Hlavní obsah
3,0
(44)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Kysané zelí, sušené houby a švestky – tuhle netradiční, ale geniální chuťovou kombinaci jsem nevymysleli my, ale naši sousedé Slováci, kteří tuto polévku tradičně servírují na Silvestra. Věříme, že zachutná i vám.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 300 g kysaného zelí
  • 1 ks cibule
  • 250 g slaniny
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 hrst švestek
  • 1 hrst sušených hub
  • 200 ml smetany
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 lžíce hladké mouky
Článek

Postup

01.

V hrnci na lžíci sádla zpěňte nasekanou cibuli a na kostičky nakrájenou slaninu. Až začnou zlátnout, zarestujte je spolu s hladkou moukou a mletou paprikou.

02.

Do hrnce vlijte 750 ml vody. Do polévky přidejte nakrájené kysané zelí (a trochu nálevu), houby, bobkové listy, kmín a nakrájené sušené švestky. Vařte, dokud zelí nezměkne, asi 15 minut.

03.

Poté nalijte do polévky smetanu – nejdřív si trochu polévky odeberte do misky, do ní zamíchejte smetanu a pak tuto směs teprve vlijte do hrnce, tak se smetana v kyselé polévce nesrazí.  

04.

Polévku znovu přiveďte k varu a vařte ještě asi 10 minut. Servírujte ji s čerstvým chlebem. 

Tip: Pokud máte rádi v zelňačce brambory, uvařte je v hrnci zvlášť, v kyselé polévce by nezměkly. 

Foto: Svatava Vašková

Slovenská zelňačka vás krásně zahřeje i zasytíFoto: Svatava Vašková

Reklama

Související témata:

Načítám