Hlavní obsah

Ženy vs. muži: Jak je to s délkou života a nemocemi?

Foto: Profimedia

Muž a žena, dvě zcela odlišné bytosti. A přece jedna bez druhé často nedokáže vydržet...Foto: Profimedia

Reklama

Proč vy nerozumíte mužům a oni zase vám? Jedná se o dvě těsta. Důkaz? Nejen v komunikaci, ale i co se týče nemocí, dožívaného věku i psychické odolnosti, to má každý jinak. Šokuje vás pravda?

Článek

Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše. Ale britský sociální psycholog Gary W. Wood tvrdí, že mezi muži a ženami existují závaznější rozdíly, než jsou ty mediálně známé. (Nerozumí mi, neposlouchá mě, neuklízí po sobě…) Napadlo vás někdy, jak je to s nemocemi nebo péčí o sebe?

Tajemství dlouhověkosti

„Biologicky mají ženy oproti mužům určitou výhodu. V důsledku přítomnosti slabšího mužského chromozomu Y jsou muži ohroženější celou škálou dědičných chorob,“ popisuje odborník v jedné ze svých knih s názvem Sex, lži a stereotypy s tím, že pánové se (nejen) kvůli tomu v průměru dožívají nižšího věku než ženy. Pravdu?

„Odhady se liší, ale celkový průměr vykazuje rozdíl tří až čtyř let. V civilizovaném světě je to kolem sedmi až osmi let a ve východní Evropě dokonce 11 let ve prospěch žen,“ šokuje Gary W. Wood. Zaskočila vás informace, že „tady“ už jen z principu – možná – budete déle než váš partner? Ještě nepředbíhejte… Při srovnání dalších výsledků jiných výzkumů to tak horké nebude.

Foto: Profimedia

Ženy více dbají o své zdravíFoto: Profimedia

Koho zlomí rozchod?

„Celkově výzkumy naznačují, že rozdíly ve zdravotním stavu žen a mužů souvisejí více se sociálními rozdíly a životním stylem než se základní biologickou náchylností k chorobám. Za těchto okolností je výskyt například srdečních chorob u mužů a žen velmi podobný,“ zmírňuje šok z této informace odborník. Ví ale o výjimce? Totiž, když dojde na rozvod, je to celé úplně jinak! Aspoň tak to tvrdí výzkum zdravotní péče Duke Medicine.

„Rozvod je hlavní stresor a lidé, kteří se rozvádějí, trpí zdravotními následky,“ nechal se slyšet vedoucí autor Matthew Dupre pro časopis Circulation: Cardiovascular Quality and Results s tím, že ženy jsou v souvislosti s rizikem srdečního záchvatu dost v nevýhodě. Jinak se ale zdravotní neduhy mezi obě pohlaví dělí tak nějak spravedlivě.

Všude je něco

Ženy žijí v průměru déle, navzdory tomu se však opravdu zdá, že mají celkově horší zdraví. Podle sociálního psychologa častěji využívají zdravotnické služby, berou více léků a podstupují více chirurgických zákroků.

„Lékařskou pomoc obvykle vyhledávají kvůli psychickým problémům a nárůstu hmotnosti,“ shrnuje odborník. Co se týče oněch psychických problémů, zpravidla je v tom muž. Nebo muži. Je totiž problém, když jim žena chce vládnout… A to nejen doma.

Foto: Profimedia

Konflikty nastávají, když chce žena muži vládnoutFoto: Profimedia

Na to zase upozorňuje jedenáct let trvající výzkum uveřejněný v časopise Journal of Health and Social Behavior, který se opírá o výpovědi 1500 žen a 1300 mužů. Jeho závěr je takový, že když ženy vykonávají nějakou z vedoucích funkcí, mají k depresím velmi blízko. Důvod jsou jejich emoce, kterým častěji podléhají. Že by se štěstěna postavila i na stranu majitelů penisů? Na chvíli ano, ale když se to vezme z dlouhodobého hlediska…

Nefalšovaná sebeláska

Gary W. Wood na základě sociálních trendů naznačuje, že díky častějším návštěvám lékaře se ženám daří předcházet zhoršení svých problémů, což by vypovídalo o tom, že se obyvatelky Venuše o sebe starají víc. Opravdu?

Jakmile dojde řeč na posilovnu a cvičení, muži v tomto směru mají větší vůli. Fyzické námaze se věnují více, ale zase flákají stravování. Potrpí si na vyšší poměr nasycených a polynenasycených tuků a nižší obsah vitaminu C. A souhrn toho všeho?

„Když jsme zkoumali biologickou a psychologickou podobnost žen a mužů, zjistili jsme, že silnějším pohlavím jsou ženy,“ otevřeně přiznává odborník.

Tak co, doopravdy si myslíte, že jsou na tom ženy lépe?

Reklama

Načítám