Hlavní obsah

Zlomené srdce. Někdy ani čas nepomůže zhojit rány

Foto: Profimedia

Když vám někdo zlomí srdce, bolí to. Čas pomáhá, ale ne vždyFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že čas zacelí všechna zlomená srdce. Jenže ne vždy to platí. Jde o to, jak ten rekonvalescenční čas (ne)využijete. Jak s ním po rozchodu naložit, aby opravdu zhojil všechny rány?

Článek

Období po rozchodu není lehké. A většina lidí se utěšuje tím, že časem ta bolest přejde. Jenže čas není všelék. Pokud ho nevyužijete správně, můžete žít se zlomeným srdcem navěky.

Chcete se tomu vyhnout a opět se na svět usmívat? Tak si vezměte k srdci následující rady, co v době po rozchodu dělat, a co zase ne.

Tohle ano!

Zkuste se na celý rozchod podívat trochu z jiného úhlu pohledu. Najednou není „my“, ale jen „já“. Je to čas, kdy si můžete dovolit myslet jen na sebe a využít čas jen a jen ve svůj prospěch. Třeba takhle:

  • Rozvíjejte se – Vždycky vás lákalo lezení po skalách, ale váš ex se bál výšek? Chtěla jste se naučit salsu, ale chodili jste s partnerem na tenis? Vrhněte se po hlavě do všech aktivit, které vás kdy lákaly, ale z různých důvodů na ně nedošlo. „Třeba v sobě objevíte skrytý talent, poznáte nové fajn lidi, naučíte se spoustě nových věcí,“ vyjmenovává koučka partnerských vztahů Hana Wolf.
  • Buďte krásná – Dělejte vše proto, abyste si připadala krásná a sexy. Věnujte čas svému vzhledu a hýčkejte se. Neutápějte smutek v kýblu zmrzliny, zkuste ho nechat třeba u kadeřníka. Zvedne vám to náladu a tohle pozitivní naladění bude vnímat i vaše okolí.
Foto: Profimedia

Pečovat o sebe, cítit se přitažlivě, stýkat se s novými lidmi. To jsou věci, které pomáhajíFoto: Profimedia

  • Změna je život – Zkuste svůj dosavadní život co nejvíc „zmodernizovat“, obzvlášť se zaměřte na své bydlení. Byt, kde jste najednou zůstala sama, vykliďte, pořiďte si třeba pár kousků nového nábytku, ten dosavadní přemístěte. „Uvidíte, že se najednou budete cítit lehčeji a nebudete svým bývalým tak zatížená,“ říká koučka partnerských vztahů Kateřina Matláková ze Školy pro ženy. Vaším bytem a vlastně i životem začne proudit nová energie.
  • Dovolte si emoce – Období po rozchodu je časem, kdy byste měla dát průchod všem svým emocím. Vyplakat se, zlobit se, křičet nebo cítit strach. Nic z toho v sobě nepotlačujte, tohle prostě musí ven, jinak to ve vás zůstane navždy.

Tohle ne!

Bohužel je období po rozchodu někdy tak emočně náročné, že mají lidé tendence k chování, které vše spíš zhoršuje. Vyvarujte se hlavně následujícího:

  • Nezhoršujte rány – Nemůžete mozku poručit, aby vám neposílal myšlenky a vzpomínky na vašeho ex. Rozhodně mu to ale nemusíte usnadňovat. Takže žádné zkoumání profilů vašeho bývalého na sociálních sítích, žádné uplakané prohlížení společných fotek. „Nevyzvídejte ani od společných přátel, jak se má a co dělá. Ať zjistíte cokoli, jen vám to ublíží,“ radí Kateřina Matláková.
  • Na lásku nespěchejte – Nevrhejte se bezmyšlenkovitě do nového vztahu, ať už je vaším motivem vyvolání žárlivosti u bývalého přítele nebo utopit vaši bolest v objetí jiného muže. „Počkejte s tím, zamyslete se nad tím, koho chcete, dovolte si vybrat si,“ říká Hana Wolf.
Foto: Profimedia

Po rozchodu máte právo na slzy a smutek, ale není třeba do ran sypat sůl třeba urputným vzpomínáním na ex partneraFoto: Profimedia

  • Návrat? Ne! – Nedoufejte, že se dáte zase dohromady, a nic v tomto směru nepodnikejte. Je to plýtvání časem, který potřebujete na něco jiného.
  • Nehýčkejte si zlobu – Je přirozené, že se na partnera možná zlobíte, dokonce můžete cítit i nenávist. Ale neměla byste se těmto emocím poddávat, dovolit jim ovládat váš život. „Nepomlouvejte svého ex ani jeho případnou novou přítelkyni. Potřebujete ze sebe dostat smutek a bolest, ne šířit zlo,“ tvrdí Hana Wolf. Řešte sebe, ne jeho!
  • Neponižujte se – Ano, emoce musí ven, ale vypouštějte je v soukromí. Ne před svým ex. Odpusťte si hysterické scény, pláč, prosby. Nedělejte ze sebe chudinku a oběť. Chcete, aby vás někdo miloval, ne litoval!

Jak jste to měla po rozchodu vy? Jak dlouho vám trvalo se přes něj přenést?

Reklama

Načítám