Hlavní obsah

Život má být dobrý, ne nutně šťastný, říká odbornice na vztahy Eliška Remešová

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Reklama

Láska, partnerství, vztahy. Jako sociální bytosti bychom bez těchto životních témat nebyli úplní a spokojení. Toužíme po nich. Zároveň jsou to oblasti, v nichž čelíme těm největším emočním zraněním. Proč? O tom jsme si povídaly s psychoterapeutkou Eliškou Remešovou.

Článek

Psychoterapeutka, psycholožka a lektorka. Sdílí, potkává se a mluví s lidmi o duševním zdraví, duševní hygieně a zdravých vztazích. Protože lidé vědí, jak se starat o své tělo, ale netuší, co potřebují ve svém nitru a svých vztazích. Eliška Remešová spoluvydala terapeutický deník pro ženy Duše na místě, založila terapeutické a vzdělávací centrum Vztahy21, na sítích informuje ženy a muže o tom, že #laskajedovednost, a vzdělává širokou veřejnost, neziskovky i zaměstnance velkých firem, jak pečovat o své duševní zdraví a vztahy.

Čím si ve vztazích nejvíc ubližujeme?

Často nás zraňuje to, nač jsme sami citliví. Každý máme nějakou historii - osobní, vztahovou, rodinnou - a v rámci ní jsou témata, která jsou citlivější, dále ta, jež jsou v pohodě, a pak také taková, která jsou pro nás úplně tabu a jsou třeba hodně skrytá a bolavá. A co nás tedy bolí? Nejde o to, co partner dělá či říká, ale jakého našeho místa - našeho nevyřešeného zranění - se to dotkne.

Představme si konkrétně situaci, kdy se s partnerem pohádáme a já se cítím ublížená a zraněná. Dotkl se něčeho, co mě fakt zabolelo. Jak bych s tím pak měla pracovat?

Když odezní prvotní reakce, což může být vztek, nějaké stažení v těle nebo třeba uzavření se, tak je vždy užitečné si udělat rozhovor sám se sebou. Co se to vlastně stalo? Co bylo to, co mě zranilo a co mi ublížilo? Přešlápl ten druhý, nebo mám celkově špatné období a jsem podrážděná? Když se zorientuju sama v sobě, pojmenuju spouštěč mého zranění, dokážu pak daleko lépe s tím druhým komunikovat ve smyslu nápravy: Co s tím budeme dělat? Buď mu řeknu: „Tohle mi už nedělej, dotkl ses mých hranic.“ Nebo připustím, že jednal celkem normálně, a zároveň dodám, že teď se mi děje tohle všechno, a požádám, ať je ke mně ohleduplný.

Foto: Archiv Elišky Remešové

Eliška Remešová založila terapeutické centrum, spoluvydala knihu a psychologicky vzdělává lidi ve firmách.Foto: Archiv Elišky Remešové

Dá se na hádky v jistém smyslu dívat i jako na dobrou věc, která může být pro vztah ozdravná?

Na hádku se dá koukat jako na signál, že něco není v pořádku. Že se něco děje v našem vztahu, ale také třeba, že se něco děje jen se mnou, nebo naopak jen s tím druhým. Signál, že teď si něco říká o pozornost.

Jaká pravidla by hádky měly mít, abychom se nezraňovali víc, než je nutné?

Uvedu to tím, že jakékoli násilí je přes čáru a nemělo by se dít. Já hádku chápu na škále. Někdo považuje už zvýšení hlasu za něco, co je moc, ale pak jsou lidé, kteří při hádce hází hrnky, a je to pro ně v pořádku. Vnímání hádky a jejího dopadu na naše prožívání vychází převážně z toho, co jsme jako děti zažili doma. Když se rodiče pohádali a pak si dali pusu na usmířenou, tak hádku nemusíme vnímat jako příliš ohrožující, ale jako něco přirozeného, co čistí vzduch. Když mezi rodiči panovala jen tenze a napětí, pak se pro mě hádka stane velmi ohrožující element. Jdu do napětí, nepohody, začnu se bát. Je to celé o tom, abych si sama v sobě ujasnila, jak to s konflikty a hádkami mám, co považuju za náročnou situaci, která nám ale třeba nakonec byla užitečná, a kdy to má pro mě už jen destruktivní efekt.

Něco nás zraňuje, ale neděláme vlny, abychom nepřišli o lásku nebo práci. Ale jednou to stejně nevydržíme

Dá se naučit práce s emocemi?

Ano. Hezky je to vidět na dětech. Když se narodí, neumějí regulovat emoce. Na řešení náročných situací ještě nemají ty správné nástroje, říkejme tomu třeba nářadí, které se postupně v dětství učí používat. Dítě v emočním záchvatu křičí, pláče, pak přijde dospělák, obejme ho a řekne mu: „Hele, to by se dalo vyřešit takhle, na to by asi bylo dobré ‚kladivo‘.“ A dítě už pro příště ví, že s tímhle problémem mu pomůže to pomyslné kladivo. Pak přijdou nové situace, které vyžadují nové nářadí, a čím více situacemi procházíme, tím více nářadí máme k dispozici a umíme je vhodně používat. Velký problém naší společnosti je, že starší generace vyrůstala v tom, že emoce jsou špatné, že se nemají projevovat, že hodná holčička se nevzteká, hodný kluk nepláče. To se již naštěstí proměňuje, např. v rámci současné respektující výchovy. V ní jsou všechny emoce v pořádku, všímáme si jich, protože nám něco říkají.

Jak mám rozklíčovat, co mi různé emoce sdělují? Kromě toho, že vím, že jsem smutná nebo třeba vzteklá?

Smutek signalizuje, že jsem o něco přišla, že se vyrovnávám s nějakou ztrátou. Když cítím vztek, tak se asi někdo dotkl mých hranic, které si potřebuju ochránit. Když cítím závist, ukazuje mi to, že mi něco chybí a něco v životě potřebuju jinak. A když emoce začnu vnímat jako své spojence, začnu je využívat tak, aby mi bylo v životě lépe. Jak říkal Freud, nevyjádřená emoce neumře, ta je pohřbena zaživa a ukáže se někdy jindy v daleko ohavnější podobě. Někomu se projeví v somatické rovině, někomu v tom, že je extrémně výbušný. Emoce jsou energie a podle zákona o zachování energie ta energie nezmizí. Buď se namíří dovnitř do těla, nebo půjdou ven.

Foto: Archiv Elišky Remešové

To, že život má být dobrý, ale ne nutně šťastný, je její teorie.Foto: Archiv Elišky Remešové

Zdůrazňujete, jak důležité je ve vztahu umět vést citlivé rozhovory. Co si pod tím mám představit?

Hodně článků pojednává o tom, jak řešit konflikty. Ale předtím, než konflikt vypukne, je široká, šedá zóna náročných situací a rozhovorů. Pustit se do takového rozhovoru chce obrovskou odvahu. Dá se předpokládat, že druhé straně se to nemusí líbit, a vystavuji se tím ohrožení, že mě odmítne či v tom nejhorším případě opustí. A jelikož jsme jako lidé společenští tvorové, potřebujeme cítit mezi sebou spojení a někam patřit, tak náš největší strach je právě z opuštění. Že přijdeme o naši skupinu, partnera… Citlivá témata proto raději neotevíráme a raději zkusíme zpracovat a ohnout sami sebe. Přizpůsobit se. Jak ve vztazích, tak v práci. Něco nás sice zraňuje, ale neděláme vlny, abychom nepřišli o lásku nebo práci. A jednou stejně nevydržíme a přijde konflikt. Kdybychom si od začátku nastavili hranice, přebrali zodpovědnost sami za sebe a své pocity, naučili se říkat i nepříjemné věci, možná by spousta konfliktů nemusela vzniknout.

Mluvíme o nastavování hranic, o emocích… Herečka Sára Affašová vloni na Instagramu velmi otevřeně sdílela svou bolest ze ztráty miminka. Zveřejnila společnou fotku s již nežijícím novorozencem. Jak je to se sdílením emocí na sociálních sítích? Je to vhodný „terapeutický“ prostor?

Když sdílím něco bolestného na sítích, mohu dostat spoustu podpůrných a normalizačních zpráv ve smyslu „zažila jsem totéž“. A právě ten pocit „nejsem v tom sama“ je hojivý. Navíc sdílení na osobní rovině nás vnitřně posiluje. Abych mohla připustit svou zranitelnost, musím mít odvahu ukázat něco bolavého. A říkám tím: „Věřím ti, že to nepošlapeš, ale opečuješ.“ Druhá strana buď zareaguje tak, že to prohloubí naši důvěru a posílí vztah, nebo to nezvládne - ať už úmyslně, či neúmyslně - a já zjišťuji: „Aha, tohle tady s tím konkrétním člověkem sdílet nemůžu a přestanu s tím.“ Obecně ale platí, že stokrát řečený příběh bolí méně.

Jak říkal Freud, nevyjádřená emoce neumře, ta je pohřbena zaživa a ukáže se někdy jindy v daleko ohavnější podobě

Jaká rizika vidíte ve sdílení bolavých, intimních témat na sociálních sítích?

Sítě jsou pořád ještě nový fenomén, takže neexistuje moc studií o tom, co vše se může dít v souvislosti se sdílením. Podle mého je důležité sdílet to, co už mám v sobě zpracované. Protože když vykopnu ven něco, co je pro mě pořád bolavé a citlivé, tak se vystavuju riziku, že mě spousta reakcí bude ještě více zraňovat a traumatizovat. Pokud sdílím něco opravdu velmi intimního, je to také jeden ze způsobů, jak získat kontrolu nad situací. Když někdo s veřejností sdílí každý krok svého těhotenství a pak přijde taková rána, že porodí dítě, které nežije, tak se asi těžko může odmlčet a dělat, jako by se nic nestalo. Ale když za sebe řeknu, k čemu došlo, co se stalo, popíšu to, jak to cítím, mám to jakžtakž ve svých rukách a nemusím číst stovky zraňujících zpráv, ve kterých se mě ptají, jak se mám a jestli už je na světě miminko.

Mottem dnešní doby je štěstí a úspěch. Pokud by k vám klient přišel s objednávkou, abyste ho to „naučila“, čím byste začala?

Pokud by šlo o partnerskou rovinu, asi bych mu nejdřív řekla, že třítýdenní, fotogenická dovolená na Bali vztah nezachrání. Spokojený, klidný vztah vyžaduje každodenní drobnosti - že vám partner uvaří čaj, postaví před vás hrnek a pohladí vás při tom. Na těchto drobných cihličkách se staví hezký vztah, o ty se může opřít. Psychoterapeut a kolega Honza Vojtko jednou řekl, že jsme takoví feťáci lásky, a já dodávám, že jsme i takoví feťáci štěstí. Honíme se za ním a zároveň ho tím potíráme.

Třítýdenní dovolená na Bali vztah nezachrání. Spokojený, klidný vztah vyžaduje každodenní drobnosti

Až 25 % emocí, které denně prožíváme, je negativních. Což je běžné a normální. Dokonce když si vypíšete seznam emocí, tak tam bude daleko víc těch negativních. Ty nás mají chránit, abychom přežili. A my jsme potomci lidí, již přežili, a ne těch, kteří byli šťastní. Ti pravděpodobně umřeli někde po cestě, takže jejich geny nemáme. Tahle informace je pro mě důležitá, protože právě v ní tkví recept na dobrý - nechci říct šťastný - život: Vím, že se mi v životě budou dít nejen hezké, ale i špatné věci, a já ty nepříjemné emoce akceptuji, protože mi něco ukazují. O to víc si vážím těch hezkých chvil, které mám. S tímhle nastavením si takhle dobře můžu žít každý den, protože ho žiju srovnaná sama se sebou, žiju ho upřímně, svědomitě a s laskavostí vůči sobě i druhým.

Reklama

Načítám