Hlavní obsah

Ženské vyvrcholení: Liší se kvalitou i projevem!

Foto: Thinkstock

Orgasmus prožívá každá žena jinakFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ohromný zážitek s charakteristickými tělesnými a genitálními projevy. To je ženské vyvrcholení! Mimochodem, má mnoho podob a prý ho příroda ženám „ušila na míru“. Liší se délkou, intenzitou i kvalitou!

Článek

„Je to jako vlna. Náhlý příval příjemných pocitů, který doznívá pozvolna,“ popisuje své vyvrcholení čtenářka Jana. „Já to vnímám jako sérii skoro až elektrizujících stahů v klíně, a pak po celém těle, které vyvolají teplo a energii,“ svěřuje se Petra. „Vypozorovala jsem, že moje orgasmy jsou jako plíživá kočka,“ směje se zase Linda s tím, že její vyvrcholení má podobu pomalu se stupňující záplavy, která postupně „zatopí“ všechny smysly. Co žena, to zvláštní, unikátní pocit… Jak to?

Definice orgasmu? Různorodá!

Člověk by mínil, že orgasmus, tedy kulminační bod sexuální reakce, je pořád jenom jeden. Podobná intenzita, průběh i síla – u všech. Ale není tomu tak. Sexuoložka Jaroslava Pondělíčková-Mašlová, která je spoluautorkou knihy O sexu a partnerských vztazích, tuto domněnku vyvrací.

„Ženské orgasmy, jak jsou prožívajícími popisovány, nejsou totožné. Liší se pocitovou kvalitou, délkou trvání i projevy chování,“ říká sexuoložka a dodává, že do určité míry závisí na emočním typu žen. Věděli jste třeba, že dámy s hysterickými rysy prožívají orgasmus více zaníceně? (To je asi důvod, proč muže baví krotit rozčílené šelmy.)

Foto: Thinkstock

Muže nejvíc zajímá vzrušení jeho partnerkyFoto: Thinkstock

Variabilita. Právě to krásné…

I sexuolog Zlatko Pastor hovoří o každém orgasmu jako o originálu. „Asi neexistují dvě ženy, které by prožily tento stav úplně stejně,“ vysvětluje s tím, že podstata je shodná, projevy různé. (Prý stejné šaty vypadají také na každém jinak.) Dobře, módě rozumíme, ale existuje aspoň nějaký obecný popis orgasmu, který by „pasoval“ na většinu žen?

S vědomím, že pocitový doprovod u orgasmu je různorodý, sexuoložka Pondělíčková-Mašlová uvádí jeho nejčastější verzi. „Nejprve se dostaví okamžik, jako kdyby se vše zastavilo. Ihned však následuje pocit tepla v oblasti poštěváčku a podbřišku. Ten se rozšiřuje po těle a najednou přijde slastný ukončující pocit.“ Ááách!

Ženy? Jednoznačně ve výhodě

Tak nějak to je, tohle asi sedí na většinu, ale jak říká Zlatko Pastor: „Zážitky se kombinují, prolínají a mění.“ Dokládá to i otázka nejuspokojivějšího orgasmu. U mužů je to ten první, ale mají to ženy taky tak? Nikoli. U některých dam to bývá druhé, ojediněle i třetí vyvrcholení, takže zase platí, že nic se nedá paušalizovat. Ani ta délka rozkoše…

Foto: Thinkstock

Nejlepší ženské vyvrcholení? Třeba to čtvrté v řadě!Foto: Thinkstock

Vteřiny neovlivní nikdo

Tělesné reakce se dají popsat jako tři až patnáct (všimněte si toho rozpětí) svalových stahů dolní třetiny pochvy a konečníku v intervalech 0,8 sekundy, trvajících od třech do patnácti sekund.

Při tom kratším orgasmu žena má okolo jedenácti kontrakcí, kdežto u delšího vyvrcholení se jedná až o 30 nepravidelných stahů. Tak ať ještě někdo tvrdí, že jeden a ten samý orgasmus prožívají miliony žen po celém světě! Nesmysl! Dokonce i chvíle po něm se liší!

Jak se pozná kvalita?

„Po některých orgasmech se můžete cítit fantasticky, po jiných nedomrle a zklamaně. Některé orgasmy jsou tvořeny striktně fyzickými vjemy, jiné jsou prožité fyzicky i emocionálně. Některé se dotknou těla, jiné vám zasáhnou duši,“ zastává názor Paul Joannides, odborník na americkou výchovu mládeže, který takto krásně uvedl kapitolu o rozmanitosti orgasmu ve svojí úžasné knize Sex je umět, chtít a vědět. I on ví, že není orgasmus jako orgasmus…

A jak kvalitní a dlouhý „ho“ máte vy?

Reklama

Načítám