Hlavní obsah

Životní dilema: Zůstat se skvělým mužem, i když neuživí rodinu?

Foto: Thinkstock

Nejdůležitější je láska, alespoň se to říká. Ale bohužel nedostatek peněz může zničit skoro všechnoFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svého přítele miluje, prý je skvělý. Jenže žijí od výplaty k výplatě, topí se ve složenkách a Radka řeší velké dilema. Zůstat s ním i za cenu bídy, nebo si najít někoho, kdo je na tom finančně lépe?

Článek

O svém příteli, s nímž chodí naše čtenářka Radka (22) dva a půl roku, mluví jen v superlativech. „Je skvělý, milý, spolehlivý, pomáhá mi i s domácností, je úžasný v posteli. Miluji ho a vím, že muže s podobnými vlastnostmi bych jen těžko hledala,“ popisuje svého o šest let staršího partnera.

Co ji tak může trápit, napadne vás. Peníze! „Ať se snažíme, jak chceme, nejsme schopni ušetřit ani korunu. Stále se plácáme v moři složenek a plateb, a to ještě nemáme dítě, které bychom chtěli,“ říká Radka.

Té jednou její známý řekl, že když muž není schopen ženu materiálně zajistit, je jen otázka času, kdy ho opustí. Nevěřila mu a říkala si, že důležité je, zda se ti dva mají rádi. „Možná mě většina lidí odsoudí, ale v poslední době ve mně převládá pocit, že názor známého byl pravdivý. Neříkám, že bych se chtěla topit v penězích, jen nechci řešit, jestli přežijeme do další výplaty, nebo si budeme muset někde půjčit. Stále častěji mám stavy beznaděje, a už si i umím představit, že přítele opustím, přestože po všech jiných stránkách nám to funguje skvěle,“ vypráví Radka.

Naopak myšlenky na založení rodiny jsou nemožné. Na děti jednoduše nemají peníze. „Řeším to, zda zůstat s mužem, který je skvělý, ale budu s ním žít z ruky do huby, nebo hledat muže, který bude schopen mne i naše děti finančně zajistit, ale třeba nebude mít tolik charakterových pozitiv,“ říká Radka.

Foto: Thinkstock

Pohoda ve vztahu je nesmírně důležitá. Pokud vám ji cokoli narušuje, včetně finančních starostí, jste v ohroženíFoto: Thinkstock

Peníze důležité jsou!

Odborníci se shodují, že Radčin příběh není nijak ojedinělý, protože se minimálně v době, kdy si pár pořídí děti, příjmy rodiny většinou výrazně sníží. V té době bývá finanční zabezpečení opravdu především na bedrech mužů. „Nebudeme si nalhávat, že peníze nejsou ve vztahu důležité. Mohou dost věcí usnadnit, či naopak při jejich nedostatku velmi znepříjemnit,“ potvrzuje psychoterapeutka Lucie Horníková.

Okamžité odsouzení Radky tedy není na místě. Když jsou vyhlídky nulové, člověka napadají různé myšlenky. „Říká se, že povahové vlastnosti jsou podstatné, což samozřejmě jsou, ale někdy bohužel mohou jít stranou pro finanční pohodu,“ upřesňuje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Lásku nelze koupit

Zároveň ale odborníci dodávají, že peníze sice mohou vztah zkomplikovat, ale rozhodně se jejich nedostatek dá řešit lépe než povahové vady. „Nalezení člověka, který je sice bohatý, ale v ostatních oblastech pokulhává, nic nezlepší,“ tvrdí Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz. Jednoduše řečeno, peníze se dají vždycky nějak vydělat, ale povahu člověka nezměníte!

Foto: Thinkstock

Když nemáte přes samé počítání a šetření čas sami na sebe, brzy se to na vašem vztahu projevíFoto: Thinkstock

„Já bych raději než úvahy o rozchodu doporučovala zkusit řešit finanční situaci. Existuje řada možností, jen je potřeba o tom mluvit a snažit se to změnit,“ radí Lucie Horníková. Souhlasí s ní i Aleš Kalina. „Já doporučuji nic neriskovat, naopak si vše v klidu promyslet. Propočítat, kolik je co bude do budoucna stát,

Řešení existují

Vylepšit si vlastní finanční situaci lze různými způsoby. „O rozchodu bych začala uvažovat pouze v případě, že by partner odmítal problém řešit, protože to do vztahu patří,“ dodává Lucie Horníková.

Radka s přítelem by měli popřemýšlet o následujícím:

  • Vytvořit společný plán – dohodnout se, jak si představují budoucnost. Jaké společné cíle mají, v jakém časovém horizontu by si chtěli pořídit dítě a podobně.
  • Spočítat si, kolik to bude stát – alespoň nahrubo by měli zjistit, kolik peněz budou potřebovat.
  • Uskrovnit se – i když se to zdá nemožné, většinou lze výdaje nějakým způsobem omezit. Partneři se ale musí jasně dohodnout, kde jsou ještě skryté rezervy, a následnou dohodu musí oba dodržovat.
  • Přemýšlet o tom, jak vydělat více peněz – vždy můžete najít lépe placenou práci, a to i za cenu, že se třeba v nějakém oboru zdokonalíte, vylepšíte znalost cizího jazyka, absolvujete nějaký kurz. Dále je tu možnost různých přivýdělků. Ano, budete mít méně volného času, ale alespoň nějakou dobu se to dá vydržet.

Jaký názor na to máte vy? Jak moc jsou peníze ve vztahu důležité?

Reklama

Načítám