Hlavní obsah

Ženy už dávno neluští křížovky, milují poker!

Foto: thinkstock

Jak to máte s vaším počítačem vy? Pracujete na něm, nebo hrajete?Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už dávno neplatí, že hazard je jen doménou mužů. Stále více žen relaxuje u hazardních her na internetu či vyrážejí do kasin. Přibývá však i těch, které touhu po adrenalinu nezvládnou. Znáte nějakou hráčku? My ano!

Článek

K rozšíření hazardu mezi ženy přispěl v posledních letech hlavně internet – můžete si anonymně zahrát, beze svědků. To ženám vyhovuje. Muži naopak hazardní hry berou jako společenskou událost, jsou rádi, když mají publikum. Ale i to se v poslední době mění. „Je už dost žen, které hrají zcela otevřeně v kasinech i hernách. Nikdo se nad tím nepozastavuje a ženy nemají vnitřní blok, že by se to pro ně neslušelo,“ říká Gita Pekárková, vedoucí lékařka oddělení pro léčbu závislostí bohnické psychiatrické léčebny.

Pro ženy je hraní relaxace

Ženy oproti mužům začínají s hazardem mnohem později. Při hraní většinou tolik neriskují, nevsázejí přehnané částky (tyhle věci u mužů žene do extrémů hormon testosteron). Něžnější pohlaví inklinuje hlavně k hrám, které jsou založeny na štěstí, není třeba k nim studovat složitá pravidla a příliš nad nimi přemýšlet. Tato fakta ale z průzkumů nefungují stoprocentně. Fenoménem posledních let je totiž poker. Jen štěstí vám při něm nestačí, musíte mít i talent a umět zvolit správnou strategii, přesto oficiálně hazardem je. A u pokerových stolů potkáte i ženy.

Mezi nejúspěšnější české hráčky patří Veronika Kokočeva a Tereza Broučková. Obě prý držely v ruce karty odmala a s pokerem začínaly na internetu. „Pak jsem s kolegou zašla na živý turnaj,“ vypráví čtyřiatřicetiletá Veronika. „A tam mě to čaplo a už nepustilo. Jsem soutěživý typ, mám ráda výzvy.“ Hraní pokeru se snaží kombinovat se svojí prací, ale přiznává, že není lehké hrát do čtyř ráno a v devět už sedět v kanceláři.

Foto: thinkstock

Ženy si oblíbily hry, zvláště pak poker, na internetuFoto: thinkstock

Chtěla jsem cestovat. Díky pokeru můžu

Má to nějaké výhody být žena, když hrajete poker? Někdy ano, díky lepší intuici a muži občas hráčky podceňují. Kladem je překvapivě i vizáž. „Jakmile je dotyčná pohledná, pánové ledacos prozradí i o svých kartách. Dokonce jsem zažila u stolu slečnu, která byla opravdu sympatická, a kvůli tomu ji muži nechtěli vyřadit,“ prozrazuje třiadvacetiletá černovláska Tereza, která pochází z Chebu. Oproti své starší kolegyni hraje poker velmi často. Studuje vysokou školu a výhry z turnajů jsou pro ni takřka jediný zdroj příjmů. „I můj přítel hraje poker a je velmi dobrý hráč. Teď jsme byli v Las Vegas. Vždycky jsem chtěla hodně cestovat a poker mi to umožňuje.“

Tereze ale značně vadí, že je poker považován za hazard. „Na rozdíl od rulety nebo automatů v něm ale můžete ovlivnit výsledek, můžete i blafovat, takže i když nemáte správné karty, můžete vyhrát,“ říká.

Foto: thinkstock

Samota může být příčinou, proč ženy začnou hrát...Foto: thinkstock

Hazard jako náplast na samotu

Mám známou, která si občas zajde zamačkat tlačítko na herním automatu – má nastavený denní limit 200 korun. Tuhle svoji zálibu má léta pod kontrolou, a pokud chce svoje peníze „věnovat“ hazardnímu průmyslu, nemůže jí nikdo hraní vyčítat. Ne každý si ale dovede udržet odstup. Jakmile hazardním hrám podřizujete svůj život, zapomínáte na rodinu, práci, přijdete o dost peněz a pořád máte nutkání hrát, jste závislí. Podle lékařky Gity Pekárkové aktuálně přibývá žen, které se ze závislosti na hazardních hrách léčí, a to jak přímo na psychiatrii, tak ambulantně.

Mezi nejčastější důvody, proč ženy propadnou hazardu, patří hraní pro zábavu, touha po změně a pocit samoty. Na gamblerství žen se veřejnost dívá s větším despektem než na mužské. „Ženy mívají větší problém jít se léčit, přiznat sobě a druhým, že jsou závislé na hře a prohrály mnohdy velkou částku peněz. Pokud ale do léčby nastoupí, většinou spolupracují dobře,“ tvrdí lékařka. Naposledy do léčebny přijímala šedesátiletou paní. „Docházela do herny proto, že se cítila doma osamělá, nevyužitá, nerozuměla si s manželem a v herně měla dojem, že někam patří.“

A jak to máte vy? Lákají vás hazardní hry, nebo se bojíte, že byste jejich kouzlu propadly?

Reklama

Načítám