Hlavní obsah

Zhubnete, když vynecháte sladké a tučné? Ne!

Foto: thinkstock

Omezit sladké nemusí nutně znamenat, že i zhubneteFoto: thinkstock

Reklama

Když vynecháte sladká a tučná jídla, je jasné, že zhubnete. Nebo ne? Podle odborníků to není takhle jednoduché. V potravinách jsou totiž i skryté tuky a cukry a ty vám mohou způsobit opak. Tak čtěte!

Článek

Když si usmyslíte, že zhubnete, první, co vás napadne – vypustím všechna jídla typu smažák, řízek, kachna, knedlíky a další tučné „dobroty".

„Ano, to je takový typický laický pohled na výživu,“ komentuje nutriční expertka Lada Nosková z Diet Plan. „Málokdo si ale uvědomí, že nejde ve stravě jen o tohle největší zlo. Ale také o to, že je spousta tuků skrytých a to ve zdánlivě zdravých potravinách,“ doplňuje odbornice a uvádí příklady: „Například v přírodních měkkých sýrech, či v rádoby zdravých müsli tyčinkách nebo rybách, ale připravovaných na oleji...," uvádí některé odbornice.

A stejně tak mluví i o cukrech: „Omezíte-li sladkosti, dorty, zmrzlinu..., neznamená to úspěch: cukry jsou i jinde – i ve slaném pečivu: rohlíky, pizza, rizoto, talíř těstovin... a je jich moc," říká Lada Nosková. Původně logický plán tak dostává trhliny: „Jestliže se totiž z níže uvedeného seznamu potkají v jednom dni čtyři a více položek, tak jste přes limit denního příjmu cukrů i tuků. Ten je například u 70kilové ženy 40 g tuku a 159 g sacharidů, a tím pádem se hubnutí nekoná!" dodává Lada Nosková.

To přece není možné!

Že vám ale stejně nejde do hlavy, jak je to možné? Vždyť snížením kalorického příjmu u sladkého a tučného byste přece jasně měli mít v hubnutí zelenou! „Důvod je jednoduchý – jídelníček není pouze o vyváženosti sladkého nebo tučného, ale také o poměru jednotlivých živin, dostatku pohybu, příjmu tekutin, dostatečné regeneraci, omezení stresu, příjmu alkoholu...," doplňuje kolegyni Iva Veselá, expertka na výživu pro Holmes Place.

Foto: thinkstock

Pořád se omezujete a stejně nehubnete? Řešte to!Foto: thinkstock

Zkrátka vaše denní menu musí i odpovídat vašemu životnímu tempu. A jelikož současným problémem lidí s nadváhou není přejídání a nenasytnost, ale právě opak – tedy nedostatečně vyvážené či malé porce – vynechání tučného a sladkého vám nepomůže. Podle výživových poradců totiž už tak nízkokalorické stravování se ještě sníží a výsledkem může být opak.

Co tedy s tím?

„Jídelníček je nutné změnit od základu a dodržovat základní pravidla, jako jíst často, ve správných porcích, dopoledne s převahou sacharidů, odpoledne s převahou bílkovin, dostatkem ovoce, zeleniny a vlákniny," vyjmenovává Iva Veselá. „Pokud se již takto stravujete a stále nevidíte výsledky, doporučuji si nechat poradit," uvádí odbornice. Nejde totiž o to vypustit zkrátka všechny tuky či sacharidy, ale umět je sledovat, vyznat se v nich a eliminovat ty zbytečné...

Ušetřete si čas a zbytečně nechybujte. Jen správnou cestou se dočkáte toho, co chcete. My vás v tom nenecháme...

Reklama

Načítám