Hlavní obsah

Zlozvyky skryté v písmu: Co na vás prozradí rukopis?

Foto: Thinkstock

Vaše písmo dokáže prozradit mnohé o vaší povazeFoto: Thinkstock

Reklama

Stačí letmý pohled na kus popsaného papíru, a hned máte jasnější představu, jaký je jeho autor. Písmo může prozradit mnohé vaše chyby. Čemu se tedy při psaní vyhnout?

Článek

Grafologie zkoumá vztahy mezi tím, jak lidé píšou, a jaký mají charakter. Ačkoli vás ve škole učili psát do písanek všechny stejně, během života se váš rukopis vyvinul. Jaké zlozvyky a „špatné“ vlastnosti na vás vyzradí popsaná stránka? Napište si rukou pár vět a... čtěte!

Vpravo, nebo vlevo?

I když vás učili, že písmo musí být nakloněno doprava, pozor. Přílišný sklon, kdy písmena téměř leží, ukazuje na nerozvážnost, uspěchanost a horkou hlavu. Také naznačuje, že dodržování slibů není úplně vaší parketou.

Pokud písmena padají na druhou stranu, doleva, ukazuje to v extrémních případech na přetvářku a strojenost, schovávání se za maskou a hraní her. Takoví lidé nejsou sami sebou. Ani zcela kolmý rukopis není bez chybičky, skrývá se za ním leckdy chlad a zbytečný odstup od ostatních.

Ovšem pozor – pokud je pisatel levák, jeho sklon písma nevyhodnocujte, protože leváci tvoří písmena trochu jiným způsobem, mnozí se sklon přeučují, a ten tedy postrádá vypovídací hodnotu.

Foto: Archiv redakce

Jak rozklíčovat písmo? Tady je malé vodítko! Na foto (shora): silně psaný text, široké písmo, písmo s výrazným sklonem vpravo se špičatým napojováním, písmo úzké a poslední je s obloučkyFoto: Archiv redakce

Úzké, nebo široké písmo?

Mnohé o vaší povaze vypovídá i to, zda máte písmenka široká a buclatá, nebo naopak uzoučká. Příliš bachratá a rozplácnutá písmenka naznačují, že nebudete zrovna pečliví, ale spíše flákači, někdy snad až lenoši. Uzoučké natěsnané písmo napovídá něco o nedůvěřivosti, uzavřenosti a problémech s komunikací. Někdy se objevuje i u lidí nesnášenlivých a mrzoutských, věčně špatně naladěných.

Malé, nebo velké?

Velikost písma je též vypovídajícím faktorem. Malá písmenka většinou používají lhostejní a nerozhodní jedinci, kteří věčně slibují, a málokdy se rozhoupají k akci. Jsou také často vizitkou ustrašených stydlínů, kteří neradi vyjadřují vlastní názory. Pokud jsou vaše písmena velká a stabilní, znamená to, že si někdy věříte až příliš a rádi se posloucháte, často zapomínáte dát prostor ostatním, a co hůř, někdy je vám to jedno, ostatní vám mohou být ukradení. Velká písmena mají i lidé pyšní a panovační.

Silné, nebo slabé?

O povaze člověka také mnohé vypoví to, jak moc na pero či propisku tlačí. Agresivní a vzteklí lidé zcela nepřekvapivě písmo do papíru silně vyrývají, někdy totéž dělají i lidé zbrklí a uspěchaní. Naopak slaboučká písmena, která jsou špatně vidět a působí křehkým dojmem, napovídají, že pisatel má slabou vůli, je bázlivý a málo vydrží, rozhodně nepatří mezi houževnaté osoby. Někdy jsou také slabě psané znaky příznakem citové lability, přecitlivělosti.

Foto: Thinkstock

I sklon písma je pro posouzení důležitýFoto: Thinkstock

Obloučky, špičky, nebo nitky?

Hodně záleží i na tom, jak mezi sebou písmena vážete. Tato kategorie je mnohem komplexnější, protože ve většině textů se obvykle vyskytuje větší množství různých typů vázání. Obecně se však dá říci, že pokud jsou vaše písmena propojena prokreslenými pečlivými obloučky, máte sklony k velké striktnosti a přísnosti, je pro vás hodně těžké odpouštět i drobné přestupky. Navíc je pečlivé vykreslování obloučků často znakem egocentriků.

Pokud vážete spíše ostře a do špiček, jste jedinci nepoddajní, neústupní a tvrdohlaví, člověk se s vámi těžko domluví a někdy je spolupráce s vámi opravdu oříšek. Často se stane, že je vázání mezi písmeny hlavně ledabylé, nevykreslené, jaksi nitkovité. To vypovídá o neloajální a nestálé povaze, takový člověk si neumí stát za svým, často mění názory a uchyluje se k tomu, co je pro něj zrovna nejpraktičtější. Není na něj příliš spolehnutí.

Spojité, či oddělené?

Samozřejmě záleží i na tom, do jaké míry písmena vůbec propojujete. Klasické psací písmo je hodně napojované, ukazuje na někoho, kdo není kreativní a často upadá do stereotypů, málokdy přijde s nápadem. Příliš rozsekané písmo má osoba, která je roztěkaná a nepozorná, neumí se dlouho soustředit a nerada se komukoli přizpůsobuje.

Teď už víte, jaké chyby může váš rukopis prozradit, snažte se tedy vždy o zlatou střední cestu. Co o vás vaše písmo vypovídá?

Reklama

Související témata:
Rukopis

Načítám