Hlavní obsah

Život po Charlesovi: O co všechno princezna Diana při rozvodu přišla a co získala?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželství princezny Diany a prince Charlese bylo odsouzeno k zániku v podstatě od chvíle, kdy se zasnoubili. Nikoho tedy příliš nepřekvapilo, když se v roce 1996 skutečně rozvedli. Skončily tím ale Dianě všechny slasti i strasti plynoucí z manželství s následníkem britského trůnu?

Článek

Celá Británie ji milovala, a když s princem Charlesem (69) oznámili, že se rozvádějí, nezůstalo jedno oko suché. Manželé začali žít odděleně už v roce 1992, po jedenácti letech manželství, nicméně k oficiálnímu rozvodu došlo až v srpnu 1996. Byl rychlý a bezbolestný. Soud manželství pro „nepřekonatelné rozdíly“ zrušil během tří minut.

Diana (†36) dostala jednorázové odškodnění ve výši 17 milionů liber a poté jí měla být vyplácena každoroční renta ve výši 400 000 liber. To vše se stalo pouhý rok předtím, než přišla o život při autonehodě. S čím vším se ale musela vypořádat poté, co oficiálně přestala být manželkou prince Charlese?

Už žádná „Její Výsost“

Spolu s manželstvím zanikl titul, který Dianě propůjčila královna Alžběta II. (92). Ačkoliv sama panovnice chtěla bývalé snaše titul „Její královská Výsost“ před jménem zanechat, princ Charles byl neoblomný a přál si, aby se ho vzdala. Po rozvodu měla být Diana, princezna z Walesu. Proč Charles nechtěl, aby byla Diana i nadále Její královskou Výsostí? Podle něj o to nestála. Ano, muž, s nímž se rozvádíte, ví zpravidla nejlépe, co chcete a nechcete. Princi Williamovi bylo tenkrát čtrnáct a matce slíbil: „Mami, neboj, až se stanu králem, tak ti ten titul zase udělím.“ Osud mu takovou možnost bohužel nedopřál.

Foto: Profimedia.cz

Když po rozvodu přišla o titul „Její královská Výsost“, syn William jí slíbil, že až se stane jednou králem, zase jí ho přidělí Foto: Profimedia.cz

O domov nepřišla

Ačkoliv ji princ Charles toužil zbavit královského titulu, o královské bydlení ji nepřipravil. I po rozvodu mohla Diana využívat apartmánu v Kensingtonském paláci – dnes zde žije princ William (35) s rodinou. Diana i její synové tak byli v bezpečí a pod dohledem královské rodiny. Představa, že princové a možní následníci trůnu jdou s matkou do nějakého pronajatého bytu, je samozřejmě úsměvná a jistě by na to nedošlo – královna by to zřejmě nedovolila.

Musela žádat královnu o svolení

Jednoduché to Diana neměla. Ačkoliv mohla využívat některých privilegií spojených s královskou rodinou, vždy musela požádat o svolení královnu. Týkalo se to například využívání prostor v Paláci sv. Jakuba – v současnosti tu bydlí princezna Anna a je zde kaple, kde přednedávnem proběhl křest Meghan Markle (36). Stejně tak se Diana musela dovolit, když chtěla s chlapci vycestovat mimo království.

Foto: Profimedia.cz

Po rozvodu byli synové William a Harry ve střídavé péčiFoto: Profimedia.cz

Synové rozvodem trpěli

Při rozvodu se nabízí otázka, co bude s dětmi. V případě princů Harryho a Williama to byla střídavá péče, ovšem neoficiální – v rozhodnutí soudu o dětech nic nebylo. Je to možná paradox, ale ani otec, ani matka na ně neměli právo – to měla královna, jíž patřilo vždy poslední slovo ve výchově, vzdělání i bydlení. Princové na střídavou péči nevzpomínají příliš v dobrém, byť se jich týkala jen o prázdninách, kdy nebyli na internátě. V souvislosti s tímto obdobím se jim vybavují dlouhé chvíle strávené na zadním sedadle auta při přejezdech mezi rodiči, při kterých se pošťuchovali.

Její šperkovnice zchudla

Rozvedená princezna si mohla nechat všechny šperky, kterých se jí dostalo během manželství s Charlesem. Tedy – všechny, až na jeden. Tiáru Lover’s Knot, kterou dostala jako svatební dar od královny Alžběty II., musela vrátit. Nyní patří opět královně a ta ji už dvakrát půjčila vévodkyni Kate. Bylo to v letech 2015 a 2016.

Foto: Profimedia.cz

Posledním partnerem byl Dodi Al-Fayed, který spolu s Dianou zemřel při autonehodě Foto: Profimedia.cz

Nový partnerský život

Po rozchodu s Charlesem Diana nezůstala sama. V roce 1995 začala randit s chirurgem Hasnatem Khanem (59). Byli spolu dva roky, setkala se i s jeho rodiči a představila mu syny, ale nakonec se rozešli. Další vážný vztah se jí stal osudným. V roce 1997 se zamilovala do filmového producenta a miliardáře Dodiho Al-Fayeda (†42). Strávili spolu několik měsíců, jejich láska však skončila ve stejnou chvíli jako jejich životy – tedy při tragické autonehodě v Paříži.

Navždy členkou královské rodiny

Přestože byla Diana s Charlesem rozvedena, zůstala členkou britské královské rodiny. Ostatně – vždyť to byla matka dvou dědiců trůnu! Proto i po rozvodu dostávala občas pozvánky na státní akce, veřejná setkání nebo zasedání vlády. I pohřeb se nesl v královském duchu – byl ve Westminsterském opatství. Pohřbena je ale v Northamptonshiru, kde má hrobku na ostrově uprostřed jezera.

Co si myslíte o manželství prince Charlese a princezny Diany?

Reklama

Načítám