Hlavní obsah

Jak se zbavit stresu za pár minut? Podrobný návod, jak pomůže dech, grounding i příroda

Foto: David Gyung, Shutterstock.com

Foto: David Gyung, Shutterstock.com

Každý z nás zažívá náročné dny plné stresu, ve kterých zkrátka musíme fungovat. Inspirujte se různými způsoby, díky nimž si od stresu můžete do pár minut ulevit.

Článek

Stres k životu patří, jde o běžnou reakci na nadměrnou tělesnou a psychickou zátěž, která funguje od pradávna. Problémem ale je, pokud jeho míra překročí hranici toho, co jsme schopni zvládnout. Existují metody a způsoby, které vám mohou pomoci reagovat na vzniklý stres. Naučte se je používat ve chvíli, kdy jste v akutním napětí. Jak se rychle zklidnit?

Krabicové dýchání

Krabicové dýchání jinak také boxové nebo dýchání do čtverce je osvědčená rychlá technika, která se využívá nejen při stresu a napětí. Chce to najít si místo, kde nebudete alespoň 2 minuty rušeni.

Nejprve se zhluboka nadechněte a počítejte do čtyř. Následně zadržte dech a opět počítejte do čtyř. Poté pomalu vydechujte s otevřenými ústy a počítejte do čtyř. V závěru dech znovu zadržte a napočítejte naposledy do čtyř.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Naučte se rozdýchat úzkost a stres – tuto techniku můžete použít téměř v každé situaci.Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Mindfulness

Mindfulness neboli trénink všímavosti je v poslední době oblíbenou technikou v boji proti stresu. Při použití této techniky se soustředíme především na to, co se odehrává v nás a našem okolí v přítomném okamžiku bez ohledu na minulost a budoucnost.

Při stresu můžeme vyzkoušet zaměřit pozornost na svůj dech. Usaďte se do klidové a pohodlné polohy a zkuste si všímat svého dechu. Oči můžete zavřít nebo je nechat otevřené. Pokud vás od vnímání dechu něco ruší, pak se k němu vždy zkuste vrátit a opět vyzkoušet uvědomování a všímavost. Pozornost směřujte k tomu, jak váš dech ovlivňuje vaše tělo. Sledujte, kudy proudí a jak se tělo nadechuje a vydechuje.

Jacobsonova progresivní svalová relaxace

Rychlou úlevu od stresu může přinést Jacobsonova progresivní svalová relaxace. Hravě ji zvládnete i na kancelářské židli za 15–20 minut. Kouzlo této techniky spočívá v napětí a následném uvolnění jednotlivých svalů.

Soustřeďte se na své tělo a postupně napínejte a následně uvolňujte jednotlivé části těla. Základní cviky se soustředí na uvolnění chodidel, lýtek, stehen, kyčlí, zad, břicha, hrudi, paží, ramen, krku a obličeje. V posledním kroku cítíte uvolnění v celém těle a zároveň si své tělo naplno uvědomujete. Po tomto cvičení se znovu důkladně protáhněte.

Využijte smysly

Když se cítíte ve stresu, využijte svoje smysly. Je to jednoduché a snadné. Nejprve se podívejte kolem sebe a řekněte si pro sebe tři věci, které vidíte. Dále tři věci, jež slyšíte, a tři věci, kterých se můžete dotknout. Zakončete přemýšlením o třech věcech, jež cítíte.

Grounding neboli uzemnění

Velmi jednoduchá a účinná je technika uzemnění. Funguje při stresu, napětí i neklidu. Sundejte si boty, stoupněte si ke zdi a opřete se o ni zády i chodily. Stůjte rovně a pomalu dýchejte.

Vyzkoušejte procházku

Při akutním stresu vsaďte na procházku. Chvilka na čerstvém vzduchu sice není všespásná, ale udělá vám dobře, a navíc během ní odbouráte spoustu stresu. Pobývání v přírodě funguje také jako skvělá prevence. Kromě procházky můžete v rámci psychohygieny využít i jinou fyzickou aktivitu.

Foto: Natalia Bostan, Shutterstock.com

Péče o něj není žádná legrace, domácí zvíře ale působí proti dlouhodobému stresu.Foto: Natalia Bostan, Shutterstock.com

S domácími mazlíčky proti stresu

Ten, kdo vlastní čtyřnohého miláčka, sám nejlépe ví, jak společnost domácích zvířat umí být léčivá. Odborné studie a výzkumy potvrzují, že sledování zvířat, čas strávený se zvířaty a mazlení s nimi výrazně snižuje stres. Během několika minut se zvířátky se totiž snižuje hladina stresového hormonu - kortizolu.

Svěřte se

Ne nadarmo se říká, že sdílená starost je poloviční starost. Od stresu a negativních emocí nám může pomoci někdo blízký. Když se svěříme a vypovídáme se, můžeme se cítit lépe.

Přírodní doplňky stravy na stres

Při dlouhodobém stresu můžete také vyzkoušet doplňky stravy, které jsou volně prodejné v lékárnách, kde vám mohou doporučit přírodní doplňky stravy s obsahem kozlíku, chmele, meduňky, mučenky nebo třezalky. Pomoci může také levandule, která je k dispozici i v rostlinném léčivém přípravku.

Autorka je terapeutka.

Reklama