Hlavní obsah

Zimní nemoci útočí: Jak je od sebe rozeznat?

Foto: thinkstock

Nechce se vám z postele, protože vás bolí v krku a nemáte sílu? Možná je to chřipka, ale možná ne!Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není vám zrovna dvakrát dobře, z nosu vám kape a kašlete jako o život? Chcete vědět, zda máte chřipku, nebo jste jen nachlazení? Jak to poznat, jsme zjišťovali u odborníků. Čtěte!

Článek

Že se na vás chřipka valí v nejrůznějších podobách ze všech stran a vy přemýšlíte, jak její útok odvrátit? „Zvýšený přísun vitaminů by proto měl být samozřejmou prevencí proti tomu, aby vás nejen chřipka, ale třeba jiná viróza či angína nedostaly hned do postele,“ říká praktický lékař MUDr. Jan Hlusička.

Kolegyně MUDr. Eva Saudková souhlasí: „Pakliže se právě teď věnujete shazování kil a dietě, platí pro vás dostatek vitaminů dvojnásob," upozorňuje. Jak ale poznáte chřipku od jiných druhů onemocnění?

Chřipka: úplná ztráta síly

Poznáte ji: Podle horečky 38 až 39 stupňů Celsia, která vás postihne hned na začátku. S tím je spojena také zimnice, bolest kloubů a svalů a celková únava těla. V dalších dnech pak bolest v krku a suchý kašel. Při chřipce většinou nemáte rýmu či mokrý kašel. Každopádně jste slabí jako moucha, což je nejtypičtější příznak chřipky.

Pomůže vám:Chřipku je rozhodně nutné vyležet. Nefungují na ni žádná antibiotika, výjimečně se používají antivirotika. Jelikož je vysoce nakažlivá, léčí se především klidem na lůžku a léky snižujícími příznaky (na tlumení horečky, proti suchému kašli, homeopatika a dalšími). Pomáhají také čaje a celkově dostatek tekutin. Vyžaduje si týden až 10 dní léčby.

Foto: thinkstock

Během roku byste neměli být nemocní více než dvakrát. Jinak máte podle odborníků oslabenou imunituFoto: thinkstock

Viróza dýchacích cest

Poznáte ji:Má nejmírnější projevy ze všech těchto typů onemocnění, přesto je otravná: začíná vám kapat z nosu a lehce bolet v krku. Nemáte horečku. Buď vůbec, či jen mírně zvýšenou teplotu. Virové onemocnění horních cest dýchacích může být způsobené oslabením imunity, určitě vás při něm tedy čeká i kašel. Na rozdíl od chřipky ale nebudete vnímat vysokou únavu či bolest svalů a kloubů.

Pomůže vám:Nejlépe hned první den zůstat v klidu doma, dostatek vitaminů, léků na tišení příznaků (sirupy, čaje, na bolest v krku, proti rýmě). Pomohou i zázvorové nebo bezové čaje, solné výplachy nosu, vincentka do krku, ale také zelná či cibulová polévka, salát ze zelí a česneku… Za tři dny by vám viróza měla dát sbohem.

Foto: thinkstock

Virózy i bakterální infekce bývají mimořádně nakažlivé, berte pokud možno ohledy na své okolíFoto: thinkstock

Angína vám nedovolí bezbolestně polknout

Poznáte ji:Podle urputné bolesti v krku, nateklých zarudlých mandlí a velmi nepříjemnému pocitu cokoli polknout. Při pohledu do krku pak zjistíte, že jsou mandle potaženy bílým povlakem. Stejně jako při chřipce vás čeká horečka a malátnost. Nemáte ale rýmu ani kašel.

Pomůže vám: Na toto bakteriální onemocnění fungují antibiotika, která vám během dvou až tří dnů přinesou úlevu. Pro jejich příští fungování je potřeba dobrat prášky až do konce a podle stanoveného časového rozestupu. Na snížení horečky pomáhá třeba také Preissnitzův obklad.

Přejeme vám, aby váš imunitní systém byl v pohotovosti, a vám se tak bacily vyhýbaly obloukem. Půjde to? A ještě jeden tip pro vás máme! Soutěžíte rádi? Vyhrajte v naší nové soutěži společenskou hru Carcassonne!

Reklama

Načítám