Hlavní obsah

John Travolta: Kdy a proč byl herec na dně a kdy na vrcholu?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako na horské dráze. Neplatí to jen pro soukromý život Johna Travolty, ale i pro jeho hereckou kariéru. A také pro jeho vlasové kreace. Dnes herec slaví 65. narozeniny. Podívejte se, kdy byl nahoře a kdy dole.

Článek

Herec, tanečník, zpěvák. Osmadvacátým rokem manžel herečky Kelly Preston (56), s níž má dvě děti – Ellu Bleu (18) a Benjamina (8). Skoro to vypadá, že na co John Travolta sáhne, to se mu daří. Jenže zdání klame – podobně jako příčesky, které herec donedávna nosil. A není jediný. S vlasy měli problémy i jiní slavní muži.

I představitel bezstarostného Dannyho Zucka z „Pomády“ (1978) má své démony a musel se v životě poprat se skutečnou tragédií. Ale vezměme to popořádku.

70. léta

Bylo mu teprve 23 let, když poprvé okusil, jaké to je být slavný. Dopomohla mu k tomu role Tonyho v hudebním filmu „Horečka sobotní noci“ (1977). I když nějaké zkušenosti v té době už měl (objevil se například o rok dříve v menší roli v hororu „Carrie“), opravdového úspěchu dosáhl, až když ztvárnil obyčejného mladíka proměňujícího se každou sobotu ve lva tanečního parketu. Za roli Tonyho byl dokonce nominován na Oscara za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli a na Zlatý glóbus za nejlepšího herce v muzikálu nebo komedii. Navždy se tak zapsal do filmové historie.

Foto: Profimedia.cz

Film „Horečka sobotní noci“ byl prvním úspěšným snímkem Johna Travolty. Na snímku s Karen Lynn Gorney (74)Foto: Profimedia.cz

Snad aby dokázal, že je skutečně talentovaný a u „Horečky“ nešlo pouze o náhodu, o rok později se blýskl v muzikálové komedii „Pomáda“. Ztvárnil Dannyho Zucka, trochu namachrovaného frajírka, který je v skrytu duše vlastně velice počestný a slušný chlapec. Zkrátka ideál! V roce 1980 pak herec natočil ještě velice úspěšný snímek „Městský kovboj“... A pak se rozjetý vlak zastavil. V půlce sedmdesátých let se herec přidal k scientologické církvi, která v jeho životě hraje velkou roli.

Foto: Profimedia.cz

S Olivií Newton John (70) vytvořili nezapomenutelnou dvojici Foto: Profimedia.cz

80. léta

Pokud jde o práci, osmdesátá léta nebyla pro Johna Travoltu nijak extra úspěšná. O role sice nouzi neměl, jenže kritici na něm nenechali nit suchou. Jedním ne moc dobře přijatým filmem bylo romantické drama „Dokonalí“ z roku 1985, kde hrál s Jamie Lee Curtis, která nedávno oslavila šedesátiny. Mělo jít o taneční romanci, která chtěla navázat na úspěchy „Pomády“ nebo „Horečky sobotní noci“, ale nic z toho se nekonalo. Osmdesátá léta, alespoň jejich konec, jsou pro herce přesto důležitá – v roce 1987 se při natáčení filmu „Experti“ seznámil se svou budoucí ženou Kelly Preston. Tehdy byl však jejím mužem Kevin Gage (59), tak se John Travolta raději držel dál.

Foto: Profimedia.cz

Při natáčení filmu „Experti“ se John Travolta seznámil s budoucí manželkou Kelly Preston. Také by vás zajímalo, zda tento účes měl jako první John Travolta, nebo Jaromír Jágr? Foto: Profimedia.cz

90. léta

Jenže Kellyino manželství nevydrželo – ve stejném roce, kdy se potkala s Johnem Travoltou, se s manželem rozvedli. Ne však kvůli hvězdě „Pomády“, ale protože jim to neklapalo. Posléze krátce chodila s Georgem Clooneym (57) a Charliem Sheenem (53), který patří mezi největší sukničkáře Hollywoodu. Nakonec to ale pro Travoltu dobře dopadlo – dali se s Kelly dohromady a v roce 1991 se vzali. O rok později se jim narodil syn Jett (†16). A po zdaru v osobním životě konečně přichází zase i pracovní úspěch – film „Pulp Fiction: Historky z podsvětí“ (1994). Herec se opět vystřelil mezi největší hollywoodské hvězdy a za roli Vincenta Vegy získal nominaci na Oscara i na Zlatý glóbus.

Foto: Profimedia.cz

V roce 1994 Travoltova hvězda stoupá strmě vzhůru s filmem „Pulp Fiction: Historky z podsvětí“. Na snímku se Samuelem L. Jacksonem (70)Foto: Profimedia.cz

Nultá léta

Jenže jak jsme už řekli, život je někdy jako na horské dráze. Na přelomu tisíciletí se Johnu Travoltovi po pracovní stránce zase moc nedařilo. Film „Bojiště Země: Sága roku 3000“ (2000) byl propadák, ačkoliv herec věřil v úspěch. Relativně dobré ohlasy mělo až drama „Píseň lásky samotářky“ v roce 2004, kde hrál s populární kráskou Scarlett Johansson (34). Že by se ale na počátku milénia měl herec špatně, to se říct nedá – v roce 2000 se narodila dcera Ella Bleu. Jenže jak pěkně toto období pro rodinu začalo, tak špatně skončilo. Počátkem roku 2009 zemřel šestnáctiletý syn Jett, příčinou smrti měl být epileptický záchvat. John Travolta později řekl, že jemu i jeho ženě velice pomohla právě scientologická církev a víra.

Foto: Profimedia.cz

Před deseti lety se musela rodina smířit s tragédií, kdy jim zemřel syn, podle všeho během epileptického záchvatu. Bylo mu šestnáct letFoto: Profimedia.cz

Současnost

Po tragické události se sice herec na chvíli stáhl do soukromí, ale na jeho filmografii to není moc znát. Že by však šlo o nějaké kasovní trháky, to se říct nedá. Mezi nejlepší filmy patří komedie „Divoši“ (2012) a posléze seriál „American Crime Story“ (2016), kde John Travolta hraje v sérii věnované procesu s O. J. Simpsonem (71). V roce 2010 se manželům narodil syn Benjamin, ale o dlouhodobou idylku nejde. Na herce totiž dopadlo hned několik trestních oznámení pro sexuální obtěžování. Nikoliv od žen, ale od mužů. Měl obtěžovat několik masérů, kterým posléze nabízel peníze za mlčení. O orientaci svého slavného šéfa promluvil také pilot Travoltova soukromého letadla Doug Gotterba: nechal se slyšet, že s hercem udržoval šest let intimní poměr. John Travolta však všechno striktně odmítá s tím, že žalující touží jen po pár minutách slávy. Takže Kelly Preston si gaye za muže pravděpodobně nevzala – na rozdíl od slavných žen, které měly za manžela homosexuála.

Foto: Profimedia.cz

Po nejrůznějších pokusech o obnovu pokrývky hlavy se John Travolta rozhodl vlasů nadobro vzdát. Jako důkaz zveřejnil počátkem roku na svém Instagramu fotografii, kde je se svou dcerou – a bez vlasůFoto: Profimedia.cz

John Travolta nezahálí. Letos by měly světlo světa spatřit hned tři filmy, v nichž hraje. Snad dopadnou lépe než loňský snímek „Gotti“, který byl na fandovském serveru Rotten Tomatoes vyhlášen jako nejhůře hodnocený filmový počin roku. Pokud jde o změny, musí se nechat, že bez vlasů to není vůbec špatné – podobně jako u těchto mužů.

Jakou roli Johna Travolty máte nejraději? 

Reklama

Načítám