Hlavní obsah

Boky a zadek jako skříň? Plastika vám je přičaruje

Foto: Profimedia

Hýždě patří k partiím, které obvykle neuniknou pozornostiFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statistiky hovoří jasně. Zvětšení hýždí je skokanem roku mezi plastickými operacemi provedenými v USA. Za poslední rok se jejich počet navýšil skoro o sto procent. Stane se velký zadek hitem i v Česku?

Článek

Ještě donedávna byl větší zadek u ženy brán prostě jako nežádoucí. Pak se ale objevily celebrity jako Kim Kardashian, Beyoncé a spol., které začaly své velké pozadí prezentovat jako přednost, a ejhle... V ročních statistikách American Society for Plastic Surgery se objevila jedna zajímavost. Za loňský rok stoupl počet zákroků, jejichž účelem bylo zvětšení hýždí pomocí implantátů, o 98 procent. Konkrétně z 942 na 1863.

Lze chirurgicky zvětšit zadek?

Pro ty z vás, které jste se svými hýžděmi jakkoli nespokojeny, máme dobrou zprávu. Plastičtí chirurgové je opravdu zvládnou různými způsoby upravovat. „Samozřejmě, že stejně jako téměř cokoli na lidském těle, lze zadeček různě formovat, zvětšovat či zmenšovat,“ říká MUDr. Svatopluk Svoboda, plastický chirurg z 1. kolínského sanatoria, který tedy potvrzuje, že v dnešní době jsou lékaři schopni napravit nejrůznější estetické nedokonalosti včetně příliš malých hýždí.

„V podstatě snad jediný požadavek, se kterým jsem za svou mnohaletou praxi nikdy nesetkal, je žádost o zmenšení penisu,“ dodává pro zajímavost Svatopluk Svoboda.

Foto: Profimedia

Zaoblený zadeček je na ženách sexyFoto: Profimedia

Tvaruje se implantáty i vlastním tukem

Zadek si můžete nechat zvětšit dvěma způsoby. „V první řadě k tomu slouží implantační metoda podobně jako u augmentace prsou. Používají se stejné silikonové implantáty různých velikostí, jen jinak tvarované, druhou možností je vlastní tuk,“ uvádí MUDr. Zdeněk Pros, zástupce vedoucího lékaře Perfect Clinic.

Obě metody mají své pro a proti. Silikonový implantát znamená cizí materiál pro organismus, což může být pro některé ženy nesympatická představa. Na druhé straně implantáty slibují trvalý efekt. U tuku se totiž zákrok musí několikrát opakovat, protože přenesené tukové buňky mají tendenci se vstřebat. Navíc pro hýždě je třeba poměrně velké množství tuku, což je u štíhlých osob, které mají k plochému pozadí sklony, často problém.

Rekonvalescence není sranda

Technicky nepatří augmentace hýždí k rizikovým zákrokům. Logicky, co by se vám asi tak mohlo stát se zadkem? Má však jiná úskalí. Hned prvním je cena.

„Je pravda, že zadek zvětšit jde, ale obecně se dá říct, že je to poměrně drahá záležitost,“ uvádí Svatopluk Svoboda. Přesné ceny za operace se nám nepodařilo získat, pohybují se různě, je to totiž klinika od kliniky a případ od případu. Ovšem podle American Society for Plastic Surgery Američanky za tuto operaci zaplatí v průměru čtyři až pět tisíc dolarů.

Druhou méně příjemnou záležitostí spojenou se zvětšením hýždí je rekonvalescence. Dva týdny po operaci se nesmí na zadku sedět a spát se může jen na břiše. Obecně je nevhodný jakýkoli větší pohyb a průběh hojení je i dost bolestivý.

Foto: Profimedia

Na foto (zleva): Nicki Minaj či Kim Kardashian jsou svými hýžděmi prosluléFoto: Profimedia

Češky o větší zadek zájem nemají

Ať je to jakkoli, Češky se do tohoto zákroku moc neženou. Dle neoficiálních odhadů se v tuzemsku provede asi třicet takových operací ročně. Pro porovnání zvětšit prsa si u nás ročně nechá asi pět tisíc žen.

Nějaká závratná změna se ani neočekává. Nezájem Češek o tento typ zákroku je dán kulturně a historicky, shodují se lékaři. „Zatímco hispánky a afroameričanky považují kulaté velké zadečky za atribut ideálu krásy, bělošky se s tímto viděním neztotožňují. Neuvidíte je proto za tímto účelem ani v ordinacích amerických plastických chirurgů,“ vysvětluje Zdeněk Pros.

A co vy? Jste spokojené se svým zadečkem?

Reklama

Načítám