Hlavní obsah

Chléb Šumava

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 050 kJ
Bílkoviny6 g
Tuky1,7 g
Sacharidy49 g
Sůl1,3 g
SAFA0,3 g
Vláknina5 g
Cukry1,8 g

Jedná se o pšenično-žitný chléb, podíl nutričně chudší pšeničné mouky se neustále zvyšuje na úkor mouky žitné, která je zdrojem řady cenných látek. Chléb je především zdrojem sacharidů a menšího množství neplnohodnotných bílkovin, obsah tuku je velmi nízký. Tento chléb je vyráběn z nízkovymleté mouky, obsahuje tedy méně vlákniny a nižší množství vitaminů a minerálních látek. Nevýhodou je také vyšší glykemický index. V přiměřeném množství můžete chléb konzumovat, jedná se však především o zdroj energie bez významného přínosu příznivých látek. Pečivo je vždy vhodné doplnit nějakým zdrojem bílkovin a zeleninou.

Náhrada potraviny

Vhodnější je chléb nebo pečivo vyrobené z celozrnné mouky, ideálně žitné. Takové pečivo obsahuje více příznivých látek a má nižší glykemický index.