Hlavní obsah

S Olgou Menzelovou o otevřeném vztahu plném lásky, o nevěře i důstojném odcházení

Foto: Proženy.cz

Foto: Proženy.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se ve dvaceti letech Olga Menzelová připravovala na rozhovor s oscarovým režisérem Jiřím Menzelem, nenapadlo by ji, že si ho jednou vezme, bude s ním mít dceru a zajistí, aby mohl dožít v klidu domova. Tématem podcastu Bubliny byl otevřený vztah slavných manželů, přístup k elitám v české společnosti i nadační fond, který se zaměřuje mimo jiné na podporu významných umělců.

Článek

Producentka, která stojí mimo jiné za unikátními venkovními výstavami. Žena, kterou miloval oscarový režisér tak moc, že si ji nejen vzal za ženu, ale přehodnotil i svůj postoj k zakládání rodiny. Ona se později se rozhodla, že mu chce dopřát důstojné a spokojené dožití v rodinném kruhu. A protože se domnívá, že si totéž zaslouží i další významní umělci, založila nadační fond.

Mnozí se zasekli na řešení peripetií jejího soukromého života, ale ona je soucitná a pomáhající, to by se mělo řešit především. Hostem podcastu Bubliny byla Olga Menzelová.

Bubliny: Olga MenzelováVideo: Proženy.cz

Život s Jiřím Menzelem

Seznámili se, když dvacetiletá Olga Kelymanová, jakožto elévka Českého rozhlasu, šla dělat rozhovor s o 40 let starším Jiřím Menzelem. Na konci mu řekla, že je pěkně protivný a tím ho zaujala.

Jejich vztah byl založený na hluboké lásce a humoru, neustále si měli co říct, on vedle ní ožil a zároveň jí rozšířil obzory. Ač byli rovnocenní partneři, na Olgu se stále ve společnosti dívali jako na mladou krásnou přítelkyni, jeho doplněk. A bylo velmi únavné dokazovat, že i ona má co říct. I proto se nakonec rozhodli vzít.

Kde se vzali a co Olga během obřadu šťastně jako pejsek vyštěkla? Dozvíte se v podcastu. Stejně tak to, v jaké fázi je nyní její vztah se současným partnerem a otcem jejího syna, egyptologem Miroslavem Bártou. „Náš kamarád říká, že vztah má čtyři fáze. Milenecký, manželský, bratr a sestra, dvě sestry,“ směje se.

Foto: Proženy.cz

O vztahu otevřeném založeném na lásce a úctě, o odcházení v klidu domova i o běhání na eskalátorech jsme si povídaly v Bublinách s Olgou MenzelovouFoto: Proženy.cz

Otevřený vztah plný lásky a úcty

Zpočátku lidé řešili věkový rozdíl partnerů, Olgu považovali za zlatokopku, protože oscarový režisér je synonymum pro boháče. Později se staly oblíbeným tématem bulváru i veřejnosti spekulace, kdo je otcem dětí Olgy Menzelové.

Mě zajímalo, zda to, že Olga děti chtěli a Jiří zpočátku ne, bylo důvodem k hádkám a rozepřím. „O hádkách nemůže být ani řeč. Jirka byl nesobecký, a když takto milujete, přejete druhému to nejlepší. Uvědomoval si svůj věk, nechtěl mě k sobě přivazovat. Jen chtěl, abych mu zůstala na blízku. I on měl přítelkyně, o kterých jsem já věděla. Nebyly tam žádné tajnosti. Takto otevřený vztah s velkou úctou a láskou se těžko vysvětluje.“

Nadační fond Jiřího Menzela

Svého Jirku, tak jak ho znala, viděla Olga Menzelová naposledy 19. listopadu 2017. Co dělali? Opékali v krbu buřtíky. Druhý den jej našla doma na zemi. „Bohužel, nebo bohudík pro něj, ta meningitida, kterou byl zasažen jeho mozek, ho částečně zbavila plného vědomí ve smyslu úsudku. A to pro něj bylo vysvobození, neuvědomoval si naplno svůj stav. Kdyby ano, tak skočí z okna…“, vzpomíná Olga Menzelová. Pro ni bylo ale velmi důležité dopřát svému milovanému muži důstojný odchod v klidu domova.

„Nikdy jsme se od sebe nevzdálili. Když onemocněl, absolutně by mě nenapadlo, že se o něj nepostará, že ho někam odložím. To, že jsem s ním mohla být do posledního momentu, svědčí o tom, jaký náš vztah byl. Ale nemám potřebu vysvětlovat a obhajovat se.“

A posléze založila Nadační fond Jiřího Menzela, prostřednictvím kterého chce tuto možnost dopřát i ostatním významným osobnostem. Chystají akci, jejíž úspěšnost je pro další rozvoj fondu zásadní a která se bude konat 22. května v Trojském zámku. Vystoupí zde řada populárních umělců a budou se dražit díla současných českých malířů. Dražba uměleckých děl bude spuštěna týden před akcí i na on-line aukčním portálu Artslimit.

Načítám