Hlavní obsah

Zdravý i chutný: Chia pudink s karamelizovanými jablky

Hodnocení:
(18)
Foto: Autorka
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
5 minut
Náročnost
nízká

Jako snídaně před celodenním lyžováním nebo ne příliš sladký dezert do hrníčku – chia pudink s karamelizovanými jablky obstojí v obou rolích. Ovšem pozor! Jakkoliv jsou chia semínka plná zdraví prospěšných látek, s jejich množstvím se to nesmí přehánět. Půl skleničky semínek vám dodá tolik energie, že budete ještě o půlnoci pochodovat po pokoji jako indiánští běžci, kteří je používali k povzbuzení při běhu na ultradlouhé vzdálenosti. Patnáct gramů neboli dvě lžičky – to je dávka, ze které bude vaše tělo profitovat.

Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat:
  • 2 lžíce rooibosu
  • 1 ks celé skořice
  • 2 ks hřebíčku
  • 1 tobolka kardamomu
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce chia semínek
  • 6 lžic jemných ovesných vloček
Na karamelizovaná jablka:
  • 2 jablka
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 oříšek másla
  • 1 lžíce hnědého přírodního cukru
  • 1 lžička mleté skořice
K podávání:
  • 4 lžíce smetanového bílého jogurtu
Článek

Obvykle se k namáčení semínek používá mléko (kokosové, rostlinné i to tradiční), já ale v zimním období upřednostňuji silný domácí „čaj“ rooibos (není z čajovníku, ale z kůry stromu a připravuje se jako čaj) výrazně ochucený kořením. Ve spojení s karamelizovanými jablky pak pudink chutí připomíná starosvětský štrúdl.

Postup

Krok 1: Připravte si silný kořeněný nálev z rooibosu. Jak na něj? Do čajového sítka vsypte dvě lžíce, přidejte dva hřebíčky, rozlámanou tyčinku skořice a zlehka podrcený kardamom. Svařte půl litru vody, ponořte směs do ní, velmi krátce nechte přejít varem, odstavte a nechte chvíli louhovat. Z vlažného nálevu pak odstraňte sítko a oslaďte podle chuti medem.

Krok 2: Ve velké sklenici, ke které máte vršek, promíchejte ovesné vločky a chia semínka. Sklenicí potřeste tak, aby se vytvořil vodorovný povrch, ten tvoří pomyslnou čtvrtinu konečného objemu. Udělejte si značku a dolijte ochucený čaj tak, aby sahal další tři díly nad směs. Sklenici uzavřete, pořádně protřepejte a rozdělte do připravených hrníčků. Nechte nabobtnat minimálně tři hodiny, ale klidně i přes noc v lednici.

Krok 3: Oloupejte jablka a nakrájejte je na kostičky. Dejte je do malého kastrůlku, zakápněte citronovou šťávou, přidejte máslo, cukr a skořici a za občasného míchání zahřívejte, až se máslo rozpustí, cukr částečně zkaramelizuje a jablka změknou a obalí se hustou omáčkou.

Krok 4: Na každý připravený „pudink“ přidejte pořádnou lžíci hustého jogurtu a část karamelizovaných jablek a podávejte.

Můj tip: Nenahrazujte rooibos černým čajem – znásobí povzbuzující účinky chia semínek. Naopak zkuste nahradit běžnou čínskou skořici skořicí cejlonskou. Nejenom, že je nesrovnatelně chutnější, ale je i zdravější.

Vaříte si doma pudink?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama