Hlavní obsah

Zdraví dětí: Jak posílit imunitu?

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dětský kolektiv je pro šíření různých bacilů a infekcí ideální. Imunita dětí je v tomto období naopak velmi křehká a k onemocnění více náchylná. Jak si poradit?

Článek

Máte-li děti ve školce či čerstvě ve škole, není to pro vás nic nového. Jakmile se začnou šířit pravidelné epidemie, počty dětí ve třídách rychle prořídnou. Dětský kolektiv je pro šíření různých bacilů a infekcí ideální.

Děti jsou v neustálém kontaktu, předávají si hračky nebo školní pomůcky, navzájem si ochutnávají svačiny... Přitom jejich imunita se stále ještě vyvíjí, je křehká a k onemocnění více náchylná. Jestliže v kolektivu onemocní jeden, nemoc se pak lehce rozšíří i na ostatní. Proto se doporučuje dětskou imunitu posilovat. Ovlivnit můžete mnohé.

Místo a čas

Důležité je, kde se dítě pohybuje a kolik času věnuje svým jednotlivým aktivitám. Ani v zimě nezapomínejte na pobyt venku. Při hezkém počasí vyrazte na procházku nebo za sportem do hor. V nevlídných dnech posilte imunitu v sauně nebo v solné jeskyni. Rozhodně by dítě nemělo trávit celé dny nehybně před televizí nebo počítačem.

Na druhou stranu není dobré ani dítě přetěžovat. Pendluje-li z kroužku do kroužku, má jen povinnosti a žádný volný čas, může být vyčerpané. A tím zase i více náchylné k onemocnění. Proto nechte dítěti denně prostor, aby si mohlo jen tak pohrát, povídat si, odpočinout si.

Přísun živin

Přemýšlejte nad tím, jaké jídlo dítěti dáváte. Jeho strava musí obsahovat vyvážený poměr mikro- i makroživin. Do jídelníčku zařaďte zakysané mléčné výrobky, libové maso včetně ryb, luštěniny, nezapomínejte na zeleninu a ovoce. Pro děti nejsou vhodné uzeniny, tučná a smažená jídla, fastfood, přemíra sladkostí. Naučte dítě jíst pravidelně a nevynechávat jídla, zejména snídaně a dopolední svačiny.

Obzvlášť v zimě se však může stát, že ani vyvážený jídelníček nemusí obsahovat dostatek vitaminů. Pak je možné jejich deficit doplnit vitaminovými přípravky.

Revital Malé hvězdy pro holky 30 a 60 tablet

Náš tip: Multivitamin Revital Malé hvězdy obsahuje kromě deseti základních vitaminů také kolostrum, unikátní přírodní látku, která se podílí na budování imunity. Tablety mají velmi příjemnou ovocnou chuť, která děti nadchne. Navíc je v každém balení hračka zdarma.

Nezapomínejte ani na pití. Dodržovat pitný režim je nutné i v zimě, přestože žízeň nemusíte cítit tak intenzivně jako v teplých dnech. Dítě by ale mělo pít dříve, než zaznamená výrazný pocit žízně doprovázený únavou nebo bolestí hlavy. Že by součástí pitného režimu neměly být sycené, slazené a colové nápoje, snad netřeba připomínat. Nejvhodnější je neperlivá voda, případně ředěné ovocné šťávy či slabé čaje.

Revital Malé hvězdy pro kluky 30 a 60 tablet

Náš tip: Revital Multivitamin KIDZ - šumivé tablety, ze kterých připravíte parádní malinový nápoj s 11 vitaminy a vápníkem. Tablety byly vyvinuty speciálně s ohledem na potřeby dětského organismu, neobsahují umělá barviva ani aspartam, což maminky velmi oceňují. Pomáhají podporovat imunitu, zvyšovat ochranu před infekcemi a napomáhají správnému růstu a vývoji dítěte.

Reklama

Související témata:

Načítám