Hlavní obsah

Menší mozek, méně síly. Lékařky stále čelí urážkám, říká špičková česká chirurgyně

Foto: ARLOU_ANDREI, Shutterstock.com

Tentokrát se MUDr.ování věnuje nejen zdraví a chirurgii, ale i tomu, jaké podmínky v oboru mají ženy.Foto: ARLOU_ANDREI, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Urážky, předsudky a penalizace za mateřství. Tak často vypadá realita, které čelí lékařky v Česku, a to zejména chirurgyně. Z fakult přitom vychází zejména ženy. Pokud se jim podmínky nepřizpůsobí, bude nás mít za pár let kdo operovat?

Článek

„Bylo hodně dní, kdy jsem chodila domů se slzami v očích a říkala jsem si, jak dlouho to ještě vydržím,“ líčí v podcastu MUDr.ování své kariérní začátky chirurgyně Barbora East.

Dnes přitom patří mezi chirurgickou špičku a je vyhledávanou kapacitou III. chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol. Specializuje se na rekonstrukci břišní stěny a úspěšně se věnuje i výzkumu. K tomu všemu se sluší zmínit, že je také bývalou profesionální kajakářkou a několikaletou mistryní České republiky.

Na nerovnosti mezi lékařkami a lékaři upozorňuje dlouhodobě. Konkrétně od chirurgie jsou podle ní studentky mnohdy odrazovány už na školách. Později naráží na nevyhovující pracovní podmínky v nemocnicích i obyčejné předsudky. Některá tvrzení proti ženám v chirurgii jsou už určitými stálicemi.

„Takové hlavní argumenty jsou, že ženy mají menší mozek, že jsme pomalejší v rozhodování, že jsme příliš empatické, a tudíž nejsme schopné s pacientem racionálně zacházet, nemáme schopnost rozhodování nebo 3D představivost, to je takový chronický argument,“ vyjmenovává.

S kým jsme si povídali?

Barbora East vystudovala 2. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy a nyní působí na III. chirurgické klinice 1. LF UK a Fakultní nemocnice Motol. Stala se tajemnicí pro kvalitu Evropské společnosti pro kýlu a vedoucí projektu Evropského registru kýl. Je autorkou desítek odborných publikací a držitelkou několika cen za nejlepší publikace v oboru. Je bývalou profesionální kajakářkou a mistryní České republiky.

Foto: Daniela Přádová, Proženy.cz

MUDr.ování navštívila Barbora EastFoto: Daniela Přádová, Proženy.cz

Absurdní je podle ní i argument, že ženy nejsou dost silné na to, aby se oboru věnovaly. „To je až směšné. Kdy potřebujete takovou ultrahrubou sílu? Chirurgie je velmi jemná práce. Že bych musela chodit do posilovny zvedat železa, abych pak zvládla pinzetou a skalpelem uříznout centimetr čtvereční kůže?“ dodává s tím, že i kvůli předsudkům přišla chirurgie o mnoho talentů.

Penalizace za mateřství

Samostatnou kapitolou je podle ní potom skloubení rodiny a práce. Přestože se objevují čestné výjimky a řada vedoucích patří mezi ty „osvícené“, na mnoha místech se například nesluší zmínit ani možnost práce na zkrácený úvazek.

„Medicína se bere jako takový ultimátní stav, buď musíte dělat na 150 či 200 procent, anebo to nesmíte dělat vůbec. Jsou určitě obory, ve kterých jsou zkrácené úvazky mnohem běžnější. Ale třeba v chirurgii to je skoro tabu,“ míní lékařka.

Kvůli pracovním podmínkám ve svém oboru pomohla kolegyni Monice Švorcové se založením sekce Ženy v chirurgii při České chirurgické společnosti. V rámci ní se snaží otevírat doposud tabuizovaná témata a „rozhýbat ledy“.

Na jaké problémy ženy v chirurgii naráží? Co vše obnáší operace břišní stěny a jak často se pacienti setkávají s komplikacemi spojenými s kýlou? Dozvíte se v aktuálním dílu podcastu MUDr.ování.

Podcast MUDr.ování

Rozhovory o zázracích medicíny s těmi, kdo za nimi stojí. Daniela Přádová zpovídá lékaře a odborníky z různých koutů zdravotnictví. Mudrování o všech podobách zdraví, aktuálních trendech i přelomových léčebných postupech poslouchejte každou středu na ProZeny.cz.

Poslechnout si jej můžete také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám