Hlavní obsah

Zemřela Sandy z Pomády: Olivia Newton-John nazpívala hymnu aerobiku a 30 let bojovala s rakovinou

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

V pondělí ve věku 73 let zemřela herečka Olivia Newton-John, která se do paměti většiny diváků zapsala jako nevinná dívka Sandy v legendárním muzikálu Pomáda. Její song se přitom stal nepsanou hymnou aerobiku a za svůj život obdržela čtyři ceny Grammy.

Článek

Nejznámější rolí herečky byla Sandy v muzikálu Pomáda. Přitom nebylo zprvu vůbec jasné, že s Johnem Travoltou ústřední dvojici vytvoří. Olivia Newton-John měla k roli několik připomínek, štáb jí však vyšel vstříc, tak moc o ni stál. Herečka si například vymínila dopředu kamerové zkoušky se svým hereckým parťákem, aby se přesvědčila, že jim to dohromady bude opravdu fungovat.

Udělala dobře, že se roli rozhodla přijmout, stala se pak klíčovou pro její kariéru. Píseň Hopelessly Devoted to You jí byla napsaná přímo na tělo a byla dokonce nominována na Oscara za nejlepší filmovou píseň. Sošku sice nezískala, zato se jí dostalo jiných ocenění.

Olivia Newton-John si nebyla rolí Sandy zprvu jistá, nakonec se ale rozhodla ji přijmout a udělala dobře

Ikonická byla ale nejen jako Sandy v Pomádě, do dějin pop music se zapsal i song Physical ze začátku osmdesátých let, který se zároveň stal i jakousi neoficiální hymnou aerobiku. A to díky oblečku, ve kterém Olivia Newton-John vystupovala. Hudbě se věnovala i nadále, za svůj život získala čtyři ceny Grammy.

Bojovnice s osudem

Ačkoli pro mnohé byla populární zpěvačkou, jiní ji vnímali zejména jako urputnou bojovnici s rakovinou. Poprvé jí nemoc byla diagnostikována v roce 1992. Od té doby se s ní potýkala, zároveň ale o své nemoci vždy mluvila a velice podporovala pacientské organizace. V několika rozhovorech řekla, že tento boj bere jako součást svého poslání.

Velice se také zasazovala o zlegalizování marihuany pro léčebné účely v Austrálii. Sama ji používala při léčbě, protože pomáhala tlumit bolest, jak se několikrát v rozhovorech vyjádřila.

Olivia Newton-John měla s hercem Mattem Lattanzim dceru Chloe, která se narodila v roce 1986. Manželství jim ale nevydrželo, v roce 1995 se rozvedli a v roce 2008 se provdala za Johna Easterlinga.

Reklama

Načítám