Hlavní obsah

Zklamání! Konečně těhotná, ale on se neraduje

Foto: Thinkstock

Překvapila vás partnerova reakce na nastávající těhotenství?Foto: Thinkstock

Reklama

Držíte v ruce pozitivní těhotenský test a nemůžete se dočkat, až tu radostnou zprávu povíte svému partnerovi. Miminko jste chtěli oba, dlouho jste se o něj snažili, a najednou je to tu! Bude nadšený, obejme vás, zahrne vás polibky a možná dojetím uroní i pár slz. Jenže co když je jeho reakce zcela opačná? Co když vůbec nezáří štěstím?

Článek

Naše čtenářka Milada žije se svým partnerem už několik let a poslední tři roky plánují založení rodiny. Nejdřív to bylo vše jen v rovině uvažování, poslední dva roky už se ale odhodlali k aktivnímu snažení. „Oba jsme se shodli, že už je pravý čas pořídit si miminko. Nijak jsme se na to neupínali, jednoduše jsme to nechali na přírodě. Dlouho se nám nedařilo a já pořád nebyla těhotná, přesto jsme se ale nehroutili,“ začíná vyprávění Milada. Po zhruba dvou letech se to najednou povedlo a Milada zjistila, že je těhotná. „Měla jsem obrovskou radost a okamžitě volala příteli. Žádné odpovědi jsem se ale nedočkala, vůbec nereagoval, jen mlčel,“ popisuje Milada. A změna nepřišla, ani když se pak sešli doma. Miladin přítel se choval, jako by se nic nedělo.

„Vůbec jsem to nechápala, tak jsem na to zavedla řeč. A on jen tak koukal, a pak z něj vypadlo, že neví, zda roli otce zvládne,“ říká Milada, která v tu chvíli úplně zkameněla. Po dvou letech snažení čekala úplně jinou reakci – radost, objetí, polibky, jednoduše jedno velké štěstí! „Bohužel partner v těch podivných řečech pokračoval i dál. Že vlastně neví, co má dělat, že má strach, že to asi nezvládne a podobně,“ vypráví Milada.

Foto: Thinkstock

Partnerovi může trvat déle, než s vámi bude sdílet vaši radostFoto: Thinkstock

Ta se nejdřív potýkala s obrovským smutkem a zklamáním, nakonec ale přešla do fáze vzteku. „Několik dnů jsem se snažila být pořád milá a dát mu prostor, nakonec jsem ale vypěnila. Jen jsem mu suše oznámila, že já se na dítě těším, že jistě roli matky zvládnu, a on ať se k tomu postaví, jak chce,“ vysvětluje Milada. Její partner se nakonec po několika týdnech vzpamatoval a začal projevovat radost nad fotkami z ultrazvuku a podobně. Přesto Miladě jeho prvotní reakce pořád vrtá hlavou a ráda by ji pochopila. Podle odborníků sice vypadá, že jde o ojedinělý případ, ale opak je pravdou. Hodně mužů prý při zjištění, že budou otci, panikaří.

Normální reakce neexistuje

V prvé řadě je třeba si uvědomit, že ať si vysníte cokoli, nemusí to odpovídat realitě. Nikde není psáno, jak by měl muž reagovat, když se dozví o těhotenství své partnerky. Protože i když se delší dobu o početí snaží, pořád to není realita. „V tu chvíli je to jen možnost. Když ale žena otěhotní, je to najednou jasná věc. A v tu chvíli se klidně může stát, že muž začne přemítat o roli otce a může se jí i dost zaleknout,“ vysvětluje psycholožka Katarína Lomská Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Reakce jsou jednoduše všemožné. Někdo skáče radostí, jiný pláče, další zase tři dny v kuse tu radostnou zprávu zapíjí s kamarády a někoho přepadne panika a obavy. Ani jedna z těchto reakcí není dobrá nebo špatná. „Já bych rozhodně na žádného muže nenakládala břemeno toho, jak má reagovat. Důležité je umět o tom mluvit a dohodnout se k oboustranné spokojenosti,“ říká Katarína Lomská Filasová.

Foto: Thinkstock

Muži se připravují na roli otce daleko pomaleji a obtížnějiFoto: Thinkstock

Proč se najednou leknou?

Málokdo přemýšlí o tom, jak moc je v případě otěhotnění veškerý zájem soustředěn na ženu, a jak moc bývají muži upozaděni. „Přitom i pro ně je to obrovská životní změna a zodpovědnost. Jenže i kvůli tomu, jak nám společnost nevědomky vnucuje představu, že jde jen o ženu, že o ni musí být pečováno, že ji už musí hýčkat, se muži bojí o svých pocitech mluvit, dusí je v sobě a najednou je z toho velký stres,“ vysvětluje psycholožka Lenka Čadová. A přitom I chlapi jsou „těhotní“!.

Velkou roli hraje i to, jaké představy o rodičovství muž má. „Každý v sobě nosíme podvědomé představy o tom, co to znamená být matkou, otcem, manželkou či manželem. Tyto představy v nás vznikaly dlouho a jsou ovlivněny rodičovským vzorem, tím, co jsme si přečetli, co říkají kamarádi a podobně. A někdo má bohužel roli otce nadefinovanou velmi hrozivě,“ popisuje Katarína Lomská Filasová a uvádí následující příklady:

  • Být otec znamená obří finanční zátěž – abych uživil ženu a dítě, budu muset vydělávat třikrát tolik. Musím vydělat hodně peněz, abych svému dítěti mohl dopřát vše, co potřebuje.
  • Být otec znamená nezájem manželky – jakmile přijde dítě, žena o mě přestane mít zájem. Bude se starat jen a jen o miminko a na mě jí nezbudou čas ani síly.
  • Být otec znamená konec svobody – s dítětem nebudeme moci nikam jít, jet na dovolenou, jednoduše budeme jen uvázaní u kočárku.

Tip redakce: Ani matkám se problémy nevyhýbají. Dočtete se o tom v článku Mateřská láska: Je ženám vážně tak přirozená?.

Co s tím?

Podle odborníků by žena neměla reagovat nijak zvlášť podrážděně, neměla by partnerovi vyčítat jeho obavy a nejistoty, neměla by si projevy radosti nijak vynucovat. „Zásadní je spolu o tom mluvit. Nevysvětlovat si to hned jako nelásku, nebo dokonce že o to dítě nestojí. Ale pochopit, že má z něčeho strach a pomoci mu jej překonat,“ radí Lenka Čadová. Podle ní je to nakonec dobrý způsob, jak toho druhého lépe pochopit a nahlédnout do jeho pocitů, které vám byly doposud utajeny.Jednoduše je potřeba muži vysvětlit, že vás jeho pocity zajímají a chcete o nich mluvit. A on v sobě musí najít odvahu a začít komunikovat. To je první krok k úspěchu.

Pak je potřeba mu vysvětlit, že rodičovství je radost, nikoli břemeno, které vás může zničit. „Žena by měla muži pomoci zjistit, co má v hlavě, čeho přesně se tak moc bojí. Zjistit, jaká je ta limitující představa, kterou o otcovství má a začít to srovnávat s realitou,“ upřesňuje Katarína Lomská Filasová.

A především si oba uvědomte, že jste dva! Na všechno! Na probdělé noci, ale i na první úspěchy vaší ratolesti! A těch radostí je vždycky víc než starostí!

Jak reagoval na radostnou zprávu váš partner?

Reklama

Související témata:

Načítám