Hlavní obsah

Životní debakl? Poradíme, jak získat zpátky ztracenou ženskost!

Foto: thinkstock

Nemusíte zvládnout všechno. Vlastně byste ani neměla. I to dělá ženu ženou...Foto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že vám povinnosti či starosti nakládají na bedra pořádnou tíhu? Co všechno můžete udělat pro sebe, abyste se znovu zase cítily žensky? Kde začít a co vám v tom může pomoci? Napovíme!

Článek

Martina zaklapla dveře a svezla se na zem. Brečela. „Už nemůžu! Nejsem superžena,“ říkala prázdným zdem. Vyčerpaná přípravou Vánoc pro celou rodinu, uzávěrkou v práci, objížděním doktorů s nemocnými dětmi… Neměla čas si skoro ani umýt hlavu…

Ve stejnou chvíli na jiném místě se Petra právě dozvěděla, že ji přítel po sedmi letech opouští. Facka, studená sprcha a sešup na dno… Co mají tyhle dvě ženy společného? „Kromě trápení a pocitu bezmoci také nulové sebevědomí,“ uvádí psycholožka Karolína Švejdarová. Že i vás se něco podobného týká? Máte pocit, že už jste tak nějak zapomněla, kdo jste? Křehkost i jemnost nahradila přísnost a chlad.

Pořád si to připomínejte

Je pravda, že ženy víc vydrží. Je pravda, že i víc zvládnou. „Jenže pak jednoho dne zjistíte, že si připadáte spíš jako chlap,“ říká Martina, která si slíbila, že to musí změnit. Při všech povinnostech totiž zapomněla na sebe. Chtěla, aby jí zase někdo podržel dveře, pomohl s nákupní taškou, ale třeba se za ní ohlédl na ulici… Jak v sobě tedy (znovu) probudit ženskost? Jak se začít mít zase ráda? Třeba i to vás trápí, stejně jako Petru, která se po rozchodu cítí pod psa.

Foto: thinkstock

Jemná, něžná, sexy? Tohle v sobě zkuste objevitFoto: thinkstock

Zkusit to můžete samy, drobnými kroky samy u sebe:

  • Třeba už jen tím, že vyhodíte ty kecky a batoh, ve kterých chodíte do města. A pořídíte si kabát a podpatky. Zkrátka změňte šatník a nehrajte si na rebelky – inspirovat se můžete v naší módní rubrice.
  • Najděte si pohyb, který vás bude bavit: nejlépe takový, který probouzí ženskou energii. Právě z tohoto důvodu jsme pro vás natočili třeba sexy tanec či lekce na vysokých podpatcích.
  • Slibte si, že nebudete zvládat všechno: povinnosti rozdělte v rodině. Vy si naopak povinně naordinujte jednou za čas hýčkání. „Speciální kosmetické ošetření jedinečnými oleji a maskami, které ošetří pokožku obličeje, dekoltu, navíc spojené s masáží hlavy, rukou a nohou je přesně to, co by si každá žena měla dopřát,“ říká Barbora Marckx z kosmetického studia Éminence Organics. Zjemní vás nejen navenek.
  • Vyberte si také další hýčkací terapie – masáže těla: od těch klasických přes dotykové až třeba po tantrické… Opět probouzejí ženskou energii.
  • Zkuste v sobě najít schopnost, vlastnost, zálibu, kterou v sobě budete rozvíjet a která vám dá pocit, že v tom jste skutečně dobrá a že to umíte. Nepečete náhodou skvělé dorty? Neumíte zajímavě přetvořit bytový interiér? Nepletete úžasné svetry? Vzhůru do toho!
  • Stýkejte se s lidmi, kteří vás mají opravdu rádi. Láska, ať je jakákoli (mateřská, sourozenecká, přátelská, partnerská), umí kouzla. Dokonce i drsnou holku změnit v jemnou ženu…
Foto: thinkstock

Masáž ve vás uvolní napětí a stres. A hýčkání vás zase naladí do jemné náladyFoto: thinkstock

Nehledejte důvody, ale způsoby

Vyhledat ale také můžete i odbornou pomoc: od klasické – psychoterapeut, psycholog, psychiatr – po alternativní – čínský terapeut, kartářka, numeroložka… Zkrátka způsobů, jak se znovu (či konečně zase) cítit ženou, je určitě mnohem víc. My jsme vám jen chtěli napovědět, inspirovat vás… Vyrazit po té cestě pak musíte už sama.

Co říkáte?

Načítám