Hlavní obsah

Svůdná móda od českých návrhářek

Foto: archiv Š. Šiškové

Modely z kolekce Šárky Šiškové Města ve mněFoto: archiv Š. Šiškové

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trendy kabátky, sexy kalhoty, luxusní šaty... To jsou modely od českých návrhářek, ve kterých zazáříte na každém večírku! Světové návrháře pro tentokrát nechte stranou a inspirujte se nejtalentovanějšími dámami našeho módního průmyslu. Co vám podle nich v sezoně podzim-zima 2010 nesmí chybět?

Článek

Některá jména budete určitě znát, další nejspíš uslyšíte poprvé. Doby, kdy česká módní scéna neměla co nabídnout, jsou dávno pryč. Tyto návrhářky jsou toho důkazem. Jakému stylu dávají přednost a jak vidí letošní trendy?

Foto: archiv K. Nademlýnské

Móda podle Kláry NademlýnskéFoto: archiv K. Nademlýnské

Klára Nademlýnská: „Za oblečení se neschovávejte"

Kláru Nademlýnskou asi není třeba představovat. Její modely miluje spousta žen již dvanáct let. Nadčasovou módu Kláry navíc budete moci nosit léta. A jak se na neustále se měnící trendy dívá sama návrhářka? „Všem ženám doporučuji, aby se trendy nechaly inspirovat, ale pak se oblékaly dle svého pocitu a osobnosti. Oblečení by mělo vypovídat o nás samotných, neměly bychom se za něco schovávat." Kolekci pro podzim-zimu 2010 navrhla v čistém stylu, objevuje se v ní celá škála odstínů šedé v kombinaci s černou, karamelovou béžovou nebo bordó. A co by vám podle Kláry letos nemělo chybět? „Určitě vlněná pelerína, strečové ,slim' kalhoty, šatové triko, které můžete využít jako top i jako šaty, malé černé (více o nich se dozvíte v článku Móda velí: Kupte si „malé černé") a kozačky nad kolena.“

Foto: archiv K. Otevřelové

Karolína Otevřelová ráda kombinujeFoto: archiv K. Otevřelové

Karolína Otevřelová: „Ráda kombinuji nekombinovatelné"

Nic vám tohle jméno neříká? Brzy třeba bude. Určitě jde o nadějnou návrhářku, stačí se podívat na kousky, do kterých oblékla fashion bloggerku Sandru Leopardovou (o bloggerkách si přečtěte ve článku Móda českých bloggerek. Znáte ji?). Kolekci pojmenovala „Survetement“, což v češtině znamená tepláky. „Ráda kombinuji zdánlivě nekombinovatelné materiály, jako v tomto případě teplákovinu s hedvábím. Střihy jsou klasické a jsou doplněné o aranžované prvky,“ říká návrhářka. A které trendy letos nadchly ji? „Určitě aviatorské bundy s kožíškem, a moc se mi líbí vroubkované ponožky a podkolenky do lodiček nebo nízkých bot spolu se sukní nebo ohrnutými kalhotami. A taky miluju huňaté svetry."

Foto: archiv Š. Šiškové

Inspirace v zeleném Šárky ŠiškovéFoto: archiv Š. Šiškové

Šárka Šišková: „Trendy neřeším!"

O akademické malířce Šárce Šiškové jsme slyšeli nedávno a to v souvislosti se zprávou, že si čtyři její modely z kolekce „Města ve mně“ vybralo prestižní newyorské muzeum módy Fashion Institute of Technology do své sbírky. A jak vidí trendy podzim-zima ona? „Trendy vůbec neřeším," přiznává návrhářka. „V mé tvorbě hraje roli jen touha vytvořit nositelné a originální oblečení. Doba skutečných módních diktátů je pryč, v padesátých a šedesátých letech byl ten, kdo se trendů nedržel, opravdu out. Dnes je svět plný svobodné volby - kde chcete žít, co chcete jíst, čím chcete oblékat své tělo. Omezení je pouze ve vaší hlavě. Mějte proto mysl otevřenou, jako se o to snažím já. Moje nejnovější kolekce má v sobě barevnost cyklámenových květů, černé noci a stříbrných hvězd," dodává Šárka Šišková.

Foto: archiv T. Kovaříkové

Kolekce podzim-zima 2010 Tatiany KovaříkovéFoto: archiv T. Kovaříkové

Foto: archiv T. Kovaříkové

Modelkou T. Kovaříkové je Barbara NesvadbováFoto: archiv T. Kovaříkové

Tatiana Kovaříková: „Kabát s dvouřadým zapínáním vám nesmí chybět!"

Tatiana je známá především díky lásce k černé a jednoduchým střihům. Ani letošní kolekce nebyla výjimkou. „Minimalismus je průvodním znakem mé tvorby již od začátku, líbí se mi střihové tvarové kontrasty, které v jednoduchých barvách lépe vynikají. S černou se mi navíc dobře pracuje,“ vysvětluje známá návrhářka. „I nová kolekce se proto nese v tomto duchu, najdete v ní kabáty, tuniky a topy podtrhující ženskost i kostýmy v pánském stylu. Večerní šaty jsou ručně vyšívané kameny Swarovski,“ dodává Tatiana. A jaký kousek bude podle ní letos nejvíc trendy? „Letos bych doporučila kabát s dvouřadým zapínáním. In je v maxi délce, ale i po kolena."

Foto: Václav Tmej

Ivana Follová a její společenské modelyFoto: Václav Tmej

Foto: Václav Tmej

Černé společenské šaty Ivany FollovéFoto: Václav Tmej

Ivana Follová: „Kožešiny jsou zpátky"

Ivana Follová si otevřela ateliér if… před neuvěřitelnými třiceti lety. Ráda pracuje s vlastnoručně barveným a vzorovaným hedvábím. V jejích kolekcích najdete jak večerní toalety a elegantní kostýmky, ale i šperky a kabelky. Na čem postavila nejaktuálnější tvorbu? „Na asymetricky skládaných sukních, bohatě rozevlátých splývajících šatech a spoustě tónů šedé, šedobéžové, modré a černo-červené,“ vyjmenovává návrhářka a dodává, které trendy byste letos měla následovat i vy: „Nabízí se spousta inspirací a námětů, v kurzu jsou padesátá léta, do hry se vrací kožešiny v tak trochu punkové podobě a stejně módní jsou i nadměrně velké svetry a hrubé úplety. Hodně se nosí také prvky pánské módy."

Foto: archiv I. Řádkové

Iveta Řádková kombinuje sportovní s elegantnímFoto: archiv I. Řádkové

Iveta Řádková: „Móda je hra"

Pro Ivetu Řádkovou jsou charakteristické čisté linie a kombinace zdánlivě nekombinovatelného. K tomu sama návrhářka říká: „Nebojte se experimentovat a míchat různé materiály, jako jsou samet, vlna, lesklý satén a krajka, nebo kombinovat sportovní prvky s elegantními kousky." A jak vidí trendy podzim-zima 2010/11 ona? „Letošní sezona je podle mě přímá jak v materiálech, tak i ve střihu. Nesmí chybět ani vzorované a barevné punčochy, přikrývky hlavy, šály, plédy a návleky." A dodává: „Móda je krásná hra, pokud se jí nebojíte."

Sledujete módu českých návrhářek? O které z nich byste chtěla slyšet i vidět víc? Těšíme se na vaše reakce!

Reklama

Související témata:

Načítám