Hlavní obsah

Zimní potpourri: Vyrobte si vonnou směs do bytu!

Foto: Pavla Drlíková

Foto: Pavla Drlíková

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příjemně provoní interiér, povzbudí vaše smysly, napomáhá relaxaci, a navíc je krásnou dekorací. Řeč je o aromatické směsi zvané potpourri. Poradíme vám, jak si vyrobit zimní variantu.

Článek

Vonné směsi potpourri nejčastěji obsahují sušené květy, hobliny dřeva, jako je cedr či cypřiš, koření, šišky a řezy citrusů, které jsou doplněné olejovou esencí, aby vytvořily příjemné ovzduší v pokojích, chodbách i domech. Abyste dosáhli silného aroma, je vhodné na nějaký čas vložit nasušenou směs s pár kapkami éterického oleje do uzavíratelného sáčku či hermeticky uzavřené nádoby. Vůně se dostatečně uvolní a rozline.

Pokud jste si ovšem nenasušili voňavé květy už v létě, nezoufejte. Vytvořte si nyní zimní dekoraci z dostupných ingrediencí, které tvoří především citrusy, jejich kůra, skořice, hvězdičky badyánu, vanilka, hřebíček či muškátový oříšek. Z citrusů nasušte buď pouze kůru, nebo je nakrájejte na plátky a měsíčky, které rozložte na plech vyložený pečicím papírem či na topení.

Kam s ní?

Hotovou směs je vhodné umístit na ozdobnou skleněnou nebo keramickou mísu, dřevěný i proutěný tác nebo ji můžete nasypat do látkových pytlíčků a zavěsit na okno, nejlépe opět poblíž topení. Teplo totiž napomáhá uvolnit vůni z olejíčku. Každopádně jde také o to, aby potpourri lahodila vašemu oku, případně ladila s vaším interiérem.

Výroba krok za krokem

Nejprve nakrájejte na plátky i měsíčky pomeranče, krásně vypadají ty červené, kůru z mandarinek i pomela, popřípadě jablka na plátky a měsíčky. Na jednu misku vám bude stačit koupit 1 pomelo, 2 mandarinky, 2 pomeranče a 1 jablko. Poté vše položte na pečicí papír a usušte pomalu v troubě na nejnižší teplotu (30–50 °C). V průběhu můžete citrusy několikrát otočit. Sušit můžete samozřejmě i v sušičce ovoce nebo na topení.

Foto: Pavla Drlíková

Foto: Pavla Drlíková

Následně přidejte k nasušené směsi voňavé koření, jako je celá skořice, hřebíček, badyán i muškátový oříšek, a vše nasypte do skleněné uzavíratelné nádoby a zakápněte deseti kapkami éterického oleje, například s vůní mandarinky. Nechte několik dní, klidně i týdnů, uležet.

Foto: Pavla Drlíková

Foto: Pavla Drlíková

Vonnou směs esteticky naaranžujte do misek či košíčků a hotová potpourri skvěle oživí váš byt i vzduch. A když budete mít pocit, že vůně už zmizela, proces s uzavřením v nádobě klidně zopakujte.

Reklama

Načítám