, je mu devětadvacet. Z druhého manželství je jednadvacetiletá Eliška a patnáctiletá Anežka. Nejmladšímu Matoušovi, který ti při natáčení na Hruboskalsku ukazoval, kam spolu lezeme, bude osm.

Když jsi mu řekl, že pojedete na horolezeckou chatu, ptal se, jestli tam budou holky, a svítila mu očička. Kladný vztah k ženám má po tobě?

Jo, holky jsou dobrý.

Tvoje tři ženy prý spolu kamarádí?

Nevím, jestli vyloženě kamarádí, ale vycházejí spolu dobře. Velmi dobře. Chodí na kafe a víno.

O děti ses starat uměl, když jsi vyrostl se starší a mladší sestrou?

Mladší se narodila po deseti letech, takže ano. Ale pokud jsem ji dostal na starost, třeba když jsem zrovna potřeboval jít do kina na Vinnetoua, namočil jsem jí dudlík do rumu, aby hezky spala.

Foto: Televize Seznam

Martin Sitta s Blankou Kubíkovou, autorkou pořadů Moje místa a Intimní zpovědiFoto: Televize Seznam

Tvůj nejmladší Matouš už hraje v Divadle Na Jezerce. Tys už také v tomhle věku hrál a recitoval, ale moc tě to nebavilo. Jak tě starší sestra Romana přiměla k přijímačkám na DAMU?

Chystal jsem se být lesníkem, ale když jsem byl na vojně v Kežmarku u tankistů, Romča mi řekla, že na herectví jsou přijímačky tříkolové, takže bych mohl dostat tři opušťáky.

Čím jsi komisi zaujal?

Netuším. Ve třetím kole jsem zmizel z jeviště, vyběhl jsem na balkon a skočil dolů parakotoulem. Vymkl jsem si kotník a dělal jsem, že to kulhání tam patří. Vzali mě, já jsem přijel do Prahy rovnou z vojny, po bujaré oslavě konce totality… A když mě viděla paní Krákorková na studijním, doporučila mi: „Martínku, přijď za týden.“

Zajímá vás intimní zpověď Martina Sitty?

Dozvíte se, jaké následky si odnesl z natáčení Expozitury, kde ho Hanka Vagnerová opakovaně cpala do kufru auta. Po kom má modrou krev? Jak dlouho slyší na přezdívku Síťovka? Kdy lituje, že rychleji mluví, než přemýšlí? Jak dopadlo představení, kdy na záskok přišel po několika pivech? A jak živil rodinu, když měl málo herecké práce?

To nebyl to tvůj poslední „pracovní“ úraz, že?

Nejen pracovní. Mám dvakrát operovaná kolena, zápěstí, loket, křupla mi klíční kost… Jednou jsem přišel do divadla unavený, protože jsem doma montoval patro na spaní. Při Shakespearovi se mi zamotala šaškovská bota, já upadl, mluvil jsem dál, pak jsem špitl kolegovi, že omdlím, a svalil jsem se do portálu. Kamarád primář mi ten loket zadrátoval, zdůraznil mi, abych nelezl … A já jsem šel na skálu dřív, než jsem měl, zůstal mi šutr v ruce a já  – abych neslítnul – jsem se na tu ruku pověsil a vytrhal si všechny ty vruty. Prý jsem vůl. Klukovina, no.

S tím zadrátovaným loktem jsi pak řekl Agnieszce Holland, že jsi úplně v pořádku?

Jasně, protože jsem chtěl točit Hořící keř. Řídil jsem sanitku, vedle mě seděl Péťa Stach a já ho poprosil, aby mi do zatáčky s volantem pod kamerou pomohl – volant bez posilovače jsem neutáhl. Dali jsme to.

Stojí ti to za to?

Jo! Lezení i divadlo. Každý zážitek, ať jakýkoliv, když je prožitý a je silný, tak je to pecka.

Tak ať se daří! Ideálně bez úrazů…

Intimní zpovědi: Martin Sitta

DOTAZNÍK – MOJE NEJ…

  • Nejmilejší knížka? Robinson Crusoe.
  • Muzika? Tři Karlové: Karel Hála, Karel Gott a Karel Plíhal.
  • Nejmilejší jídlo? Španělský ptáček.
  • Nejoblíbenější večer? Ve skalním městě s kamarády u ohně.
  • Nejmilejší den? To jsou všední dny, ale ty nejhezčí. S dětmi.
  • Nejmilejší víkend? S kamarády ve skaláku anebo se všemi dětmi ve skaláku.
  • Nejmilejší dovolená? Pohodová, ať je to kdekoliv. U moře i v Čechách. Teď jsme jeli karavanem, také to bylo moc hezké – zase jiné.
  • Nejmilejší pohádka? Pyšná princezna, S čerty nejsou žerty, Obušku, z pytle ven! A další staré české pohádky.
  • Největší průšvih? Asi nejhorší může být, když někoho zklameš, což se mi stalo. Některé mé ženy nebo kamarády, to je přece průšvih.
  • A nejlépe investované peníze? Cestování, děti, dovolená. Zážitky.

Máte rádi sympatickou zpěvačku Lenku Filipovou? Podívejte se na upřímný rozhovor v pořadu Moje místa, kde se svěřuje se svou nedochvilností, a na její Intimní zpovědi o hudebních pauzách i o tom, co odkoukala od Karla Gotta.

Načítám