Hlavní obsah

Když se oběť bojí více zachránců než agresora. Jak a proč vzniká stockholmský syndrom

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholmský syndrom je pojem, který se objevil v 70. letech, když si odborníci všimli zajímavého fenoménu. Případu rukojmích, který tehdy otřásl hlavním městem Švédska, se dostalo ještě větší pozornosti ve chvíli, kdy se zjistilo, že oběť měla po osvobození ze zajetí větší strach z policie než z pachatelů.

Článek

Možná jste si někdy kladli otázku, proč týrané ženy nedokážou opustit své partnery, od kterých zažívají každodenní peklo. Proč lidé, kteří byli nějakou dobu vězněni v zajetí, se pak zastávají svých věznitelů, ba dokonce s nimi sympatizují. Tyto těžko pochopitelné reakce vysvětluje psychologický jev zvaný stockholmský syndrom.

Co je to stockholmský syndrom?

Stockholmský syndrom je psychologická reakce, která vzniká vytvořením emoční vazby ze strany oběti na pachatele. Jedná se o obranný mechanismus, který může následovat bezprostředně poté, co oběť prožije zátěžovou situaci či trauma.

Vztah k pachateli lze pojmenovat jako ambivalentní. Na jedné straně má oběť z pachatele velký strach, na druhé k němu pociťuje závislost či určité sympatie. Pachatel obvykle vyvolá v oběti pocity vděčnosti za to, že ji nechal žít, a tím ji v zásadě také osvobodil. V tomto ohledu dochází k pozitivní vztahové vazbě vůči pachateli a často zároveň k negativnímu postoji vůči autoritám, kteří tento vztah narušují. Objevit se na straně oběti může také naučená bezmocnost, soucit s pachateli či snaha pachatele před okolím ochránit.

Zpočátku se mluvilo o stockholmském syndromu především v souvislosti s rukojmími, ale později začal být spojován i s oběťmi týrání, věznění a podobně. Tato vazba může přetrvávat i po osvobození oběti od pachatele.

Kdo může stockholmským syndromem trpět?

Stockholmským syndromem mohou podle psychologů trpět oběti domácího násilí, rukojmí, členové sekt, váleční zajatci, ale i oběti obchodu s lidmi, oběti kuplířství či zneužívané děti.

Stockholmský syndrom v násilném vztahu

Stockholmský syndrom můžeme pozorovat i v násilném partnerském vztahu. Oběť má často k agresorovi silné emocionální pouto. Agresor kromě agrese a špatného zacházení vůči oběti projevuje také světlé momenty, kdy ukazuje svou lepší tvář. Agresor se omlouvá, slibuje, že už se to nestane, a má tendence s obětí manipulovat.

Právě tyto okamžiky mohou oběť zmást a dávají jí naději, že agresor není vždy jen zlý. Tento fakt poté oběť udržuje v cyklu domácího násilí. V tomto ohledu se často mluví o tzv. syndromu týrané ženy. Důsledkem může být i situace, kdy se oběť snaží před policií či soudy agresora bránit. Časté jsou také tendence agresora před okolím obhajovat.

Stockholmský syndrom u dětí

I děti mohou být ohroženy stockholmským syndromem. Primární potřeba dítěte je cítit se v bezpečí. V případě narušení této potřeby dochází často k přizpůsobení se dané situaci.

Dítě se obvykle v rámci sebezáchovného procesu snaží nebojovat s osobou, která jej týrá. V této souvislosti se u týraných dětí často setkáváme s tím, že dítě nechce svého rodiče opustit a chce s ním zůstat za každou cenu.

Foto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

I děti mohou být ohroženy stockholmským syndromem.Foto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Jak se dostat ze stockholmského syndromu?

Stockholmský syndrom se může pojit s dalšími problémy, jako je třeba postraumatická stresová porucha, deprese nebo úzkosti. Dlouhodobá terapie může člověku umožnit se zotavit z traumatu a pomoci vrátit se zpět do běžného života.

Historie stockholmského syndromu

Pojem stockholmský syndrom vychází z případu ze 70. let. V centru hlavního města Švédska došlo k přepadení banky Kreditbank. Pachatel Jan-Erik Olsson tehdy zajal čtyři zaměstnance banky a držel je jako rukojmí. Vyžádal si také, aby na místo byl přivezen z vězení přítel Clark Oderth Olofsson. Policejní vyjednávání bylo dlouhé a trvalo 130 hodin.

Poté, co byli rukojmí propuštění, se ovšem stalo něco, co nikdo nečekal. Rukojmí měla větší strach z policie než z pachatelů. Oběti údajně k pachateli cítily vděčnost za to, že je nechal žít, a dokonce si chování pachatele během incidentu pochvalovali. Jedna z rukojmích, Kristin Enmark, si údajně během dnů v zajetí vytvořila s pachatelem takové pouto, že se poté několikrát sešli.

Další známé případy

Se stockholmským syndromem je spojována Patty Hearst. Dcera tiskového magnáta byla unesena a následně se do svého únosce zamilovala a vdala se za něj. Patty spáchala společně se svým únoscem i loupežné ozbrojené přepadení, za což skončila na několik let ve vězení.

Mediálně nejznámější je zaručeně případ Nataschi Kampusch. Dívka byla v deseti letech unesena po cestě do školy šestatřicetiletým Wolfgangem Priklopilem. Ten ji odvezl do svého domu, kde ji věznil v připravené místnosti pod garáží. V domě s Nataschou její únosce žil a později ji vnímal i jako svou partnerku. Natascha byla nezvěstná dlouhých osm let. Až v jejích osmnácti letech dostala poprvé příležitost k útěku, když s Priklopilem vysávala jeho auto. Nechala zapnutý vysavač a utekla k sousedce, která pro ni přivolala pomoc. Wolfgang Priklopil nechtěl čekat na zatčení a rozhodl se několik hodin poté spáchat sebevraždu skokem pod vlak. Nataschu Kampusch údajně smrt Priklopila velmi zasáhla.

Autorka je terapeutka.

Související témata:
Stockholmský syndrom

Načítám