Hlavní obsah

Přemýšlivý introvert, komunikativní extrovert. Jak poznat, kdo jste, a co jsou vaše přednosti

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klidný a zdrženlivý introvert, energický a společenský extrovert. To je velmi zjednodušená typologie lidí podle určitých vlastností. Drtivá většina má v sobě něco z obou. Jak se jednotlivé typy poznají, mají pozitiva a jaké jsou jejich zápory?

Článek

Pojmy introverze a extroverze (extraverze) zavedl do psychologie kdysi švýcarský lékař, psychiatr, psychoterapeut a zakladatel analytické psychologie Carl Gustav Jung. Obohatil tím Hippokratovo-Galénovo teorii osobnosti o další typologii.

Jak se liší extrovert a introvert?

Pojmy extrovert a introvert určují, zda je člověk obrácen spíše dovnitř do svého nitra, nebo navenek k okolnímu světu. Zjednodušeně řečeno extrovert (extravert) získává energii především z okolního světa a introvert naopak ze světa vnitřního.

Výčty vlastností je potřeba brát s rezervou, stejně jako tomu bylo u choleriků, sangviniků, flegmatikůmelancholiků. Mnoho lidí bývá na pomezí introverze a extroverze a proto mohou mít něco z obou typů.

Rozpoznání extroverze a introverze ve vztazích nicméně umožňuje snadnější komunikaci a jednání s lidmi. Díky tomu možná lépe pochopíte proč váš partner nechce jít po náročném týdnu ještě na večírek s přáteli nebo proč je vaše nová kolegyně v počátku v práci zdrženlivější.

Jak se chová extrovert a jaká má pozitiva?

Extrovert bývá velmi družný a společenský. Působí vesele, bezstarostně a optimisticky. Je rád v kontaktu s lidmi a vyhledává společnost. Obvykle je obklopen velkým množstvím přátel, se kterými rád komunikuje a sdílí okamžiky ze svého života. Mnohdy se může zdát, že rychleji mluví než přemýšlí.

Tím, že jsou extroverti orientováni na okolní svět, mají zvýšenou potřebu vnímat podněty z okolí. Typický extrovert si potřebuje neustále povídat, potřebuje vjemy, ruch a změny. Při týmové a skupinové spolupráci se cítí jako ryba ve vodě, i proto extroverti preferují profese, kde jsou součástí velkého pracovního týmu.

Jaké jsou zápory extroverta?

Extrovert má sklony k impulzivitě a vznětlivosti, která může někdy přerůst v agresivitu. Na okolí může působit lehkomyslně, přelétavě a dokonce nestále. Může mít problém s trpělivostí a vytrvalostí.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Extrovert se mezi lidmi cítí jako ryba ve voděFoto: fizkes, Shutterstock.com

Jak se chová introvert a jaká má pozitiva?

Klidný, spolehlivý a zdrženlivý. Přesně tak by se dal charakterizovat introvert. Není pravda, že by introvert nebyl komunikativní, jen potřebuje komunikovat v menší míře než extrovert. Zpravidla neholduje nezávazným společenským konverzacím. Sice rád mluví, ale ještě raději naslouchá druhým. Cítí se dobře spíše v uzavřeném okruhu svých stálých přátel.

Než vysloví svůj názor, potřebuje si vše dobře promyslet a utřídit myšlenky. Často bývá jeho vnitřní svět bohatý, ovšem k okolnímu světu doputuje jen hrstka jeho myšlenek a nápadů. Rád pracuje samostatně a nerušeně, a proto introvert nikdy nebude s nadšením pracovat ve velkém týmu různorodých lidí.

Jaké jsou zápory introverta?

Na okolí může introvert působit uzavřeně a nepřístupně, protože nevyhledává tolik kontakt s druhými. Zároveň se může hůře adaptovat na změny. Častá přemýšlivost může u introverta vést k nejistotě, obavám a strachu.

U většiny lidí na první pohled nemusíte poznat, o jaký typ osobnosti jde. Introverti mnohdy vystupují ze své komfortní zóny a nemají problém pracovat v týmu, stejné je to i u extrovertů, kteří se zkušenostmi mohou naučit více naslouchat druhým a ovládat svou impulzivitu.

Extrovert x introvert

Extrovert

  • získává energii z okolního světa
  • je družný a společenský
  • působí bezstarostně
  • vyhledává společnost a je rád v kontaktu s lidmi
  • rád komunikuje s druhými
  • může být impulzivní
  • na druhé může působit vznětlivě až agresivně
  • může mít problém s trpělivostí a vytrvalostí
  • na druhé může působit nestále a přelétavě

Introvert

  • získává energii z vnitřního světa
  • je klidný, zdrženlivý a spolehlivý
  • má potřebu komunikovat v menší míře
  • rád vede delší a hlubší rozhovory
  • na druhé může působit uzavřeně a nepřístupně
  • jeho častá přemýšlivost může vést k obavám a nejistotě
  • může se hůře adaptovat na změny

Reklama

Načítám