Článek
Postup
01.
Na pánvi zesklovaťte na oleji a kousku másla nakrájené cibule, během dvou minut budete mít hotovo. Pak přidejte všechnu zeleninu pokrájenou na menší kousky a asi 3 minuty restujte, aby zelenina „zavoněla“. V závěru restování přimíchejte také nožem naplocho rozdrcený a nadrobno pokrájený česnek. Vše osolte, okořeňte pepřem a muškátovým květem, přidejte bílé víno a bez pokličky duste, až se víno vyvaří a zmizí jeho vůně.
02.
Takto připravenou zeleninu zalijte 1–1,5 litrem zeleninového vývaru (případně vody), přidejte na kostičky nakrájené brambory a na mírném ohni vařte asi půl hodiny, až bude vše úplně měkké. Pokud si chcete ušetřit čas, v tlakovém hrnci budete mít hotovo za 15 minut.
03.
Když je zelenina úplně měkká (klidně ji nechte trochu rozvařit), rozmixujte ji ponorným mixérem dohladka, až vznikne krém. Přimíchejte šlehačku, dochuťte citronovou šťávou z 1/2 citronu a asi 4 lžičkami cukru. Vzniklý krém, který můžete směle využít i jako omáčku, podávejte ozdobený nakrájenou pažitkou, případně dalšími ingrediencemi dle chuti strávníků. Hodí se strouhaný sýr (např. gouda), na plátky nakrájený a lehce opražený nebo měkký pečený česnek, na kostky nakrájená a osmahnutá anglická slanina nebo jako u svíčkové kopeček šlehačky a brusinky.