Hlavní obsah

Paranoia: Psychická nemoc, která se těžko pozná i léčí a uvězní vás ve světě bludů

Foto: Alona Siniehina, Shutterstock.com

Foto: Alona Siniehina, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná jste už někdy o někom slyšeli, že je paranoidní. Pojem paranoia se dnes již nepoužívá a v klasifikaci nemocí byl nahrazen diagnózou trvalá duševní porucha s bludy. Jak se projevuje a jak se porucha s bludy léčí?

Článek

Paranoia se v dnešní klasifikaci nemocí nazývá jako trvalá duševní porucha s bludy. Termín paranoia poprvé v roce 1818 použil německý psychiatr Johann Christian A. Heinroth. Hlavním příznakem této psychické poruchy byly právě bludy (chorobné přesvědčení o nějaké skutečnosti, porucha myšlení). Tato porucha se objevuje ve vyšším věku a častěji u žen než mužů.

Aby mohlo dojít k diagnostikování této poruchy, musí u člověka přetrvávat jeden či více z bludů alespoň tři měsíce. Zároveň se nesmí objevovat halucinace (vnímání jevů, které neexistují, porucha vnímání). V takovém případě by se mohlo jednat spíše o schizofrenii, přesněji řečeno o takzvanou paranoidní schizofrenii.

Příznaky paranoie

Přesná příčina trvalé poruchy s bludy není zcela známá. Rozvíjí se plíživě. Může jít o dědičné sklony, ale také o rané trauma v dětství, příliš přísnou výchovu, špatné životní podmínky, traumatické zážitky či užívání návykových látek.

Člověk, který trpí trvalou duševní poruchou s bludy neboli laicky řečeno paranoiou, má často pocit, že je ovlivněn zvláštními silami, a je přesvědčen o své výjimečnosti a významnosti. Bývá obvykle přecitlivělý, vztahovačný, podezřívavý, či dokonce extrémně žárlivý.

Paranoia je typická kverulantstvím, které souvisí s dohadováním se a stěžováním si na vše a všechny. Výjimečná není ani zlost a agresivita směřována k okolí. Nejvýraznějším rysem jsou bludy.

Foto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

K častým bludům patří ten, že je člověk sledovaný a pronásledovaný. Foto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

Typy bludů při paranoii

Bludy často mohou souviset se zkušeností či situací, kterou postižený člověk prožil a byla pro něj stresující a zraňující. Porucha se rozvíjí postupně a bludy mohou mít různý základ.

Nejčastějším typem bludu je blud perzekuční. Postižený se cítí být pronásledován okolím a je přesvědčen, že mu druzí jen ubližují a zneužívají jej. Může mít pocit, že byl otráven nebo zdrogován.

Blud megalomanický drží člověka v přesvědčení, že je výjimečný a má zvláštní schopnosti.

Blud kverulační spočívá v tom, že se dotyčný snaží domáhat svých pomyslných práv soudní cestou a způsobem, kterým obtěžuje nejrůznější instituce.

Blud žárlivecký je typický extrémní žárlivostí, která může vést až k fatálním následkům. Může být spojen s násilným či sebevražedným chováním.

Dále existuje blud reformátorský (náboženský) vedoucí k zakládání různých sekt a náboženství či blud vynálezecký, který charakterizuje posedlost patentováním svých nesmyslných vynálezů.

Blud hypochondrický spočívá v přesvědčení, že člověk trpí určitou chorobou, přestože jsou všechna vyšetření negativní a tuto domněnku zcela vyvrací.

Můžeme se setkat také s bludem rodokmenovým, který se vyznačuje tím, že je dotyčný přesvědčený o tom, že pochází ze slavné a vznešené rodiny. Takový člověk pak může vyžadovat specifické oslovování a zacházení typické pro šlechtu.

Blud erotomanický je typický tím, že je dotyčný přesvědčen o tom, že je milován druhou osobou. Tuto osobu pak může různými způsoby obtěžovat, neustále kontaktovat a pronásledovat.

Paranoia ve vztazích

Člověk trpící trvalou duševní poruchou s bludy si své chování neuvědomuje, protože mu chybí náhled. Za své bludy obvykle bojuje a snaží se o nich přesvědčit i své okolí.

Pro rodinu a blízké je taková situace velice složitá a dostat nemocného k odborné pomoci není jednoduché. Pokud si nevíte rady s někým ve vašem okolí, poraďte se se svým praktickým lékařem nebo psychiatrem. Tam také můžete v první řadě nasměrovat svého blízkého, u kterého máte pocit, že trpí touto poruchou.

Léčba paranoie

Bludy jsou vůči léčbě velmi odolné. Častým způsobem léčby, který odborníci volí, je naučit osoby trpící paranoií, aby se nedostávaly do nepříjemných a konfliktních situací ve svém okolí.

Základem je kvalitní terapeutický vztah v kombinaci s farmakoterapií (antipsychotiky a antidepresivy). Mnohdy trvá dlouho, než je tato porucha vůbec diagnostikovaná a zároveň člověk nemusí být motivován k léčbě, protože je přesvědčen o pravdivosti bludů.

Paranoia

  • Název – Trvalá duševní porucha s bludy
  • Popis – Duševní porucha, při které má člověk poruchy myšlení, trpí takzvanými bludy.
  • Příznaky – Pacient trpící bludy může být přesvědčen o své výjimečnosti, že je nemocný nebo že ho někdo sleduje. Bývá obvykle přecitlivělý, vztahovačný, podezřívavý, či dokonce extrémně žárlivý. Výjimečná není ani zlost a agresivita směřována k okolí.
  • Inkubační doba – Není
  • Léčba – Základem je kvalitní terapeutický vztah v kombinaci s farmakoterapií (antipsychotiky a antidepresivy).
  • Prevence – Není

Autorka je terapeutka.

Načítám